De school Sainte-Marie in residentie bij BOZAR in februari 2020. Ontdek hun installatie op de tentoonstelling Next Generation, Please!, van 29 september tot 1 november.
RADAR

Repairing The Future: Brieven van jongeren aan hun toekomstige zelf

Charlotte Thys

Met de interviewreeks Repairing the Future wil BOZAR nieuwe perspectieven bieden op de toekomst, via gesprekken met wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines. In die context willen we ook een stem geven aan de jonge generatie, en in het bijzonder aan een aantal deelnemers aan het open platform Next Generation, Please!. Deze Brusselse jongeren, tussen 16 en 21 jaar oud, geven hun kijk op de toekomst telkens in een persoonlijke brief, gericht aan henzelf over 20, 30 of 50 jaar.

Charlotte Thys is 21 en zit in het laatste jaar aan het Institut Sainte-Marie, waar ze een opleiding volgt tot assistent-interieurinrichter. Ze nam deel aan de editie 2019-2020 van Next Generation, Please! in het kader van het project ‘All Over’.

Hé jij! Ik schrijf je deze brief vanop de canapé van Jimmy, in pyjama, met mijn haar in de war en het appartement in een toestand waarvan je zou denken: raap straks maar eens je moed bijeen om op te ruimen! Ik hoop dat je 20 jaar later de boel altijd meteen netjes houdt, luilak!

20 jaar geleden had ik zin om je te schrijven. Ik moet bekennen dat ik al minstens 20 pogingen heb ondernomen, 20 keer mijn hersenen heb gepijnigd en al evenveel keer alles heb gewist wat ik geschreven had. Het is niet zo simpel om een brief te schrijven aan jezelf in de toekomst. Ik weet niet eens hoe mijn leven er over 7 maanden zal uitzien, laat staan over 20 jaar. Je kunt je wel voorstellen hoe moeilijk dit is!

Wanneer je deze brief leest, zal het 27 juli 2040 zijn. Jij zal dan 42 jaar zijn ... Charlotte, ik heb echt geen flauw idee waar je op dat moment in het leven zal staan, maar ik weet wel waar je vandaag staat. 42 jaar, stel je voor... Het lijkt nog zo ontzettend ver weg, ik word haast duizelig als ik eraan denk. Jij ziet de persoon over wie ik het heb, de persoon die je doet huiveren en beven. Maar anderzijds heb ik de indruk dat dat moment er erg snel zal zijn... Je weet hoe snel de tijd gaat.

Ik zou je willen zeggen dat je niet mag vergeten wat je gelukkig maakt en dat je nooit mag opgeven als het leven al eens moeilijk wordt.

Ik zou graag weten of het je gelukt is te bereiken wat je wou. Maar als dat niet zo is, als je bepaalde dromen hebt moeten loslaten of niet hebt kunnen waarmaken… beloof me dan dat je slim en sterk bent, en dat je altijd doorgaat.

Als je de kracht en de overtuiging hebt, moet je ook beseffen en onthouden dat een ervaring pas een mislukking wordt als we ze proberen uit te wissen. Dus, zelfs als je in iets faalt, hou je hoofd rechtop en leer van je fouten.

Ik denk nu aan een groot probleem waar je vandaag mee zit. Ik hoop en ik wens dat je het nodige vertrouwen hebt gehad.

Dit meisje van 22 zou je willen zeggen: stop met twijfelen aan je eigen talenten, aan je gevoelens en aan de persoon die je bent. Met alles wat je hebt meegemaakt en nog zult meemaken, mag je zeggen dat je het waard bent vertrouwen te hebben in jezelf en in wie je bent. Weet dat het 22-jarige meisje dat ik vandaag ben grote risico’s heeft genomen – het ene al zotter dan het andere – zelfs al had je sommige van die risico’s kunnen vermijden. Ook al waren die risico’s niet allemaal even slim, ik weet dat het voor jou nodig was dat ik ze nam. Dat het nodig was voor ONS! En ook al waren de risico’s die ik voor ons heb genomen niet altijd zo wijs, ze hebben er wel voor gezorgd dat je een aantal maffe dingen hebt meegemaakt. De risico’s die je hebt genomen, hebben je mee groot gemaakt en hebben je bepaalde waarden bijgebracht. Weet dat de 22-jarige vrouw van vandaag trots is op de weg die je tot nu hebt afgelegd.

