© BOZAR
RADAR

Valerie Trouet

Repairing the Future

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. Journaliste Annelies Beck gaat deze keer in gesprek met klimaatwetenschapster Valerie Trouet.

Repairing the future with Valerie Trouet | Interview | BOZAR at home

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

Valerie Trouet (1974) bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. Ze is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona (VS). In 2020 verscheen haar boek Wat bomen ons vertellen: Een geschiedenis van de wereld geschreven in ringen.

© Koen Broos
© Koen Broos

"Voor wetenschappers zijn dit de boeiendste tijden die ik me kan inbeelden. We beschikken over ontzettend veel gegevens om te verwerken. En we hebben al het rekenvermogen dat we kunnen wensen. Nooit eerder waren de omstandigheden zo gunstig om de meest vooruitstrevende wetenschap te beoefenen. Wat me motiveert? De gedachte aan alles waartoe de mens in staat is."

© BOZAR
© BOZAR

"Ik blijf het frappant vinden dat de klimaatverandering, ook in België, nog steeds beschouwd wordt als een probleem voor de natuur, de biodiversiteit en het milieu. Dat is inderdaad waar klimaatactivisten aanvankelijk op hebben ingezet. Maar wat mij nu vooral zorgen baart, is de impact van het veranderende klimaat op zo vele mensen. Al wie zich zorgen maakt om de economie of de samenleving, zou zich ook zorgen moeten maken om de klimaatverandering."

Een initiatief van BOZAR, Knack en Le Soir.

In samenwerking met: VUB redelijk eigenzinnig, VUB Crosstalks.

 

Zie ook

  • Schrijvers en denkers over een andere wereld

    Repairing The Future

    BOZAR praatte tijdens de zomer na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. In een lege Henry Leboeufzaal en via een videolink - corona, weet je wel. Maar we keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hieronder kan je alle interviews (her)bekijken.

    — gepubliceerd op