© BOZAR
RADAR

Olivia Laing

Repairing the Future

Met de video-interviewreeks Repairing the Future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. Deze week praat journaliste Annelies Beck met de Britse auteur Olivia Laing.

Repairing the future with Olivia Laing | Interview | BOZAR at home

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

De Britse Olivia Laing (1977) is een gevierde schrijfster en recensente. Van haar boeken Naar de rivier: een reis onder het oppervlak, Het uitstapje naar Echo Spring: waarom schrijvers drinken en De eenzame stad: over de kunst van het alleen-zijn, verkocht ze al meer dan 100.000 exemplaren, en ze verschenen inmiddels in zeventien talen. Haar debuutroman Crudo werd door The Sunday Times in de top 10 van bestsellers opgelijst en werd in 2018 door The New York Times opgenomen in de lijst met ‘notable books’. Laing schrijft daarnaast over kunst en cultuur, onder meer voor The Guardian en The Financial Times. Onlangs werden haar essays gebundeld in het boek Funny Weather: Art in an Emergency.

© Sophie Davidson
© Sophie Davidson

"Kunst bezit de kracht om velerlei toekomsten te verbeelden, van dystopieën tot de utopische wereld waarin je wil leven. Je kan er alvast aan beginnen bouwen. Kunst bezit zo veel kracht."

© BOZAR
© BOZAR

"Kunst spreekt iedereen aan. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om het te begrijpen, hoewel dat je nog rijkere of diepere inzichten kan bieden. Kunst een elitesport noemen, is echter ontzettend neerbuigend, want dat is het absoluut niet. Kunst is er voor ieder van ons."

 

Een initiatief van BOZAR, Knack en Le Soir.

In samenwerking met: VUB redelijk eigenzinnig, VUB Crosstalks.

Zie ook

  • Schrijvers en denkers over een andere wereld

    Repairing The Future

    BOZAR praatte tijdens de zomer na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. In een lege Henry Leboeufzaal en via een videolink - corona, weet je wel. Maar we keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hieronder kan je alle interviews (her)bekijken.

    — gepubliceerd op