Museum without doors, Yona Friedman, 1987, Collection Getty Research Institute, Courtesy Fonds de Dotation Denise et Yona Friedman Getty Research Institute
RADAR

Repairing The Future

Schrijvers en denkers over een andere wereld

BOZAR praatte tijdens de zomer na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. In een lege Henry Leboeufzaal en via een videolink - corona, weet je wel. Maar we keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hieronder kan je alle interviews (her)bekijken.

Repairing the future | Teaser | BOZAR

Hebben de klimaat- en de coronacrisis onze toekomst weggenomen? ‘Jullie hebben mijn dromen en mijn kindertijd van me afgenomen met jullie lege woorden,’ wierp Greta Thunberg de wereldleiders voor de voeten. 'Hoe durven jullie!' We leven vaak van dag tot dag en denken niet verder dan morgen, laat staan dat we durven dromen over hoe de wereld er binnen enkele jaren zou kunnen of moeten uitzien. Zodra we verder kijken dan onze kleine cocon van overleven in tijden van Corona overvallen ons vlug angst en doemscenario's over de politieke, economische en culturele wereld na deze crisis.

Meer dan ooit heeft de mensheid nood aan een verre horizon vol dromen, verhalen, mogelijkheden en wervende toekomstbeelden. We willen verder gaan dan zomaar hoop koesteren. Kunstenaars en wetenschappers kunnen ons hierbij helpen, omdat zij per definitie verder dan vandaag of morgen kijken. Voor hen staat de toekomst voor verbeelding en verbetering. Op de witte pagina of het blanco scherm tekenen zich plots vergezichten af. Wordt 2020 straks het nieuwe jaar nul?

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. 

© BOZAR
© BOZAR

Herbekijk hier alle gesprekken:

01.07.2020
Auteur Paolo Giordano (Italië) in gesprek met Annelies Beck

08.07.2020
Econoom Thomas Piketty (Frankrijk) in gesprek met Béatrice Delvaux en Jeroen Zuallaert

15.07.2020
Auteur Olivia Laing (VK) in gesprek met Annelies Beck

22.07.2020
Filosoof Felwine Sarr (Senegal) in gesprek met Safia Kessas

29.07.2020
Politiek filosoof Srećko Horvat (Kroatië) in gesprek met Karl Van den Broeck

05.08.2020
Klimaatwetenschapper Valérie Trouet (België/VS) in gesprek met Annelies Beck

12.08.2020
Econoom Joseph E. Stiglitz (VS) in gesprek met Ewald Pironet

19.08.2020
Auteur Mazen Maarouf (Palestina/IJsland) in gesprek met Chris Keulemans

26.08.2020
Architect Rem Koolhaas (Nederland) in gesprek met Laura Herman en Christophe Van Gerrewey

02.09.2020
Filosoof en socioloog Edgar Morin (Frankrijk) in gesprek met Béatrice Delvaux

© BOZAR
© BOZAR

Een initiatief van BOZAR, Knack en Le Soir.

In samenwerking met: La Première (RTBF) – Les Grenades, Vrije Universiteit Brussel – Redelijk Eigenzinnig & VUB Crosstalks, Leerstoel Mahmoud Darwish, De Bezige Bij, Coopération Education Culture (CEC), Kunstencentrum Vooruit, A+ Architecture In Belgium.

Zie ook

  • Repairing the Future

    Paolo Giordano

    Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In de eerste aflevering praat journaliste Annelies Beck met de Italiaanse auteur Paolo Giordano.

    — gepubliceerd op