RADAR

BOZAR AT HOME

Van ons digitale platform naar onze zalen

Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

Als je verhinderd wordt om aan cultuur te participeren, dan komt de cultuur naar je toe. Online zal je kunnen genieten van muziek, expo, theater, film, dans, lezingen, debatten en veel andere artistieke vormen die BOZAR zo rijk maken. Vanuit je woonkamer zal je ondanks de moeilijke omstandigheden blijven ontroerd worden. 

Laten we solidair zijn met elkaar, dankbaar zijn voor de technologie en dichter bij elkaar komen zonder onszelf in gevaar te brengen, terwijl we genieten van een van de mooiste ervaringen die er bestaat: cultuur.

Nieuwe inhoud zal regelmatig worden gedeeld, ontdek het hieronder. 

Mede mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Loterij.

Zie ook

 • Repairing the Future

  Mazen Maarouf

  Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. Deze keer gaat journalist Chris Keulemans  in gesprek met auteur Mazen Maarouf.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Wie is het?

  Maak kennis met dit leuke, educatieve familiespel! Aan de hand van aanwijzingen die hun verbeelding en nieuwsgierigheid prikkelen, gaan kinderen op zoek naar iconische figuren die een bijzonder parcours aflegden.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Film: Nowhere

  Om de festiviteiten na ‘Pride Month’ voort te zetten, nodigen BOZAR en de British Council je uit voor de gratis online vertoning van Nowhere (2020) op woensdag 8 juli om 17.00 uur. De film vertelt het verhaal van een jonge Palestijnse vrouw, die illegaal de Israëlische grens overgaat om haar lang verloren broer te vinden, en de waarheid achter zijn gedwongen ballingschap ontdekt.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR viert 60 jaar Congolese onafhankelijkheid

  De Democratische Republiek Congo viert de 60e verjaardag van haar onafhankelijkheid. Speciaal voor die gelegenheid organiseert BOZAR een reeks artistieke onlineactiviteiten, ontwikkeld in samenwerking met culturele actoren uit Congo en de Congolese diaspora.

  — gepubliceerd op
 • Concert en book release

  VAVA DUDU

  BOZAR is verheugd jullie de eerste bloemlezing van de poëzie van modeontwerper, muzikant, schilder en Parijse icoon Vava Dudu te mogen presenteren. Vava's gedichten zijn afkomstig van tekst die ze drukt en publiceert op kledingstukken, en liedteksten van haar electro-punkband La Chatte. Voor dit boek werden haar teksten vertaald van het Frans naar het Engels door de New Yorkse kunstenaar, muzikant en pedagoog Geo Wyeth, en bewerkt door de Castiliaanse schrijver en curator Alberto García del Castillo.

  — gepubliceerd op
 • Schrijvers en denkers over een andere wereld

  Repairing The Future

  BOZAR praatte tijdens de zomer na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. In een lege Henry Leboeufzaal en via een videolink - corona, weet je wel. Maar we keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hieronder kan je alle interviews (her)bekijken.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  60 JAAR CONGOLESE ONAFHANKELIJKHEID DOOR DE OGEN VAN DRIE JONGE CONGOLESE KUNSTENAARS

  Het Congolese artistieke landschap bulkt van de jonge en buitengewoon getalenteerde beeldende kunstenaars, onder wie Pamela Tulizo, Freddy Mutombo en Fransix Tenda Lomba. In juni 2020 bevinden zij zich alle drie in Brussel voor professionele activiteiten.

   

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Reflecteren over de toekomst van Syrië

  Van 22 tot 30 juni zitten de EU en de VN samen de vierde Brussels Conference on Supporting the Future of Syria and the Region voor. Met het verwoestende conflict dat nu zijn tiende jaar ingaat, een voortdurende spiraal van geweld en instabiliteit en het daaropvolgende lijden en de ontheemding van miljoenen mensen, blijft de Syrische crisis de ergste humanitaire crisis van de moderne geschiedenis.

