RADAR

RUSSIAN TURN: KINO

BOZAR AT HOME

BOZAR nodigt je uit om kennis te maken met het rijke en compromisloze universum van de Russische indiefilm in het kader van Russian Turn Kino.

De voorbije jaren wist de Russische film een plaatsje te veroveren in de internationale filmwereld. Heel wat films uit het land werden immers vertoond in de selectie van Europese filmfestivals. Toch vinden maar weinig hedendaagse Russische films de weg naar onze schermen, op het oeuvre van grote cineasten als Andrej Zvjagintsev of Aleksandr Sokoerov na.

De Russian Turn Kino-vertoningen laten je kennismaken met het rijke en compromisloze universum van de Russische indiefilm en al zijn paradoxen en tegenstrijdigheden. Het programma biedt inzicht in een ver en ondoorgrondelijk, maar in wezen Europees land. De films in deze selectie plaatsen de Russische politieke en sociale context in de kijker via individuele verhalen. De vertoningen vinden plaats in aanwezigheid van de regisseurs of regisseuses en kenners van Russische films. Ontdek de drie films van deze selectie.


The Bull - Boris Akopov

De jonge Anton Bykov, bijgenaamd ‘Byk’ (de stier), is leider van een criminele bende. Voor hem is elke klus goed, zolang die maar geld in het laatje brengt om zijn gezin te onderhouden. Tot hij op het politiekantoor belandt en een Moskouse beambte hem redt.

Boris Akopov werd in 1985 geboren in Moskou. Op zijn 8e werd hij toegelaten tot de academie voor choreografie in zijn geboortestad, waarna hij aan het werk ging in verschillende theaterzalen. In 2010 werd hij montageregisseur voor de Moskouse televisie. In 2011 ging hij studeren aan het Gerasimov Institute of Cinematography (VGIK) en volgde hij workshops bij A.A. Eshpay en V. A. Fenchenko. Met zijn kortfilm Paradise sleepte hij de prijs voor beste regie in de wacht op het VGIK International Student Festival, naast een speciale vermelding door de jury voorgezeten door Krzysztof Zanussi. In 2019 werd zijn langspeeldebuut The Bull bekroond met de Grand Prix en de Award for Best Cinematography op het filmfestival Kinotavr.

Bekijk de film op 26 mei 2020 tussen 17:00 uur en 23:59 uur met de code: RTK2020.


Heel-and-Toe – Maxim Tomash

Wolken, een trompet, een reis… Deze roadmovie volgt het verhaal van Anton Kuznetsov, beter bekend als Antoha MC, tijdens zijn tour door Oost-Europa. Alles begint op de dag dat hij gearresteerd wordt door de politie in de tuin van zijn eigen huis. Een zomer, een jaar, een vriendschap. Kleine haltes van Vologda tot Nizhny Novgorod, van een Russisch dancefestival tot een architectuurtentoonstelling in Kiev. De kunst van deze altijd vrolijke en enigszins klungelige kerel, die tientallen, honderden, zelfs duizenden mensen inspireert, wordt getoond zonder woorden, maar is voelbaar in elk beeld. Oprechtheid, ongekunsteldheid, charisma en vriendelijkheid maken van Antoha MC niet alleen de nieuwe held van de muziekindustrie, maar meteen ook de held van deze film.

Regisseur en cineast Maxim Tomash werd geboren in Sint-Petersburg. Hij woont en werkt in Moskou. In zijn jonge jaren was hij een beloftevol skiër, maar aan die carrière kwam een einde toen hij zijn been brak in een auto-ongeluk. Vervolgens begon hij vooral snowboarding en extreme sporten te filmen. Zijn gevoeligheid als filmmaker verfijnde naarmate hij zich minder ging interesseren voor de trucs en de stunts van de grote namen, en meer in het gewone leven, in de magie en de authenticiteit van het alledaagse. Heel-and-Toe is zijn eerste langspeeldocumentaire.

Bekijk de film op 27 mei 2020 tussen 17:00 uur en 23:59 uur met de code: RTK2020.


Fidelity - Nigina Sayfullaeva

Wantrouwen is een sluimerend gif. Wanneer Lena, een jonge vrouw in een huwelijk zonder passie, een sms’je leest op de gsm van haar echtgenoot, raakt ze ervan overtuigd dat hij haar bedriegt. Uit wraak gaat ze actief zelf op zoek naar affaires, wat al snel hopeloos uit de hand loopt. Fidelity is een gedurfd, expliciet psychologisch drama over een vrouw die haar eigen seksualiteit opnieuw ontdekt en er vervolgens de controle over verliest. Regisseur Nigina Sayfullaeva staat volledig aan de kant van Lena, terwijl de mannen in het leven van deze jonge vrouw schijnbaar geen idee hebben hoe ze met haar verlangens moeten omgaan. Haar irrationele, impulsieve gedrag en de complexe onderliggende psychologie worden prachtig gestalte gegeven door actrice Evgeniya Gromova.

Nadat ze afstudeerde als kunsthistorica, behaalde Nigina Sayfullaeva (°1985, Tadzjikistan) een diploma filmregie aan de hogeschool voor scenaristen en filmregisseurs in Moskou. Nog voor ze haar bekroonde debuutfilm Name Me (2014) op de wereld losliet, regisseerde ze ook al de kortfilm Shipovnik (2011). In 2017 coregisseerde Sayfullaeva de Russische anthologie About Love. Fidelity (2019) is haar tweede langspeelfilm.

Bekijk de film op 28 mei 2020 tussen 17:00 uur en 23:59 uur met de code: RTK2020.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Russian Turn? Word dan lid van onze Facebookgroep.

Zie ook