© BOZAR
RADAR

Joseph E. Stiglitz

Repairing the Future

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In deze aflevering praat journalist Ewald Pironet met de Amerikaanse econoom Joseph E. Stiglitz.

Repairing the future with Joseph E. Stiglitz | Interview | BOZAR at home

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

Joseph Eugene Stiglitz (1943) is een Amerikaans econoom en auteur, die in 2001 de Nobelprijs voor Economie won. Hij staat bekend om zijn kritische standpunten over globalisering en over internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds. Zijn recentste boek Winst voor iedereen - Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede (2019), werd uitgegeven bij Athenaeum.

© Dan Dietch/Passa Porta
© Dan Dietch/Passa Porta

"We moeten erkennen dat er in de wereld landen zijn met andere politieke en economische systemen. Misschien vinden we die systemen niet zo leuk, mogelijk zijn we er zelfs bezorgd over, maar we zullen met hen moeten samenwerken, bijvoorbeeld om de klimaatverandering aan te pakken. Als je in een reddingssloep van de Titanic zit met andere mensen die je niet zo leuk vindt, zul je toch samen moeten roeien om de kust te bereiken."

© BOZAR
© BOZAR

"Het bestrijden van de klimaatverandering zou de economie moeten stimuleren. Grote economische veranderingen – en de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen is zo’n grote verandering – gaan gepaard met innovatie en met nadenken over hoe de productie het best wordt georganiseerd. Ik denk dus dat de klimaatverandering veel positieve mogelijkheden in zich heeft, al zal ze ons leven grondig veranderen en het materialisme terugdringen dat sinds de industriële revolutie zo overheersend is. Door de klimaatverandering aan te pakken, kunnen we een nog hogere levensstandaard bereiken."
 

Een initiatief van BOZAR, Knack en Le Soir.
In samenwerking met: VUB redelijk eigenzinnig, VUB Crosstalks.

Zie ook

  • Schrijvers en denkers over een andere wereld

    Repairing The Future

    BOZAR praatte tijdens de zomer na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. In een lege Henry Leboeufzaal en via een videolink - corona, weet je wel. Maar we keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hieronder kan je alle interviews (her)bekijken.

    — gepubliceerd op