RADAR

VERWELKOM DE MUZIEK

BOZAR AT HOME

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 vroeg BOZAR een handvol artiesten om een alternatieve versie te brengen van hun concert dat aanvankelijk in het Paleis voor Schone Kunsten zou plaatsvinden. Muzikanten, van eigen bodem of uit het buitenland, uit het jazzlandschap of uit de wereld van de traditionele, elektronische, klassieke of oude muziek, schotelden ons via het internet een intiem concert voor vanuit hun huiskamer. Ze verwelkomden ons bij hen thuis of in hun repetitieruimte en lieten ons genieten van een muzikaal moment om te delen.

Vandaag moet BOZAR, net als alle andere Belgische cultuurinstellingen, opnieuw tijdelijk de deuren sluiten. Om de sombere sfeer te doorbreken, nodigen we je uit om de muziek bij jou thuis te verwelkomen en deze eenvoudige, maar prachtige momenten van muzikale troost te herbeleven.

25.03.2020 - Avi Avital
Avi Avital is zonder tegenspraak een van de grootste mandolinespelers van het moment.


27.03.2020 - Igor Gehenot
Igor Gehenot heeft zich geleidelijk aan gevestigd als een belangrijk talent in de Belgische en Europese jazzscene.


01.04.2020 - Seckou Keita
Seckou Keita is een van de meest vooraanstaande koraspelers ter wereld.


03.04.2020 - Romina Lischka
De gerenommeerde Oostenrijkse Romina Lischka, een van de grote ambassadeurs van de viola da gamba, laat de diepe, rond klank van dit historische strijkinstrument in volle pracht klinken. Voor dit programma neemt Romina Lischka niet enkel de gamba ter hand, maar etaleert ze tevens haar vocale talenten. 


08.04.2020 - Bram De Looze
Bram De Looze is een steengoede muzikant. Centraal in De Loozes muziek staat improvisatie, maar steeds met een grote portie nieuwsgierigheid voor het beste van de klaviermuziek in het heden en verleden, of dat nu klassieke muziek is of jazz. 


10.04.2020 - Reinoud Van Mechelen
Met zijn lichte timbre, expressiviteit en heldere frasering laat Reinoud Van Mechelen een frisse wind waaien door de barokmuziek.


15.04.2020 - Tony Siqi Yun
Tony Siqi Yun is een Canadese jonge pianist die de eerste prijs en de gouden medaille won van de First China International Music Competition.


17.04.2020 - João Baradas
João Baradas is een jonge Portugese solist die de mogelijkheden van de accordeon aftast. Met een eenvoudig gemak laveert hij tussen jazz, klassiek, folk en improvisatie.  


22.04.2020 - 20:00
Širom brengt een eigenzinnige stijl die put uit verschillende bronnen, gaande van Sloveense folk tot eigentijdse akoestische meditatieve rock.
In het kader van MOST Project, medegefinancieerd door het EU Creative Europe programma 


24.04.2020 - 20:00
De Zuid-Afrikaans-Belgische zangeres Tutu Puoane drukt een eigen stempel op haar muziek door haar prachtige stem en unieke frasering. Ze doet dat in het aangename gezelschap van haar vaste pianist Ewout Pierreux.


01.05.2020 - 20:00
Simon Höfele kreeg z’n eerste trompetles op z’n zevende. Hij is een van de meest opwindende solisten van zijn generatie. Hij wordt begeleid door de Duitse pianist Frank Dupree.


06.05.2020 - 20:00
De Belgische organist Bart Jacobs mocht naast een Diapason d’or (2O19) ook een Klara in ontvangst nemen voor zijn album van Bachs Orgelconcerti met het ensemble Les Muffatti. Vanavond speelt hij vanuit de Brusselse kathedraal – waar hij titularis is – werk van Buxtehude, Bach en Mendelssohn. 

