RADAR

DOK LEIPZIG

BOZAR AT HOME

Elk jaar zakken drie grote Duitse filmfestivals af naar Brussel: Forum Berlinale, DOK Leipzig en Duisburger Filmwoche. In het kader van de reeks German Film Festivals on Tour @ Brussels mogen het Goethe-Institut Brüssel en BOZAR twee pareltjes voorstellen uit het programma van DOK Leipzig: Space Dogs, van Elsa Kremser en Levin Peter, en Zustand un Gelände, van Ute Adamczweski.

Op 15 juni zal Space Dogs beschikbaar zijn voor streaming. De film brengt straathonden in het nachtelijke Moskou in beeld en vertelt het verhaal van de hond Laika en de Sovjet-ruimtereizen.
Op 16 juni belicht Zustand und Gelände het systeem van concentratiekampen in de beginjaren van het nationaalsocialisme in de Duitse deelstaat Saksen.

Na de streamings volgen digitale vraag- en antwoordsessies met de regisseurs en Ralph Eue, hoofd Programmatie bij DOK Leipzig. De films zullen 24u lang beschikbaar zijn op Vimeo.

 

SPACE DOGS - ELSA KREMSER EN LEVIN PETER

SPACE DOGS by Elsa Kremser & Levin Peter | Trailer | GeoMovies
 

Oostenrijk/Duistland, 2019, 91'
Engelse, Duitse en Franse ondertitels

24 uur beschikbaar - 15.06 - 19u > 16.06 - 19u
Bekijk Spacedogs hier met de code DOKLPZG2020 

De hoofdrolspelers van de film Space Dogs zijn straathonden uit Moskou. De film verweeft beelden van de honden op hun nachtelijke zwerf- en rooftochten door de stad vakkundig met het verhaal van de hond Laika en de ruimtevaart in de Sovjet-Unie. Hoewel algemeen bekend is dat Laika het eerste levende wezen in de ruimte was, is minder bekend dat ze afkomstig was van de straten van Moskou. Ze werd voor deze missie gevangen door de Russische ruimtevaartorganisatie, omdat straathonden vanwege hun taaiheid uitermate geschikt werden geacht voor de ruimtevaart.

Door de observatie van Laika’s erfgenamen creëert de film een magisch decor van het hedendaagse nachtelijke Moskou, waarin mensen slechts een bijrol spelen en waarover de geest van de kosmische hond waakt.

Elsa Kremser, geboren in 1985 in Wolfsberg/Oostenrijk, studeerde filmwetenschappen aan de Universiteit van Wenen. Aan de filmacademie Ludwigsburg realiseerde ze als auteur en producent verschillende documentaires die wereldwijd werden vertoond. Levin Peter, geboren in 1985 in Jena/Duitsland, realiseerde tijdens zijn studie aan de filmacademie Ludwigsburg verschillende documentaires. Samen richtten zij in 2016 in Wenen Raumzeitfilm Produktion op. Als regieduo werken ze momenteel aan hun eerste speelfilm Der grüne Wellensittich.

 

ZUSTAND UND GELÄNDE (STATUS AND TERRAIN) - UTE ADAMCZEWSKI

"Status and Terrain / Zustand und Gelände" Official Trailer
 

Engelse en Franse ondertitels
Duitsland / 2019 / 120'

24 uur beschikbaar - 16.06 - 19u > 17.06 - 19u
Bekijk Zustand und Gelände hier met de code DOKLPZG2020 

Welke sporen heeft de geschiedenis van de fascistische verschrikkingen in het huidige landschap van Saksen achtergelaten? Begin jaren dertig werd Saksen beschouwd als een bolwerk van de arbeidersbeweging. Na de machtsoverdracht vestigden de nazi’s ook in kleinere plaatsen al snel geïmproviseerde concentratiekampen voor politieke tegenstanders, vaak in sporthallen, oude scholen of andere gemeentelijke voorzieningen. Archiefmateriaal geeft een idee hoezeer de concentratiekampen destijds deel uitmaakten van het dagelijks leven van de mensen. Zo komen eigenaars van kleine bedrijven aan het woord die hun diensten aanbieden aan de nazi’s als leveranciers voor de concentratiekampen. Op visueel gebied onderzoekt de film in nuchtere beelden wat er vandaag de dag van deze plaatsen is geworden.

Zustand und Gelände won de Goldene Taube in de Duitse competitie van DOK Leipzig 2019.

Ute Adamczewski werkt als videokunstenaar en filmmaker in Berlijn. Haar video-installaties waren onder meer te zien op de architectuurbiënnale van Venetië, de kunstbiënnale van Shanghai en in de Pinakothek der Moderne in München. Zustand und Gelände is haar eerste documentaire.

Coproductie : Goethe Institut (Brussel)

De reeks “German Film Festivals on tour” is een initiatief van het Goethe-Institut Brussel en BOZAR Cinéma. In samenwerking met Le P'tit Ciné - Regards sur les Docs 

Zie ook

  • Van ons digitale platform naar onze zalen

    BOZAR AT HOME

    Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

    — gepubliceerd op