RADAR

5 performances van de Yves Klein-tentoonstelling om te (her)ontdekken

BOZAR AT HOME

Tijdens de expo Yves Klein. Theater van de Leegte (2017) pakte BOZAR uit met performances van gevierde Belgische en internationale artiesten als Marvin Gaye Chetwynd, Jan Fabre, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, Miet Warlop, Nick Steur, Andros Zins-Browne, Ian Whittlesea,… Laten we terugblikken op enkele van deze hoogtepunten.

1. Pieter Van den Bosch - Paint Explosion 28.03.2017 

Om de opening van de Yves Klein-tentoonstelling Theater van de Leegte letterlijk kracht bij te zetten, installeerde Pieter Van den Bosch een performance op maat van BOZAR. Net voor je de exporuimtes binnenwandelde, werd je getuige van een gebeurtenis. Met verf en springstoffen – terugkerende materialen binnen Van den Bosch’s oeuvre – dwong hij de erfenis van Klein tot een hedendaagse modus operandi.

2. Miet Warlop - HORSE. A Man A Woman A Desire for Adventure (28.03.2017)

Tijdens de opening van de tentoonstelling Yves Klein. Theater van de Leegte bracht Miet Warlop de performance HORSE. A Man A Woman A Desire for Adventure waarin ze door de tentoonstelling galoppeerde. Op elegante wijze hieven fysieke acties, sculpturale props en scenografische interventies elkaar op. Het resultaat was een live sculpturaal gebeuren, dat telkens een vluchtige fantasie op poten zette. Op het moment van hun voltooiing, verbrokkelde die echter voor je ogen. Met een vrouw, een wortel, een man, gitaren en een harmonica.

Joppe Tanghe performer – Erik Nevin performer – Laura Vanborm performer – Dimitri Verberckt performer – Miet Warlop performer

3. Nick Steur – Drop Sculpture #01 (29.04.2017)

© Yannick Sas

Nick Steur maakt installaties en performances waarin hij natuurelementen zoals steen, zand en de zwaartekracht op een eigenzinnige en vaak poëtische manier activeert. Met de serie Drop Sculptures peilt hij naar de kracht van water. Met precieze regelmaat vallen druppels op een witte sokkel van kalksteen. Niet alleen spatten deze open tot een reeks minuscule tijdelijke sculpturen, ook de rest van het water sijpelt door de sokkel, met als gevolg dat deze langzaamaan verkleurt en ontbindt. 

In dialoog met de expo Yves Klein kwam zo een gesprek op gang over kleur, vorm, de tijdelijkheid van een lichaam en de eeuwigheid van zijn immateriële sporen.

4. Andros Zins-Browne - Already Unmade (29.04.2017)

© Yannick Sas

In Already Unmade graaft choreograaf en danser Andros Zins-Browne in zijn persoonlijke choreografiegeschiedenis en presenteert die op een nieuwe manier; eerder door ze ongedaan te maken dan door ze opnieuw op te bouwen. Door het gangbare creatieproces van een choreografie om te draaien, zie je in Already Unmade eerst afgewerkte choreografische structuren die gaandeweg worden ontrafeld.

5. Marvin Gaye Chetwynd - Insanity! (23.04.2017)

© Yannick Sas

Tijdens Art Brussels en de tentoonstelling Yves Klein, hield de gevierde Britse performancekunstenaar Marvin Gaye Chetwynd de geschiedenis en huidige staat van yoga tegen het licht. In strakke broek en dito top trakteerde ze je op een fitness-sessie getiteld Insanity, of waanzin. Aan de hand van twintig yogamatjes, een boomblaster en een microfoon, sloeg ze je om de oren met switch kicks, push-up jacks en power jumps. Tussen de oefeningen door maakte ze sprongen naar het werk van Yves Klein en zijn bijzondere verhouding met judo.

Met dank aan Catherine Wood - Senior Curator, International Art (Performance) -  Tate Modern

Zie ook

 • Van ons digitale platform naar onze zalen

  BOZAR AT HOME

  Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

  — gepubliceerd op
 • In galop door BOZAR

  De straffe beelden van Miet Warlop en haar recente performances.

  — gepubliceerd op