  — gepubliceerd op
 • Aleksi - Barbara Vekarić

  Best of Croatian Cinema

  Een nieuwe generatie filmmakers verovert het Kroatische filmlandschap en deinst er niet voor terug de platgetreden paden te verlaten of de pittoreske vergezichten en de Game of Thrones-filmlocaties links te laten liggen. Hoewel de jonge filmmakers allen geboren werden in de jaren 80, houden ze er een sterk uiteenlopende stijl en focus op na, van confronterend tot vermakelijk, van non-fictie tot fantasy. Ze vertrekken allen vanuit lokale filmgenres (zoals typisch Mediterrane komedies of coming of age-verhalen), zij het vanuit een vernieuwend, hedendaags perspectief. Zo bewijzen ze dat Kroatië meer is dan een vakantiebestemming. Kroatië is een klein land met een grootse filmcultuur.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Klara on Tour in BOZAR

  BOZAR gaat samen met Klara de zomer in met het Trio Aries en musici van de Munt. Dit fantastische initiatief kadert in het project Klara on Tour: een concertmarathon op 21 juni met Klara’s belangrijkste partners, waar BOZAR ook deel van uitmaakt.

  — gepubliceerd op
 • ARTISTIEKE EN SOCIALE UITDAGINGEN

  AFROPOLITAN FESTIVAL

  Van 28 februari tot 1 maart 2020 vond bij BOZAR de vierde editie van het Afropolitan Festival plaats. In één weekend tijd bracht dit kleurrijke evenement meer dan 5.000 mensen op de been die de hedendaagse artistieke praktijk van artiesten uit Afrika of van Afrikaanse origine kwamen bewonderen. Het succes en het avontuurlijke aspect van het festival steunt op een praktijk en denkoefening die de artistieke en sociale uitdagingen van zo'n cultureel evenement centraal plaatsen.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Het Belgian National Orchestra keert terug

  Via het platform BOZAR at Home bieden de musici van het Belgian National Orchestra een reeks concerten aan die live worden uitgezonden vanuit de Grote Zaal Henry Le Bœuf.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  DOK LEIPZIG

  Elk jaar zakken drie grote Duitse filmfestivals af naar Brussel: Forum Berlinale, DOK Leipzig en Duisburger Filmwoche. In het kader van de reeks German Film Festivals on Tour @ Brussels mogen het Goethe-Institut Brüssel en BOZAR twee pareltjes voorstellen uit het programma van DOK Leipzig: Space Dogs, van Elsa Kremser en Levin Peter, en Zustand un Gelände, van Ute Adamczweski.

  — gepubliceerd op
 • Gesprek met architect Peter Swinnen

  Willy Van Der Meeren en het pandemisch paradijs

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  4 Opdrachten rond Keith Haring voor creatievelingen (jong en oud)

  Keith Harings cartoonfiguren zijn niet enkel fijn om naar te kijken, maar zijn ook een bron van inspiratie. Duik in de eighties met enkele uitdagende opdrachten voor jong en oud. Filosoferen, knutselen of even al je energie kwijtraken in dansen? Het kan allemaal!

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  RUSSIAN TURN: KINO

  BOZAR nodigt je uit om kennis te maken met het rijke en compromisloze universum van de Russische indiefilm in het kader van Russian Turn Kino.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  KFDA + BOZAR: Daniel Blanga Gubbay in gesprek met Amanda Piña

  De 25ste editie van het KunstenFESTIVALdesArts werd het slachtoffer van de coronapandemie. De annulatie ervan betekende ook dat de voorstelling die in BOZAR stond geprogrammeerd, Frontera / Border – a Living Monument van Amanda Piña, niet kon plaatsvinden. Daniel Blanga Gubbay, artistiek co-directeur van het festival praat met de Mexicaans-Chileense choreografe over de voorstelling die (nog) niet in première kan gaan.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  RUSSIAN TURN: MARIINSKY ORCHESTRA

