RADAR

Sofa Screenings II

BOZAR AT HOME

Maak het je gemakkelijk thuis in de zetel, laat je verbeelding de vrije loop en reis mee met BOZAR door de wereld van de film. We hebben voor jou een greep uit de interessantste, meest ontroerende of adembenemende films, documentaires, videopodcasts en series geselecteerd om op elk uur van de dag of nacht te ontdekken.

Homeland: Iraq Year Zero – Abbas Fahdel
Je kunt je moeilijk voorstellen dat het mogelijk is een normaal leven te leiden in een land waar een bloeddorstige dictator de plak zwaait en dat verscheurd wordt door opeenvolgende oorlogen. Filmmaker Abbas Fahdal woont in Frankrijk en bezocht zijn familie vlak voor het uitbreken van de oorlog in Irak in 2003. Anderhalf jaar lang filmde hij het dagelijkse leven in Irak: een zomeruitstapje op de rivier, tekenfilms op televisie, gekibbel, verjaardagsfeestjes.

Homeland: Iraq Year Zero - Part 1 (Eng Sub)

Homeland: Iraq Year Zero - Part 2 (Eng Sub)

In 2016 nodigde BOZAR regisseur Abbas Fahdel uit. Vandaag willen we hulde brengen aan deze bekroonde regisseur met een reflectie over het “standpunt” in film. Wie vertelt het verhaal? Wie filmt er? We zien en horen Irak door de ogen en stemmen van het Iraakse volk. Hoeveel verandert dit de perceptie van een verhaal en dat van een land?

TOWER XYZ by Ayo Akingbade (UK, 2016, 3min)
De personages dwalen door de betonnen jungle van Londen terwijl de verteller reflecteert over de huidige toestand van de stad en wat de toekomst zou kunnen inhouden.

Tower XYZ is een kortfilm die geregisseerd werd door de Brits-Nigeriaanse kunstenares en filmmaakster Ayo Akingbade. Vorig jaar vertoonden wij hem in het kader van Avant Noir # 1een conceptreeks gemaakt door filmcurator Greg De Cuir Jr. Met dit werk kreeg Ayo Akingbade een Special Mention Award op het prestigieuze International Short Film Festival Oberhausen. Op het vimeokanaal van de artieste kun je deze kleine schat (her)ontdekken, evenals vele andere video’s uit haar filmografie. 

LE PARFUM D’IRAK / FLAVOURS OF IRAK (gemaakt en geschreven door Feurat Alani / regie van Léonard Cohen/ Frankrjik, Irak / 2019 / 20x 2min30) 

Le Parfum d’Irak is een elegante en poëtische animatiewebserie die de herinneringen van de maker Feurat Alani op gevoelige wijze met elkaar verweeft. Het is een getuigenis, de wanhopige zoektocht naar een verloren land, een verhaal van overdracht. Het verhaal is geweven en geschreven met de herinneringen van Feurat, zijn familie en zijn ontmoetingen, en het vertelt tezelfdertijd over de grote gebeurtenissen die Irak de voorbije 40 jaar hebben getekend.

De serie won de Grand Prix van het Are You Web Fest, de wedstrijd voor webseries die BOZAR organiseert als onderdeel van ons televisiereeksfestival Are you series?

Vijf Belgische series volledig beschikbaar op Auvio ​​​​​
Van 14 april tot 18 mei heb je een maand de tijd om Belgische Franstalige reeksen op RTBF Auvio te (her)ontdekken. Onze favorieten zijn La Trêve en Ennemi Public, twee spannende thrillers die je de Ardennen met andere ogen laten zien!

Deze series werden getoond in avant-première op Are you series? met als resultaat een vrolijk weerzien tussen publiek en toeschouwers.
 

Neighbouring Sounds – Kleber Mendonça Filho 
Dit jaar startte ons BOZAR CINEMA-seizoen met de ondergewaardeerde maar naar onze mening misschien wel beste film van 2019: Bacurau van Kleber Mendonça Filho. In zijn werk bekritiseert deze regisseur op sterke maar zeer subtiele wijze de politieke en economische problemen in het hedendaagse Brazilië.