Dus, alsjeblieft, hou op met twijfelen aan je eigen talenten, je gevoelens, de persoon die je bent en de persoon die je zal worden. Je moet echt ophouden met je druk te maken om niets. Je bent te vaak wantrouwig tegenover jezelf, terwijl je aan je vrienden vertelt dat ze je kunnen vertrouwen en op je kunnen rekenen. Is dat, als je er goed over nadenkt, niet een beetje tegenstrijdig?

Weet dat je al heel wat kennis hebt, en dat je nieuwsgierig genoeg bent om nog meer kennis op te doen. Je weet dat het leven en de mensen op dat vlak een onuitputtelijke bron zijn. Je hebt ook een persoonlijkheid en een ambitie. Ga ervoor! Je hebt aan niemand iets te bewijzen, behalve misschien aan jezelf.

Over vertrouwen gesproken, laten we het even hebben over de liefde. Ik weet niet waar je nu staat wat de liefde betreft. Maar op dit moment ben je samen met iemand die ronduit geweldig is voor jou! Je weet wat het woord ‘liefde’ betekent, hoe het voelt om van iemand te houden. Jij die dacht dat je dat nooit zou kennen, jij die er niet in geloofde. Ik hoop dat alles wat je in deze relatie hebt meegemaakt jou geleerd heeft om vertrouwen te hebben en om niet langer aan alles te twijfelen. Je verdient het om bemind te worden, Charlotte! Verder wens ik, met de onschuld van deze relatie en van mijn jeugd, dat jullie altijd samen mogen zijn. Ik weet dat je er altijd van gedroomd hebt echte liefde te ervaren en iets met iemand op te bouwen. En ik weet dat jullie twee onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Ik hoop dus, naïef en oprecht, dat het is blijven duren en dat jullie elkaar hebben laten groeien.

Mocht deze relatie toch op de klippen lopen, wees dan niet triest, maar wees gelukkig omdat je de echte liefde hebt mogen beleven en een nieuw gevoel hebt leren kennen. Mocht deze relatie niet meer bestaan, dan vind ik dat jammer voor jou, maar dan weet ik zeker dat je een andere geweldige en even langdurige relatie zult hebben. Geef niet op. Weet dat elke relatie je iets nieuws bijbrengt en je weer wat meer laat groeien.

Ben je geworden wie je wou zijn? Ik hoop dat je de beste versie van jezelf mag worden, dat je nog steeds meidenavonden houdt met Lisa, dat je het kind in jezelf bewaard hebt en je je nog steeds kunt amuseren. Dat hebben we elkaar beloofd, weet je nog? Verstandig zijn, maar je nog steeds kunnen amuseren als een kind. Ik hoop dat je trots bent op wie je geworden bent en dat je elke ochtend opstaat met een glimlach op je gezicht.

Tot slot hoop ik dat je erin geslaagd bent de wereld rond te reizen en overal te gaan waar je heen wou. Ben je in Thailand, Afrika, Bali, Indonesië en op al die andere plaatsen geweest? In goed gezelschap, hetzij met je toekomstige man, hetzij met je vriendinnen … Ik weet dat je ervan droomde te reizen toen je jong was, maar je had de middelen niet. Ik hoop dat je telkens wanneer je kon op het eerste vliegtuig bent gesprongen en dat je volop avonturen hebt beleefd en prachtige herinneringen hebt verzameld die je aan je kinderen en kleinkinderen zult kunnen vertellen.

Nu we het toch over de wereld hebben, hoe gaat het daar nu mee? Rampzalig? Is de mens egoïstisch gebleven en heeft hij uiteindelijk alles onomkeerbaar kapotgemaakt? Wordt er eindelijk al evenveel naar vrouwen als naar mannen geluisterd? Behoor jij tot die groep van mensen die zich inzetten voor het welzijn van de planeet en haar prachtige landschappen?

Zitten we nog steeds in een oneerlijk kapitalistisch systeem? Lees je deze brief terwijl je zuivere lucht om je heen hebt, of zit je in een post-apocalyptische wereld? Kun je normaal ademen? Of draag je een hallucinant duur masker om jezelf van schone lucht te voorzien?

Charlotte

Zie ook