© BOZAR
RADAR

Rem Koolhaas

Repairing the Future

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In deze aflevering praten Laura Herman en Christophe Van Gerrewey met de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Gesprek in het Engels, niet ondertiteld.

De Nederlandse architect en stedenbouwkundige Rem Koolhaas (°1944) is medeoprichter van het Office for Metropolitan Architecture (OMA). In 1995 vatte hij het werk van het OMA samen in zijn boek S,M,L,XL en legde hij de verbanden bloot tussen de hedendaagse samenleving en architectuur. Koolhaas is professor aan de Harvard University, waar hij aan het roer staat van het Project on the City. Voor het New Yorkse Guggenheim Museum stelde hij de tentoonstelling Countryside, The Future samen rond nijpende milieu-, politieke en sociaal-economische kwesties.

Courtesy of OMA / Photography by Fred Ernst
Courtesy of OMA / Photography by Fred Ernst

“Ik heb een quasi mystiek geloof in Europa als een continent dat zich op een intelligente manier kan aanpassen aan een nieuwe omgeving en aan nieuwe uitdagingen.”

© BOZAR
© BOZAR

“In het midden van de 20e eeuw had elke politicus een duidelijke definitie van het platteland. In ons neoliberale tijdperk heersen vooral vragen.”

Een initiatief van BOZAR, Knack en Le Soir.

In samenwerking met: A+ Architecture in Belgium, VUB redelijk eigenzinnig, VUB Crosstalks.