Zo kijk je gratis
-Ga hier naar de film
-Klik op ‘Huur voor €4,50’ en log in of maak een account aan  -Vul bij het afrekenen de volgende code in: Sounds4Free  
-Accepteer onze algemene voorwaarden en ons privacybeleid en klik op ‘Afronden’  
-Ga terug naar de filmpagina en klik op ‘Start film' 

Viennale Trailers of the past
Met kortfilms van vele regisseurs die de afgelopen decennia naar BOZAR kwamen (Lucrecia Martel (2019), Agnes Varda (2013), Jonas Mekas (2013), Apichatpong Weerasethakul (2011), Ken Jacobs

AI by Lucrecia Martel Argentina
Elvis (by Jonas Mekas)
Empire (by Apichatpong Weerasethakul)

Deze trailers duren ongeveer een minuut en zijn zo perfect afgestemd op de moderne tijd. Ze gunnen ons een korte glimp in het artistieke universum van elk van de filmmakers. De trailer voor Elvis uit 2001 van Jonas Mekas roept herinneringen op aan zijn eigen Notes on the Circus, de sluimerende griezeligheid die je vaak in Martels films voelt vind je opnieuw in haar trailer, en de kortfilm Weerasethakul is gedrenkt in mysterie en een rijke gelaagdheid aan geluiden.

An Old Melody from Baluchistan – Maziar Moshtagh-Gohari
Gul Muhammad Baluchi is een volkszanger en muzikant die in Beloetsjistan in het zuidoosten van Iran woont. Hij droomt ervan een band te vormen om de traditionele muziek van zijn regio ten gehore te brengen. Deze documentaire volgt hem tijdens zijn zoektocht en neemt ons mee op een reis door Beloetsjistan voor een ontmoeting met muzikanten, de man in de straat, de cultuur en tradities die Gul Muhammad Baluchi in leven probeert te houden.

Een inspirerend en meeslepend verhaal dat ons wereldmuziek brengt uit een land met een zeer rijke filmcultuur, die ons het hier en nu even doet vergeten. 

Gratis beschikbaar tot 13.05.2020 

Divorce Iranian Style by Kim Longinotto & Ziba Mir-Hossein (1998, 80 minutes)  
Iraanse vrouwen die willen scheiden stuiten op sterke tegenstand. Vaak staan ze machteloos als een rechtbank hun man steunt en hem de voogdij over de kinderen toewijst, zelfs als hij hen misbruikt of weinig waarde hecht aan de opvoeding van hun dochters. De vrouwen die Longinotto laat zien zijn allesbehalve slachtoffers. Met humor, vleierij, tranen, doorzettingsvermogen en af en toe een leugentje om bestwil proberen ze hun doel te bereiken – vaak met succes. 

Deze Engelse regisseur gaf een masterclass in BOZAR. Wat ze vertelde en haar vastberadenheid maakten een diepe indruk op het publiek. Kim Loginotto, geboren in 1952, is een Engelse regisseur en cameravrouw die iedereen zou moeten kennen. Haar films kun je steeds opnieuw herbekijken. Ze stellen discriminatie en de onderdrukking van de vrouw aan de kaak. Ze heeft meer dan 20 films geregisseerd en talloze prijzen gewonnen.

La Chana - Lucija Stojevic
Met diepgang, humor en pathos viert La Chana het charisma en de flair van een autodidactische zigeunerflamencodanseres, die in de jaren 60-80 een internationale ster werd en vervolgens op het hoogtepunt van haar carrière plotseling uit de publieke belangstelling verdween. Met spectaculaire beelden van flamencodans en -muziek kruipt de film onder de huid en in de onstuitbare geest van deze excentrieke vrouw met een buitengewoon gevoel voor ritme, die tegen alle verwachtingen in een comeback maakt nu ze bijna 70 is.

Een dynamisch, betoverend en kleurrijk portret van de grote flamencodanseres La Chana. Een geslaagde documentaire over flamenco, zigeuners en La Chana in het bijzonder. Als eerbetoon aan deze fascinerende dans en deze verbluffende danseres.

Gratis beschikbaar tot 03.07.2020