© Larissa Sansour
RADAR

ARABFUTURISM

BOZAR AT HOME

BOZAR en de leerstoel Mahmoud Darwich nodigen je uit om de universele filosofie van deze grote dichter te verkennen via het werk van hedendaagse kunstenaars uit de Maghreb en het Midden-Oosten. In 2020 wil de leerstoel de denkbeeldige toekomst onderzoeken die vorm krijgt door de anatomie van het verleden en de veerkracht van het heden. Nauw aansluitend bij sciencefiction bieden deze kunstwerken een nieuwe lezing van onze geopolitieke realiteit en creëren ze ruimte voor het vrije denken

Het programma dat oorspronkelijk op de planning stond voor mei 2020 is uitgesteld tot november 2020, met Larissa Sansour, Monira Al Qadiri, Adania Shibli, Mazen Maarouf, Mariam Mekiwi, Bassem Yousri en Ismail El Fayed. Hier kun je alvast twee van deze kunstenaars ontdekken.

© Larissa Sansour
© Larissa Sansour

Larissa Sansour werd geboren in Oost-Jeruzalem, maar woont nu in Londen. Ze studeerde in Kopenhagen, Londen en New York. Sansour werkt interdisciplinair en haar werk omvat zowel film als fotografie, installaties en beeldhouwkunst. Hierbij vertrekt ze vaak vanuit sciencefiction en behandelt ze actuele politieke thema’s en universeel menselijke kwesties rond identiteit en samenhorigheid. Recente solotentoonstellingen zijn Dar El-Nimr in Beiroet, het centrum voor hedendaagse kunst Bluecoat in Liverpool, het Chapter Arts Centre in Cardiff, New Art Exchange in Nottingham, en Nikolaj Kunsthal in Kopenhagen. Ze vertegenwoordigde Denemarken op de Biënnale van Venetië in 2019. Ze woont in Londen.

A Space Exodus - a film by Larissa Sansour (clip)

A Space Exodus (2008) is het eerste deel van Larissa Sansours sciencefictiontrilogie, die wordt vervolledigd door Nation State (2012) en In the Future They Ate from the Finest Porcelain (2016).

In de film volg je de artieste op een fantasmagorische reis doorheen het universum, met een knipoog aan de thema’s en interesse van Stanley Kubrick rond menselijke evolutie, vooruitgang en technologie.

Uitgangspunt voor Sansours film is de eerste Palestijn in de ruimte, met referenties naar Armstrongs maanlanding. Dit theoretische gebaar ziet ze als "een kleine stap voor een Palestijn, maar een reuzensprong voor de mensheid".


© Inge Vermeiren
© Inge Vermeiren

Monira Al Qadiri is een Koeweitse beeldend kunstenares, geboren in Senegal. Ze studeerde in Japan en promoveerde in 2010 aan de Tokyo University of the Arts in intermediale kunst. Haar onderzoek richtte zich op de esthetiek van het verdriet in het Midden-Oosten, die voortvloeit uit poëzie, muziek, kunst en religie. Haar werk verkent onconventionele genderidentiteiten, petroculturen en hun mogelijke toekomst en de erfenis van corruptie. Al Qadiri had de voorbije jaren solotentoonstellingen in Gasworks in Londen, de Stroom in Den Haag, Athr Gallery in Jeddah en Haus der Kunst in München, en nam deel aan groepstentoonstellingen waaronder de Biënnale van Athene en de Asia Pacific Triënnale. Ze woont in Berlijn.

"Phantom Beard” by Monira Al Qadiri | ArabFuturism | BOZAR

Phantom Beard. Deze performance uit 2019 is geïnspireerd op een ontmoeting met een Japanse vrouw die necromantie beoefende. Een lezing van haar ziel bracht aan het licht dat Al Qadiri 40 geesten van Saudische voorouders met zich meedraagt, die haar belasten met hun bloedige verleden. Al Qadiri verwerkte het beeld in Phantom Beard, dat de gaten van het verhaal van de regio invult: de lokale geschiedenis, de vernielde staat van vandaag en de onbekende, sciencefictionachtige toekomst. In een mysterieuze en stimulerende mix van butohdans, muziek, animatie, poëzie en performance gaat Al Qadiri met volle overgave de confrontatie met haar geesten aan.

Deze performance ging in première op het Kunstenfestivaldesarts in mei 2019. In november 2020 brengt Monira Al Qadiri een nieuwe performance bij BOZAR.

Zie ook

  • Van ons digitale platform naar onze zalen

    BOZAR AT HOME

    Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

    — gepubliceerd op