RADAR

Best of Croatian Cinema

Aleksi - Barbara Vekarić

Een nieuwe generatie filmmakers verovert het Kroatische filmlandschap en deinst er niet voor terug de platgetreden paden te verlaten of de pittoreske vergezichten en de Game of Thrones-filmlocaties links te laten liggen. Hoewel de jonge filmmakers allen geboren werden in de jaren 80, houden ze er een sterk uiteenlopende stijl en focus op na, van confronterend tot vermakelijk, van non-fictie tot fantasy. Ze vertrekken allen vanuit lokale filmgenres (zoals typisch Mediterrane komedies of coming of age-verhalen), zij het vanuit een vernieuwend, hedendaags perspectief. Zo bewijzen ze dat Kroatië meer is dan een vakantiebestemming. Kroatië is een klein land met een grootse filmcultuur.

ALEKSI (2018.) - official trailer

De 28-jarige Aleksi slaagt er niet in na haar studie een baan te vinden en blijft bij haar ouders wonen. Wanhopig om te ontsnappen aan het veilige maar saaie burgerlijke leven dat haar familie voor haar in petto heeft, vlucht ze van haar verantwoordelijkheden en komt ze in contact met allerlei mannen. 
Barbara Vekarić's debuutfilm, gefilmd op de schilderachtige wijnroutes van het schiereiland Pelješac, geeft een kritische blik op de generatie die na de jaren negentig van de vorige eeuw is geboren, maar is ook een frisse kijk op de mediterrane komedie.

Barbara Vekarić (Dubrovnik, 1987) schreef en regisseerde zo’n 12 kortfilms, waaronder First Lady of Dubrava (2011), die op meer dan 50 internationale filmfestivals werd vertoond en 7 prijzen won. Vekarić regisseert ook commercials en muziekvideo's. Aleksi is haar debuutfilm.

Bekijk Aleksi hier met de code ALEK2020.
De film is beschikbaar van 25 (19u) tot 28 juni (19u) 2020.  

Deze online screening werd georganiseerd in het kader van het Kroatische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Zie ook