Independence ? , 2020, © Freddy Mutombo
RADAR

BOZAR viert 60 jaar Congolese onafhankelijkheid

De Democratische Republiek Congo viert de 60e verjaardag van haar onafhankelijkheid. Speciaal voor die gelegenheid organiseert BOZAR een reeks artistieke onlineactiviteiten, ontwikkeld in samenwerking met culturele actoren uit Congo en de Congolese diaspora.

Nu een wereldwijde crisis elk aspect van het leven treft en een ongeziene mobilisering tegen rassendiscriminatie is opgestaan, krijgt deze verjaardag op vele vlakken weerklank. Meer nog dan in 2010 – toen de 50e verjaardag werd gevierd – voelt een herdenking van de Congolese onafhankelijkheidsverklaring van 30 juni 1960 als essentieel aan voor een Belgische instelling.

BOZAR plaatst wel vaker de rijkdom van de Congolese cultuur in de kijker en wil deze gelegenheid te baat nemen om in België stil te staan bij het verleden en het in een ander licht plaatsen. We nodigen dan ook ons publiek uit om de artistieke dialoog aan te gaan en met een kritisch oog de uiteenlopende culturele perspectieven te ontdekken die online worden aangeboden, zoals interviews, beelden uit Lettres du Continent, het initiatief van choreograaf Faustin Linyekula en de documentaire van Dieudo Hamadi. Het leek ons van groot belang om het woord te geven aan jonge kunstenaars in België of Congo, die ongeacht hun woonplaats de drijvende kracht zijn achter de nodige veranderingen.

 

DINSDAG 30 juni, 20:00-21:30

Muziek
Laat je meevoeren op een ontdekkingstocht door een muzieklandschap vol Congolese invloeden in een reeks concerten en artistieke interventies aangeboden in samenwerking met de vzw's Mandji asbl en Change asbl.

60e anniversaire de l'indépendance du Congo | Live Concert | BOZAR at home

Alle concerten worden live uitgezonden via ons Youtube kanaal, onze website en de Facebook pagina van BOZAR.

Fredy Massamba © Russel Tshiebua / Lucas Katangila / Shama Bongo © Federico Ariu / Boule Mpanya © Mistermarabout
Fredy Massamba © Russel Tshiebua / Lucas Katangila / Shama Bongo © Federico Ariu / Boule Mpanya © Mistermarabout

Tekstschrijver, componist en zanger Fredy Massamba combineert soul, funk en Afrikaanse polyfonie. Shama Bongo laat actuele en traditionele klanken versmelten met soul en pop. Choreograaf en danser Lucas Katangila is gebeten door hiphop en hedendaagse en traditionele Afrikaanse dans.

Fabrice Mukana © Garcia Landu & David Kounga Byrne
Fabrice Mukana © Garcia Landu & David Kounga Byrne

Daarna zijn Fabrice Mukuna en zijn band aan de beurt. Saxofonist, zanger en percussionist Fabrice Mukuna genoot een jazzopleiding, maar vermengt als geen ander rumba met Afrikaans-Cubaanse ritmes en afrojazz. In februari 2020 bracht hij zijn eerste EP uit, Bokoko Africa, die hem een plaatsje opleverde in de preselectie voor Matonge Sounds 2020, georganiseerd door Muziekpublique.

Christian Levo, « Le chevalier de la Plume » © Hubert Amiel
Christian Levo, « Le chevalier de la Plume » © Hubert Amiel

Het vervolg van het programma wordt voorgeschoteld door Change asbl en laat je kennismaken met jong Brussels podumtalent. Abu Mehdi is een geëngageerd zanger en humanist. Fatou is een schitterende slamdichteres. Christian Levo koestert een passie voor poëzie. En Dady Mbumba tracht identiteitskwesties te doorgronden.


Van 30.06 (11.00) tot 01.07 (11.00) kan je de heruitzending van Zaïko Langa Langa's concert van 29 februari 2020 bij BOZAR in het kader van het Afropolitan Festival bekijken. Zo herbeleven we het bijzondere moment waarop het beroemdste orkest van de Democratische Republiek Congo zijn 50e verjaardag vierde. Eén groot feest ter ere van de Congolese en Afropolitaanse cultuur om – waarom ook niet – het BOZAR Afropolitan Festival 2020! online te herbeleven

Met de steun van de Stad Brussel
Onderdeel van de samenwerking in het kader van het FORUM-programma tussen het AfricaMuseum & BOZAR, gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
In samenwerking met
Mandji asbl et Change Asbl. Communicatiepartner: Muziekpublique. Heruitzending door KUUMBA.

 

WOENSDAG 01 juli vANAF 09:00 

Film/Dans 
Avant-Première Lettres du Congo 

De film Lettres du Continent, van Faustin Linyekula en Virginie Dupray, krijgt een avant-première in de vorm van vier van de verfilmde ‘briefperformances’ van artiesten uit de DRC: Didier Ediho, Christiana Tabaro & Michael Disanka van het collectief D’art D’art, Dorine Mokha en Jeannot Kumbonyeki. De performances zullen uitgezonden worden op ons Youtubekanaal en onze website. 

Elk van hen vertelt over de gezondheidscrisis en de politieke situatie in Lubumbashi of Kinshasa, maar ook over persoonlijke problemen en de hoop die ze koesteren. Zo geven ze als nooit tevoren gestalte aan de nood aan creatie, voor en tegen alles ...

