Photo by AFP
RADAR

ONAFHANKELIJKE JOURNALISTIEK IN RUSLAND, 4 REFLECTIES

BOZAR at Home

De media hebben nog nooit zo'n belangrijke rol gespeeld in onze samenleving als in de huidige wereldwijde crisis. Op de hoogte blijven is van vitaal belang. Geïnformeerd blijven is veilig blijven!

"Op het moment dat we geen vrije pers meer hebben, kan er van alles gebeuren. Wat het mogelijk maakt voor een totalitaire staat om te regeren, is dat mensen niet geïnformeerd zijn."

-Hannah Arendt

 

De 4e Macht, Pijler van de Democratie (Uitgesteld)

Op 20 maart 2020 nodigde BOZAR's Russian Turn samen met het Centrum voor Russische Studies (KU Leuven) 4 prominente Russische onderzoeksjournalisten uit om samen met VRT-journalist Jan Balliauw de huidige uitdagingen van de onafhankelijke journalistiek in Rusland te bespreken, de staat die helaas op plaats 149 van de 179 in de Press Freedom Index staat. Door de uitbraak van covid-19 moesten we het evenement uitstellen. We houden je op de hoogte van een nieuwe datum. Voor nu bieden we jou een kijkje in hun gedachtegoed: 4 reflecties.

 

“What to do when access to information is not given?”
Olesya Shmagun, investigative journalist, Russia

Olesya Shmagun droeg bij aan onderzoeken als de Panama Papers, de Paradise Papers en de Laundromat. In deze keynote geeft ze een overzicht van de censuur en onderzoeksjournalistiek in Rusland.

 
De kracht van collectieve actie
Ivan Golunov. Photo by Pavel Golovkin
Ivan Golunov. Photo by Pavel Golovkin

De kracht van collectieve actie kan grote veranderingen in de samenleving aanwakkeren. Denk maar aan de zaak van Ivan Golunov, die onterecht beschuldigd werd van drugsbezit. In juni 2019 werd hij gearresteerd en vervolgens weer vrijgelaten dankzij de massale nationale en internationale publieke verontwaardiging.

Lees het volledige artikel.

 
Fake news
Roman Dobrokhotov © Max Avdeev
Roman Dobrokhotov © Max Avdeev

Pas op voor nepnieuws, valse verhalen en samenzweringstheorieën! Roman Dobrokhotov, journalist en hoofdredacteur van de onafhankelijke online nieuwssite The Insider, is een expert op dit gebied.

In dit interview deelt hij zijn visie op de desinformatie in Rusland, die door de overheid gesteund wordt.

 
Corona in Rusland
Valery Sharifulin
Valery Sharifulin

Hoe gaat Rusland om met de verspreiding van Covid-19? Waarom zijn de aantallen bevestigde gevallen relatief laag? De kleine toestroom van mensen uit het buitenland, een lagere mobiliteit van de bevolking dan in Europa, en het gebrek aan registratie van besmette mensen zijn de belangrijkste redenen.

Lees er meer over in dit artikel van het onafhankelijke platform Project, opgericht door Roman Badanin. (enkel beschikbaar in het Russisch)

Zie ook

  • Van ons digitale platform naar onze zalen

    BOZAR AT HOME

    Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

    — gepubliceerd op