  Dinsdag 12 mei om 19.00 uur nodigen BOZAR en Stay Home with Russian Seasons je uit om te luisteren naar het Mariinsky Orchestra onder leiding van zijn eminente dirigent Valery Gergiev, in het kader van Russian Turn.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  LUC TUYMANS EN DE ARTIFICIËLE BLIK

  Wat is het verband tussen kunst en artificial intelligence (AI)? Kan AI een instrument worden voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij dat doen? Zal AI uiteindelijk het werk van een curator kunnen vervullen? Het FLOW-project brengt AI-deskundige Luc Steels (Vrije Universiteit Brussel) en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om dit te onderzoeken.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Sofa Screenings II

  Maak het je gemakkelijk thuis in de zetel, laat je verbeelding de vrije loop en reis mee met BOZAR door de wereld van de film. We hebben voor jou een greep uit de interessantste, meest ontroerende of adembenemende films, documentaires, videopodcasts en series geselecteerd om op elk uur van de dag of nacht te ontdekken.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  ARABFUTURISM

  BOZAR en de leerstoel Mahmoud Darwich nodigen je uit om de universele filosofie van deze grote dichter te verkennen via het werk van hedendaagse kunstenaars uit de Maghreb en het Midden-Oosten. In 2020 wil de leerstoel de denkbeeldige toekomst onderzoeken die vorm krijgt door de anatomie van het verleden en de veerkracht van het heden. Nauw aansluitend bij sciencefiction bieden deze kunstwerken een nieuwe lezing van onze geopolitieke realiteit en creëren ze ruimte voor het vrije denken

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  DIFFERENCE DAY MAAKT ONLINE HET VERSCHIL

  Op zondag 3 mei is het weer Difference Day! De Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IHECS slaan de handen in elkaar om het belang van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in de verf te zetten. Door de coronacrisis zal deze editie niet plaatsvinden in BOZAR, maar online via een livestream vanuit de Concertzaal van Pilar op de VUB-campus. 

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Marcel Mariën 100

  Op 29 april 2020 vieren we de 100ste verjaardag van kunstenaar, schrijver, fotograaf, en spilfiguur onder de surrealisten in ons land, Marcel Mariën (1920-1993). De coronacrisis trekt jammer genoeg een streep door de geplande tentoonstelling bij BOZAR die die dag zou openen, maar gelukkig kan je nu van bij je thuis door het spitse, kleurrijke, en uitgebreide oeuvre wandelen van deze bad boy van het Belgische surrealisme.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR at Home

  ONAFHANKELIJKE JOURNALISTIEK IN RUSLAND, 4 REFLECTIES

  De media hebben nog nooit zo'n belangrijke rol gespeeld in onze samenleving als in de huidige wereldwijde crisis. Op de hoogte blijven is van vitaal belang. Geïnformeerd blijven is veilig blijven!

  — gepubliceerd op
 • FOCUS OP KROATISCHE CINEMA EN ARCHITECTUUR

  CONCRETE UTOPIA

  In de jaren 60 en 70 kende Kroatië een bloeiperiode die zich vertaalde naar industrialisering, verstedelijking en de zoektocht naar een alternatief geopolitiek beleid. Het algemene optimisme kreeg gestalte in hedendaagse kunst en modernistische architectuur. Tegelijkertijd zochten filmmakers geslepen manieren om die uitgelatenheid te temperen met meer sombere kwesties die onder het oppervlak woelden.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Virtuele ode aan de Dans

  Op 25 april is Dag van de Dans aan zijn vijfde editie toe in Vlaanderen en Brussel. Het bijzondere evenement zet de verbindende kracht van dans in de verf en laat iedereen kennismaken met de wereld van de hedendaagse dans. Ondanks de crisistijd gaat Dag van de Dans toch door, maar dan van thuis uit. Ontdek hier hoe je de dansers in je woonkamer brengt en zelf aan het dansen gaat!

