© Bart Decobecq
RADAR

Het Belgian National Orchestra keert terug

BOZAR AT HOME

Via het platform BOZAR at Home bieden de musici van het Belgian National Orchestra een reeks concerten aan die live worden uitgezonden vanuit de Grote Zaal Henry Le Bœuf.

Het Belgian National Orchestra is huisorkest in residentie bij BOZAR. Sinds zijn oprichting heeft het de opdracht om mens en maatschappij dichter bij elkaar te brengen. De Belgische formatie stelt haar muzikanten ter beschikking om opnieuw muziek te laten weerklinken in de Grote Zaal Henry Le Bœuf. Beleef van bij je thuis live de terugkeer van muziek in BOZAR met deze reeks concerten met kamermuziek voor instrumentale ensembles.

Van Brussel naar Genève via Parijs
3 juli 2020 – 20:00

De musici van het Belgian National Orchestra laten je kennismaken met de verfijnde en sensuele muziek van vorige eeuw. Zowel Joseph Jongen, een Luikenaar, als Frank Martin, afkomstig uit Genève, reisden doorheen Europa met de bedoeling kennis te maken met de Germaanse en de Franse muziekcultuur. Beiden maakten een ontwikkeling door tijdens de bruisende periode die Europa aan het begin van de 20e eeuw kende. Het samengaan van invloeden leidde tot een veelvoud aan persoonlijke en vernieuwende muziektalen, die in Frankrijk gestalte kregen in figuren als Debussy en Ravel.

PROGRAMMA
Joseph Jongen, Trio pour violon, alto et violoncelle, op. 135
Claude Debussy, Deux danses pour harpe et orchestre à cordes
Frank Martin, Pavane couleur du temps
Maurice Ravel, Le tombeau de Couperin

Ontdek de toelichting van dit concert.

LIVE2020
#UnitedForLiveMusic

Steun de muzieksector die ernstig door de crisis is getroffen door een donatie te doen voor LIVE2020, het solidariteitsfonds voor Belgische livemuziek.

 
Tea Time in London
26 juni 2020 – 20:00

Na de grote barokcomponst Purcell was het wachten tot het einde van de 19de eeuw tot er terug belangrijke namen verschenen in de Engelse muziekgeschiedenis. Een van de bekendste is Gustav Holst. Zijn The Planets presenteren we in het volgende seizoen, maar tijdens dit concert staan zijn March uit Three Pieces for Oboe and String Quartet en St. Paul's Suite op het programma. Ook Benjamin Britten was een toonaangevende figuur. Van hem hoor je zijn jeugdwerk met de naam Simple Symphony. Michael Nyman is onsterfelijk geworden door zijn meeslepende soundtrack bij Jane Campions The Piano, maar ook voor Peter Greenaway componeerde hij veel, zoals Trysting Fields uit Drowning by Numbers. Dit Brits onderonsje krijgt ook een Belgian touch met Dirk Brossé’s To the Unknown Soldier, een ingetogen stuk voor strijkersensemble en harp dat de soldaten herdenkt die stierven tijdens Wereldoorlog I.

PROGRAMMA
Gustav Holst, March uit Three Pieces for Oboe and String Quartet; St. Paul’s Suite
Michael Nyman, Trysting Fields
Benjamin Britten, Simple Symphony
Dirk Brossé, To the Unknown Soldier

Ontdek de toelichting van dit concert.

 

LA FÊTE DE LA MUSIQUE
26 JUNI 2020 – 20:00

Het Belgian National Orchestra, in een bezetting van 44 muzikanten, deelt samen met dirigent David Reiland en pianist Liebrecht Vanbeckevoort weer het podium. David Reiland is niet alleen een van de topdirigenten in België, hij is ook de hoofd gastdirigent van het  Münchner Symphoniker en verovert de internationale podia met zijn expertise in de Franse romantiek. In Mozarts Pianoconcerto Nr. 23 schittert nog een ander Belgisch toptalent: Liebrecht Vanbeckevoort. Hij was laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007 en werd toen bekroond met de publieksprijs van de VRT en de RTBF. 

PROGRAMMA
Felix Mendelssohn-Bartholdy, Die Hebriden, op. 26 : ouverture  
Wolfgang Amadeus Mozart, Concerto voor Piano en Orkest Nr. 23 in A, KV. 488  
Ludwig van Beethoven, Symfonie Nr. 4 in B flat major, op. 60 

 

Opera's en dansen in Zuid-Europa
12 juni 2020 – 20:00

Ontdek Italiaanse, Belgische en Franse muziek met het blazersensemble van het Belgian National Orchestra. Deze muzikanten vertolken een selectie van beroemde opera-ouvertures van Gioachino Rossini en verrassende dansen van Jean Françaix en Frédéric Devreese.

PROGRAMMA
Gioachino Rossini, Ouverture uit Guillaume Tell ; Suite uit Il barbiere di Siviglia ; Suite uit L’Italiana in Algeri
Jean Françaix, Sept danses pour double quintette à vent
Fréderic Devreese, Trois danses pour double quintette à vent

Zie ook

 • BOZAR AT HOME

  Engeland: het land zonder muziek?

  Engeland is misschien wel het land dat het meest zit opgezadeld met het cliché dat het geen muziekgeschiedenis zou hebben. Na de barokmeester Purcell was het dan ook wachten tot het einde van de 19de eeuw tot er terug bepalende componisten op het toneel verschenen. Deze English Musical Renaissance werd mogelijk gemaakt door componisten als Ralph Vaughan Williams, Edward Elgar en Gustav Holst. Maar ook even later verschenen er grote namen als Benjamin Britten en Michael Nyman. De muzikanten van het Belgian National Orchestra duiken tijdens deze live stream in de rijke 2O-ste eeuwse Engelse muziek. 

  — gepubliceerd op
 • Van ons digitale platform naar onze zalen

  BOZAR AT HOME

  Nu België geleidelijk aan de maatregelen rond Covid-19 afbouwt, opende BOZAR opnieuw een aantal tentoonstellingen. Het is nog even wachten om jullie weer te verwelkomen op onze andere activiteiten. In tussentijd blijven we jullie een aangepast artistiek programma aanbieden op ons digitale platform - met onder meer concerten, voorstellingen en film. 

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  VAN BRUSSEL NAAR GENÈVE VIA PARIJS

  Op 3 juli 2020 laten de musici van het Belgian National Orchestra je kennismaken met de verfijnde en sensuele muziek van vorige eeuw. Ze doen dat tijdens een concert dat live wordt uitgezonden op het platform BOZAR at Home. Duik mee in de tijd en reis mee van Brussel naar Genève via Parijs.

  — gepubliceerd op