© BOZAR
RADAR

Srećko Horvat

Repairing the Future

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In deze aflevering praat journalist Karl Van den Broeck met de Kroatische politieke filosoof Srećko Horvat.

Repairing the future with Srećko Horvat | Interview | BOZAR at home

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

Srećko Horvat (1983) is een jonge Kroatische filosoof, schrijver en politiek activist. In 2008 stichtte hij het ondertussen legendarische Subversive Festival in Zagreb. Hij is een van de opmerkelijkste nieuwe stemmen in de nieuw-linkse beweging die ontstond na de financiële crisis van 2008. Zijn meest recente boek Poetry from the Future - Why a Global Liberation Movement Is Our Civilisation's Last Chance (2019) werd uitgegeven bij Penguin.

© Oliver Abraham
© Oliver Abraham

“Poëzie is de enige manier om het systeem te kraken, want poëzie is onverwacht. Het reikt iets nieuws aan. Tijdens de COVID-19-crisis beseffen zij die snoeien in het budget voor de kunsten plots hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor alle mensen thuis.”

© BOZAR
© BOZAR

“We moeten onze poëzie uit de toekomst putten, want ik denk niet dat oplossingen uit het verleden onze koers kunnen bepalen, weg van deze dystopische realiteit. Ik denk dat we de rol van de overheid en de rol van de huidige wereldinstanties drastisch moeten herbekijken.”

 

Een initiatief van BOZAR, Knack en Le Soir.

In samenwerking met: VUB redelijk eigenzinnig, VUB Crosstalks.

Zie ook

  • Schrijvers en denkers over een andere wereld

    Repairing The Future

    BOZAR praatte tijdens de zomer na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. In een lege Henry Leboeufzaal en via een videolink - corona, weet je wel. Maar we keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hieronder kan je alle interviews (her)bekijken.

    — gepubliceerd op