© Harald Thys
RADAR

Hedendaagse kunst in je woonkamer

BOZAR AT HOME

Ondanks het isolement bieden wij jou dankzij BOZAR at home het comfort dat de technologie ons biedt om vanuit je woonkamer onze tentoonstellingen te bezoeken. Geniet van de virtuele rondleidingen, en zorg voor jezelf.

Mondo Cane

© Jos de Gruyter & Harald Thys
© Jos de Gruyter & Harald Thys

Elke week eren we het verhaal van een van de poppen van Mondo Cane door Jos de Gruyter en Harald Thys. En ben je nog op zoek naar een activiteit waarmee je dagen zoet bent? De website mondocane.net heeft nu 100 nieuwe video’s om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen!

DE ZOT

Van De Zot weten we dat zijn mentale leeftijd plots is blijven stilstaan rond zijn achtste verjaardag. Bij een bezoek aan de dierentuin samen met zijn tante geraakte hij uiterst gefascineerd door nachtdieren. Hij staarde urenlang onbeweeglijk in de ogen van een kerkuil en werd daardoor gehypnotiseerd. Sindsdien zingt hij enkel nog liedjes die hij kent uit zijn vroege jeugd.

LATHGRETA TOFT

Lathgreta Toft woont in een houten huisje in Harken in het noorden van Denemarken. Harken telt vierhonderd zielen en voor elk van hen breit Lathgreta ieder jaar een sjaal. Ze breit dus 1,1 sjaals per dag. Haar dagen verlopen steeds volgens hetzelfde stramien. Ze staat op om 6 uur en eet gortepap. Vervolgens breit ze tot 12 uur, maakt ze haar middagmaal klaar, eet ze het op en doet ze een dutje. Om 14.30 uur begint Lathgreta weer te breien tot 18.30 uur. Dan neemt ze een pauze om een boterham te eten. Om 19 uur begint ze weer te breien tot 21 uur. Dan gaat ze slapen. Op kerstdag worden de sjaals uitgedeeld aan de bevolking van Harken. In een korte ceremonie met thee en koeken wordt Lathgreta Toft geëerd voor haar volharding. Iedere inwoner van Harken neemt zijn sjaal in ontvangst en keert zwijgzaam terug naar huis. Jammer genoeg heeft Lathgreta nog nooit de ceremonie te harer ere bijgewoond, omdat ze altijd aan het breien is. Als ze één dag niet zou breien dan staat er het volgende jaar letterlijk en figuurlijk een Harkenaar in de kou en dat wil Lathgreta Toft niet op haar geweten hebben.

DE BELDER GUIDO

De Belder Guido, een kunstschilder uit Leuven, was de uitvinder van de magisch abstractrealistische romantiek, een stroming in de schilderkunst die alleen hij heeft beoefend. Wat hij er juist mee bedoelde, heeft hij neergeschreven in een manifest van 150 pagina’s, dat jammer genoeg verloren is gegaan. In zijn werk vinden we veel duistere droombeelden terug, die gecombineerd worden met landschappen waarin schichtige dieren de hoofdrol spelen. Gedurende zijn leven heeft De Belder nooit succes gekend. Hij leefde van giften en van het kleine pensioentje van zijn moeder, die heel haar leven voor hem gezorgd heeft. Na zijn dood zijn een paar van zijn werken aangekocht door de stad Leuven.

 

Ana Torfs

© Ana Torfs
© Ana Torfs

Ontdek de hypnotiserende wereld van Ana Torfs online! In haar solotentoonstelling The Magician & the Surgeon (verlengd tot 31 oktober) toont ze vier nooit eerder getoonde installaties, waaronder When You Whistle, It Makes Air Come Out (2019). Het werk is geïnspireerd op een fragment uit een boek van de Zwitserse psycholoog Jean Piaget, The Child’s Conception of Physical Causality (1927). De antwoorden die kinderen formuleren op vragen als ‘waarvan is wind gemaakt’ , ‘waar komt de wind vandaan’, ‘wat gebeurt er wanneer je blaast’, of ‘waar komt de lucht in je mond vandaan’, zijn onschuldig en verrassend.

Meer op HART Magazine

 

Jacqueline Mesmaeker

© Jacqueline Mesmaeker
© Jacqueline Mesmaeker

In het kader van de uitzonderlijke retrospectieve die we aan de Belgische kunstenares Jacqueline Mesmaeker wijden, nodigen we jou uit om een wandeling te maken door haar universum. Naast haar creaties, ontdek je ook haar invloeden en haar inspiraties. Bekijk hier het interview met Jacqueline Mesmaeker die jou uitnodigt om deel te nemen aan deze reis door haar oeuvre.

Zie ook