Programma
Magnificat primi toni, BuxWV 203 - D. Buxtehude (c.1637-1707)
 Allein Gott in der Höh sei Ehr, BWV 676 (a 2 Clav. et Pedal) -  J. S. Bach (1685-1750)
Toccata, Adagio and Fugue, BWV 564 - J. S. Bach (1685-1750)
Variations Sérieuses, op. 54 -  F. Mendelsohn (1809-1847) arr. for organ: Reitze Smits


08.05.2020 - 20:00
De Franse celliste Leila Bordreuil gevestigd in Brooklyn vermengt op een eigenzinnige manier, hedendaagse klassieke muziek, met Noise en experimentele invloeden. Het resulteert in een fascinerend sonorisch klanktapijt, waarbij ze de moderne technieken van de cello exploreert. Voor dit huisconcert werkte ze samen met de filmmaker Bayley Sweitzer voor een audio-visuele voorstelling die aanknoopt bij hun onderzoek naar de waarde van lucht, meer bepaald naar die op de corrupte vastgoedmarkt van New York. 


13.05.2020 - 20:00
Met zijn warme klanken en onnavolgbare improvisaties ontpopte de Canadees Ben Wendel zich tot één van de meest invloedrijke jazzsaxofonisten. Enigszins in de schaduw van het succes van Kneebody bouwde Ben Wendel een eigen carrière uit: van een veelgevraagde sideman van Prince en Snoop Dogg , tot een vaste waarde binnen de hedendaagse jazz. Wendel kan je volgend seizoen bewonderen in BOZAR!


15.05.2020 - 20:00
Wanneer Rachel Podger haar viool aanstrijkt, klinkt de mooiste barokmuziek. Het maakt niet uit of ze Bach, Vivaldi of Biber speelt, want telkens weet ze de juiste sfeer op te roepen. Niet voor niets beschrijft The Times haar als “de onovertroffen Britse glorie van de barokviool”. Rachel Podger is volgend seizoen te bewonderen met de engelenstemmen van VOCES8 voor een meditatieve ervaring in de Brusselse kathedraal.


20.05.2020 - 20:00
De muziek van de Congolese pianist, zanger en componist Ray Lema is een levend geheel met diverse invloeden: van jazz tot Congolese rumba en Gnawa-ritmes. Hij creëert een origineel geluid dat onweerstaanbaar is. Mis dit voorproefje van het concert dat hij volgend seizoen bij BOZAR zal geven niet.


22.05.2020 - 20:00
Sinds zijn overwinning op de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013 groeide Boris Giltburg uit tot een van de belangrijkste pianisten op de internationale scène. Hij koestert een passie voor Rachmaninov en nam onlangs de volledige Preludes voor piano solo op: sublieme stukken met kleurrijke karakters die ongetwijfeld centraal zullen staan tijdens dit BOZAR at home concert. Volgend seizoen kan je Giltburg live aan het werk zien in BOZAR samen met het prestigieuze Pavel Haas Quartet!

Zie ook

 • Van ons digitale platform naar onze zalen

  BOZAR AT HOME

  Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

  — gepubliceerd op
 • Avi Avital kleurt buiten de klassieke lijntjes

  Avi Avital is ongetwijfeld een van de grootste mandolinespelers van het moment. Dit jaar is de charismatische Israëlische muzikant portretartiest bij BOZAR, waar hij aan de hand van drie concerten een panoramisch overzicht geeft van zijn artistieke werk. Een ontmoeting.

  — gepubliceerd op
 • De kora en zijn mythes

  De symbolische kracht van de kora zit hem in het feit dat hij de communicatie tussen culturen bevordert. Spotlights op dit instrument in de serie ‘Kora Dialogues’ die in het teken van de kora staat.

  — gepubliceerd op
 • OOSTERSE SFEREN MET ROMINA LISCHKA

  Romina Lischka is ongetwijfeld één van de meest geliefde viola da gambaspeelsters van het moment. Door haar intelligente en tedere spel kreeg deze Weense muzikante al op jonge leeftijd de kans om het podium te delen met het Collegium Vocale Gent en het Ricercar Consort. Ondertussen heeft ze ook faam gemaakt als soliste, Dhrupad-interpreet en artistieke leidster van haar Hathor Consort. BOZAR wijdt in het seizoen 2019-2020 een portret aan deze gepassioneerde muzikale duizendpoot. BOZAR sprak met haar over Dhrupad Fantasia.

  — gepubliceerd op
 • Portret: Reinoud Van Mechelen

  De jonge Belgische tenor Reinoud Van Mechelen heeft de wind in de zeilen. Met zijn lichte timbre, expressiviteit en uitstekende articulatie laat de zanger een frisse wind waaien door de barokmuziek. Een gesprek naar aanleiding van het ‘portret’ dat BOZAR dit seizoen aan hem wijdt.

  — gepubliceerd op