© European Union 2017-2020, Johanna de Tessières
RADAR

Reflecteren over de toekomst van Syrië

BOZAR AT HOME

Van 22 tot 30 juni zitten de EU en de VN samen de vierde Brussels Conference on Supporting the Future of Syria and the Region voor. Met het verwoestende conflict dat nu zijn tiende jaar ingaat, een voortdurende spiraal van geweld en instabiliteit en het daaropvolgende lijden en de ontheemding van miljoenen mensen, blijft de Syrische crisis de ergste humanitaire crisis van de moderne geschiedenis.

Door pertinente actoren samen te brengen en een platform voor dialoog met het maatschappelijk middenveld te creëren, “wil deze conferentie de huidige situatie efficiënt benaderen, blijvende steun bieden aan de inspanningen van de VN op weg naar een sluitende politieke oplossing voor het Syrische conflict, en de nodige financiële middelen vrijmaken voor Syrië en de buurlanden die Syrische vluchtelingen opvangen.”

We moeten ook oog hebben voor de toekomst van Syrië en zijn burgers, voor de Syrische kunst en cultuur. Telkens weer blijkt de boodschap en stem van kunstenaars op zoek naar oplossingen en alternatieven vernieuwend en inspirerend, terwijl de zalvende kracht van kunst nog moeilijk te ontkennen valt. Ook in conflictgebieden of tijden van oorlog floreren de kunsten. Ze geven gestalte aan momenten van soelaas en toenadering, geven gemeenschappen een stem en prikkelen de verbeelding.

In het kader van de conferentie en in samenwerking met de Europese Unie zet BOZAR twee unieke evenementen op touw en laten we zo het woord aan Syrische kunstenaars.

© Nico Himschoot
© Nico Himschoot

Op woensdag 24 juni openen we de deuren voor de zalvende klanken van het Damast Duo. De Syrische violist Shalan Alhamwy en de Belgische accordeonist Jonas Malfliet brengen samen een breed repertoire van Arabische en Europese folkmuziek, aangevuld met origineel werk. Het duo dankt zijn naam aan de luxueuze textielsoort 'damast', oorspronkelijk uit Damascus afkomstig. De stof bereikte via de zijderoute alle hoeken van de wereld en staat zo symbool voor de kruisbestuiving tussen het Oosten en het Westen, en voor de muzikale reis van het duo.

Het Damast Duo werd opgericht door Shalan Alhamwy. Deze violist en componist uit het Syrische Homs woont momenteel in België. Alhamwy is gewezen lid van het Syrische National Symphony Orchestra, het National Orchestra of Arabic Music en het Damascus Chamber Orchestra. Hij studeerde klassieke viool aan het conservatorium van Damascus en schreef al werken voor orkesten wereldwijd, waaronder het WDR Sinfonieorchester, de Kammersymphonie Berlin, het Expat Philharmonic Orchestra, het Syrische National Orchestra for Arabic Music en het strijkorkest Violet vzw. Alhamwy is naast lid van het Damast Duo ook artistiek leider van het Jiraan Ensemble en Picea Orientalis.

Op maandag 29 juni nodigt BOZAR beeldend kunstenaar Sulafa Hijazi en muzikant Kinan Azmeh uit om in te zoomen op de rol van de kunst in het voortdurende conflict. Via een videoconferentie zullen beide kunstenaars van thuis uit in gesprek treden met moderator Brigitte Herremans over hun werk en visie. Het gesprek moet de kracht van kunst in de zoektocht naar innovatie en inspirerende verhalen blootleggen. Een kracht die ook de gesprekken rond de toekomst van Syrië moet voeden. 

Als gevolg van de COVID-19-crisis en de bijhorende veiligheidsmaatregelen zullen beide evenementen gestreamd worden vanuit Lagrange Points, de Arabische boekhandel en cultuurhub in de Marollenwijk, in het kloppende hart van Brussel.

 

© Johanna de Tessières
© Johanna de Tessières

Naast de bijeenkomsten, gesprekken en activiteiten gaat de conferentie ook gepaard met de virtuele tentoonstelling Voices from Syria and the Region. Dit platform geeft de getallen en cijfers een gezicht via foto- en videoportretten van Syriërs, Irakezen, Jordaniërs en Libanezen. Hun portretten brengen het leven in beeld van mensen die door de Syrische crisis getroffen worden, en onthullen een buitengewone veerkracht en vastberadenheid. Je kunt de tentoonstelling hier ontdekken.