RADAR

DIFFERENCE DAY MAAKT ONLINE HET VERSCHIL

BOZAR AT HOME

Op zondag 3 mei is het weer Difference Day! De Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IHECS slaan de handen in elkaar om het belang van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in de verf te zetten. Door de coronacrisis zal deze editie niet plaatsvinden in BOZAR, maar online via een livestream vanuit de Concertzaal van Pilar op de VUB-campus. 

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Vrijheid van meningsuiting betekent respect voor de mening van anderen. Vrijheid van meningsuiting vieren is diversiteit, ja, en zelfs dissensus vieren. En persvrijheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. Zonder een vrij en onafhankelijk medialandschap en een diversiteit aan meningen is het onmogelijk een democratische samenleving op te bouwen en in stand te houden. Creativiteit, onafhankelijk onderzoek, kunst en cultuur, vrij denken en spreken kunnen enkel vooruitgang boeken in een systeem waar er sprake is van degelijke en transparante checks and balances. 

Dit jaar is het thema “Journalism without fear or favour”. Journalistiek staat ook vandaag onder druk van politici en andere drukkingsgroepen die proberen de media aan banden te leggen, te sturen of te intimideren. Daarom is journalistiek vandaag belangrijker dan ooit, en worden er ook meer en meer acties op touw gezet om de onafhankelijke journalistiek een ruggensteun te geven. Deze onafhankelijkheid is dan ook het thema van Difference Day dit jaar: journalisten mogen niet bang zijn om hun werk te doen en mogen niet gedwongen worden om bepaalde gunsten te verlenen aan wie dan ook. 

Prijs voor vrijheid van meningsuiting 
Elk jaar wordt de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression door de Brusselse universiteiten VUB en ULB, en hun talrijke partners uitgereikt. Dit jaar gaat deze titel naar de Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan, die in de gevangenis zit, en de Turkse schrijfster en vrouwenrechtenactiviste Elif Shafak. Elif Shafak zal live – online – aanwezig zijn. In 2015 was het de Saudische blogger Raif Badawi die de prijs als eerste kreeg toegekend. Vandaag zit hij helaas nog altijd in de cel. In 2016 waren het Djemila Benhabib en Zineb El Rhazoui, in 2017 het Global Investigative Journalism Network, in 2018 Daphne Caruana Galizia en in 2019 Marcela Turati. 

Teken present: Zondag 3 mei om 17u: Facebook & https://www.differenceday.com/ 

Programma:  
16:30 - 17:00 
PRE-SHOW loop 
17:00 - 17:10 
Openingsspeech door Caroline Pauwels, rector VUB & Yvon Englert, rector ULB 
17:10 - 17:20 
Facts & figures : Guilherme Canela, the UNESCO Chief of Section for Freedom of Expression 
17:20 - 17:40 
Caoilfhionn Gallagher : Over vrijheid van meningsuiting en open rechtspraak 
17:40 - 18:00 
DD Honorary Title 2020 : Ahmet Altan & Elif Shafak 
18:00 - 18:10 
Live chat interacties: 'Journalism without fear or favour'

Zie ook

  • Van ons digitale platform naar onze zalen

    BOZAR AT HOME

    Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

    — gepubliceerd op