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  ARCHITECTURE + FILM

  Voor alle film- en architectuurliefhebbers: BOZAR selecteert een aantal favorieten voor bij jou thuis!

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Food for thought

  Met BOZAR at Home brengt AGORA, het debatplatform van BOZAR, tweewekelijks interessante verhalen en inzichten naar jouw scherm. In de eerste geschreven aflevering komt Ann Pettifor aan bod – zij kwam normaal gezien op 16 maart in Brussel spreken over de Green New Deal. Ook duiken we in de archieven van het Paleis, op zoek naar sprekers die thema’s aankaartten die vandaag – in deze bevreemdende tijd van crisis – minstens even relevant blijven.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Sofa Screenings

  Maak het je gemakkelijk thuis in de zetel, laat je verbeelding de vrije loop en reis mee met BOZAR door de wereld van de film. We hebben voor jou een greep uit de interessantste, meest ontroerende of adembenemende films, documentaires, videopodcasts en series geselecteerd om op elk uur van de dag of nacht te ontdekken.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  (Her)ontdek onze architectuur lezingen

  BOZAR en A+ Architecture in Belgium duiken in hun audiovisuele archieven om enkele van de meest interessante architectuur lezingen naar jullie scherm te brengen.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Lezen in tijden van corona

  Wat kunnen we lezen in deze tijd van dreiging en angst? Willen we boeken die ons meer vat op de werkelijkheid doen krijgen of willen we eerder vertroosting? Heel wat lezers gebruiken deze tijd om een ongelezen klassieker te lezen. Voor de hand liggen Op zoek naar de verloren tijd, De Toverberg of De Pest. Minder gevoelige zielen vinden hun gading in de science-fiction en horror van Stephen King.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Keith Haring: 4 online opdrachten voor kinderen en families

  Laat je kinderen kennismaken met de wondere wereld van Keith Haring! Voor creatieve bezigheidstherapie tijdens deze lockdown schotelen we je een reeks activiteiten voor geïnspireerd op de beroemde New Yorkse kunstenaar uit de jaren 80.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  VERWELKOM DE MUZIEK

  Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 vroeg BOZAR een handvol artiesten om een alternatieve versie te brengen van hun concert dat aanvankelijk in het Paleis voor Schone Kunsten zou plaatsvinden. Muzikanten, van eigen bodem of uit het buitenland, uit het jazzlandschap of uit de wereld van de traditionele, elektronische, klassieke of oude muziek, schotelden ons via het internet een intiem concert voor vanuit hun huiskamer. Ze verwelkomden ons bij hen thuis of in hun repetitieruimte en lieten ons genieten van een muzikaal moment om te delen.

  Vandaag moet BOZAR, net als alle andere Belgische cultuurinstellingen, opnieuw tijdelijk de deuren sluiten. Om de sombere sfeer te doorbreken, nodigen we je uit om de muziek bij jou thuis te verwelkomen en deze eenvoudige, maar prachtige momenten van muzikale troost te herbeleven.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  Keith Haring bij je thuis

  Ondanks het isolement bieden wij jou dankzij BOZAR at home het comfort dat de technologie ons biedt om vanuit je woonkamer onze tentoonstellingen te bezoeken.

  Geniet van de virtuele rondleidingen, en zorg voor jezelf.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  5 performances van de Yves Klein-tentoonstelling om te (her)ontdekken

  Tijdens de expo Yves Klein. Theater van de Leegte (2017) pakte BOZAR uit met performances van gevierde Belgische en internationale artiesten als Marvin Gaye Chetwynd, Jan Fabre, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, Miet Warlop, Nick Steur, Andros Zins-Browne, Ian Whittlesea,… Laten we terugblikken op enkele van deze hoogtepunten.

  — gepubliceerd op