Laryssa Ganga
RADAR

ONTDEK ONZE ACTIVITEITEN ROND BEETHOVEN MET HET HELE GEZIN

Thema 1: LAAT JE CREATIVITEIT DE VRIJE LOOP

Duik deze winter met het hele gezin in het muzikale universum van Beethoven. Onze gidsen Laryssa, François en Adi hebben 3 activiteitenfiches opgesteld rond de tentoonstelling Hotel Beethoven, waarvan we hier een tipje van de sluier oplichten. Verken de eerste fiche en laat je creativiteit de vrije loop!

Luister eerst naar wat onze gids Adi te vertellen heeft alvorens je onze 3 activiteiten gaat ontdekken.

Na deze presentaties wensen wij je veel plezier met de creatieve activiteiten!


1. LATEN WE MUZIEK TEKENEN

Benodigd materiaal
— papier
— kleurpotloden of -stiften
— je computer of smartphone om naar muziek te luisteren

Beschrijving
Is het je ooit opgevallen hoe muziek op een vreemde manier op ons inwerkt? Hoe ze onze emoties beïnvloedt, beelden oproept en herinneringen naar boven haalt? Laat je voor deze activiteit meedrijven op de muziek en teken je indrukken.

1° Start de playlist hieronder.

2° Laat je inspireren door wat je hoort.

3° Teken al luisterend met de vrije hand wat je lichaam je zegt. Lijnen, bochten, lussen, golven, stippen, motieven, kleurvlakken. Het kan allemaal!

4° Vergelijk nu je tekening met die van andere deelnemers terwijl je de muziek herbeluistert. Merk je overeenkomsten of verschillen op? Leek de muziek vrolijk/droevig, kalm/gespannen, constant/contrasterend, traag/snel? Heb je anders getekend wanneer er meerdere instrumenten tezelfdertijd speelden? Let op: vergelijken betekent niet oordelen! 😊

Hier is de playlist van het œuvre van Beethoven, maar ook van andere musici die zich door zijn muziek lieten inspireren.

Wist je dat?
In de balzaal van de tentoonstelling Hotel Beethoven worden naast de piano’s tekeningen van de kunstenares Jorinde Voigt tentoongesteld. Deze schetsen zijn direct geïnspireerd door de pianosonates van Beethoven.


2. DE GELUIDSBAOBAB

Wist je dat?
In zijn Zesde Symfonie, bijgenaamd ‘Pastorale’, geeft Beethoven in zijn muziek zijn indrukken weer die hij opdoet tijdens wandelingen in de natuur. Je herkent vogelgezang, regen en donderslagen. Luister er zeker eens met de kinderen naar!


3. ENKELE DENKPISTES

Elke kunstenaar heeft zijn eigen manier van scheppen. Beethoven zwierf vaak door de natuur om inspiratie op te doen. David Bowie knipte willekeurig woorden uit en maakte collages om zo originele teksten te vinden.

  • Hoe vind jij je inspiratie?
  • Op welk moment van de dag voel jij je het meest geïnspireerd en creatief?
  • Wat denk jij dat je nodig hebt om creatief te zijn? Talent, passie, wilskracht, tijd, genialiteit, werklust, doorzettingsvermogen, moed?
  • Verdrijft verbeelding de verveling? Wil je je graag in je fantasie verliezen en gaan creëren?
  • Als Beethoven vandaag zou leven, wat zou hem dan inspireren?

Zie ook