Deze Lettres du Congo kaderen binnen het bredere filmproject Lettres du Continent, dat 21 brieven bundelt van kunstenaars en collectieven uit 18 landen verspreid over het Afrikaanse continent. De film, een productie van Studios Kabako, wordt in het najaar van 2020 bij BOZAR vertoond.

Didier Ediho (Tshota) et Christiana & Michael du collectif D’art D’art / Dorine Mokha / Jeannot Kumbonyeki
Didier Ediho (Tshota) et Christiana & Michael du collectif D’art D’art / Dorine Mokha / Jeannot Kumbonyeki


 

DONDERDAG 02 juli, 16:00-00:00

Film
Examen d’État van Dieudo Hamadi

National Diploma (Examen d'État) - Dieudo Hamadi

(enkel in België, code: 60RDCCinema)

We nodigen je uit om de film Examen d'État van Dieudo Hamadi, een van de grootste Congolese regisseurs en documentairemakers, te bekijken op het Vimeo-platform van BOZAR. De documentairefilm volgt een groepje middelbare-schoolstudenten in Kisangani, van de schoolbanken tot de chaos in de straten van de stad. De jongeren bereiden zich voor op hun ‘staatsexamen’, om hun diploma middelbaar onderwijs te bemachtigen. De film won onder meer de 'Prix International de la SCAM' en de 'Prix Spécial du Jury' op het internationale filmfestival voor de Franstalige film in Namen.


 

VRIJDAG 03 juli

Muziek
Maak kennis met de rijkdom en vitaliteit van de Congolese muziek in deze Spotify-playlist.

BOZAR | 60th anniversary of the independence of Congo

 

DISCOVER MORE

Ook op andere locaties worden erg interessante evenementen opgezet… 

Het Vlaams-Afrikaans Huis KUUMBA
Tentoonstelling "Freddy Mutombo: Indépen-danse?"

Dinsdag 30.06 - zaterdag 11.07
+ performance van Freddy Mutombo
Dinsdag 30.06 18u
Brussel vormt daarnaast het decor voor heel wat andere interessante evenementen waar BOZAR aan mocht meewerken. Van 30 juni tot 11 juli verwelkomt onze partner Kuumba, het Vlaams-Afrikaans Huis, de fototentoonstelling van Freddy Mutombo: "Freddy Mutombo: Indépen-danse?". De vernissage vindt plaats op 30 juni (inschrijving vereist) om 18.00 uur. Na een performance door de kunstenaar om 18.30 uur, zullen de concerten die op die dag bij BOZAR plaatsvinden, vanaf 20 uur bij Kuumba op groot scherm te zien zijn.

AfricaMuseum
Africa MuseumTalks : « La décolonisation du Congo belge »
Online conferentie met Jean Omasombo Tshonda (in het Frans)
Dinsdag 30.06 12:30

Installatie bij BOZAR, data worden later aangekondigd
Primordial Earth van Léonard Pongo
Fulu Act – Embodying the City van Colin Delfosse

Een buiteninstallatie voor de hoofdingang van het Paleis voor Schone Kunsten, gedurende de hele zomer.
Hoofsteun : Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Cc Strombeek, le Museumcultuur Strombeek/Gent et Radio Campus, podcasts
Anne Wetsi Mpoma en Pascale Obolo
Dinsdag 30 juni - eind 2021

Cc Strombeek, Museumcultuur Strombeek/Gent en Radio Campus bieden een reeks podcasts aan. De geplande tentoonstelling van Anne Wetsi Mpoma en Pascale Obolo moest helaas worden uitgesteld wegens de pandemie. Het duo buigt zich nu in tien fascinerende opnames over het verleden en de toekomst van de cultuur in de Democratische Republiek Congo.

Change asbl
En last but not least schrijft Change asbl een grote wedstrijd uit voor Belgische en Congolese jongeren tussen 10 en 18 jaar rond het thema: "Hoe ziet Congo er volgens jou over 10 jaar uit?" De jongeren kunnen hun antwoord in een lied, slamgedicht, rapnummer, gedicht of tekst gieten ... van maximaal 60 seconden. De winnaars ontvangen respectievelijk 600 euro (in België) en 600.000 Congolese frank (in de DRC), waarvan de helft in cash en de andere helft in geschenken.

Lees ook
De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door professor Ribio Nzeza Bunketi Buse, naar de economische impact van Covid-19 op de cultuur in de DRC zijn zojuist gepubliceerd (enkel in het Frans).

Zie ook

 • ARTISTIEKE EN SOCIALE UITDAGINGEN

  AFROPOLITAN FESTIVAL

  Van 28 februari tot 1 maart 2020 vond bij BOZAR de vierde editie van het Afropolitan Festival plaats. In één weekend tijd bracht dit kleurrijke evenement meer dan 5.000 mensen op de been die de hedendaagse artistieke praktijk van artiesten uit Afrika of van Afrikaanse origine kwamen bewonderen. Het succes en het avontuurlijke aspect van het festival steunt op een praktijk en denkoefening die de artistieke en sociale uitdagingen van zo'n cultureel evenement centraal plaatsen.

  — gepubliceerd op
 • BOZAR AT HOME

  60 JAAR CONGOLESE ONAFHANKELIJKHEID DOOR DE OGEN VAN DRIE JONGE CONGOLESE KUNSTENAARS

  Het Congolese artistieke landschap bulkt van de jonge en buitengewoon getalenteerde beeldende kunstenaars, onder wie Pamela Tulizo, Freddy Mutombo en Fransix Tenda Lomba. In juni 2020 bevinden zij zich alle drie in Brussel voor professionele activiteiten.

   

  — gepubliceerd op