© France Dubois
RADAR

Cindy Castillo speelt Jongens Sonata Eroïca

De laatste adem van ons orgel?

Dinsdag 2 februari om 15 uur, nodigen BOZAR en het label Musique en Wallonie je uit om de laatste opname te ontdekken die gemaakt is op het orgel van het Paleis voor Schone Kunsten voor de vernietigende brand op 18 januari. De interpretatie van Joseph Jongen's Sonata Eroïca door Cindy Castillo maakt deel uit van een albumproject dat in de lente zal verschijnen. Deze compositie, die door de componist werd gecreëerd bij de inauguratie van het orgel van het Paleis in 1930, symboliseert onze vastberadenheid om Victor Horta's juweel te restaureren.

Joseph Jongen componeerde zijn Sonata Eroïca in 1930, speciaal voor de inhuldiging van het gloednieuwe orgel in de grote zaal van het Paleis voor Schone Kunsten. Dat orgel telde 74 registers, 3 klavieren en een voetklavier en was gebouwd door orgelbouwer Joseph Stevens, naar instructies van Victor Horta. Het publiek had vol ongeduld gewacht om de imposante klankkleuren van het monumentale instrument te horen weerklinken. Op 6 november 1930 was het eindelijk zo ver. Joseph Jongen, de toenmalig directeur van het conservatorium van Brussel, en Paul de Maleingreau, orgeldocent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en verantwoordelijk voor de samenstelling van het orgel van het Paleis voor Schone Kunsten, vergastten het publiek op een heel gevarieerd programma, met zowel eigen composities als met werk van Johann Sebastian Bach en César Franck. Het orgel was namelijk zo gebouwd dat je er zowel muziek uit het verleden als nieuwe composities op kon spelen.

Naar aanleiding van de opname van haar album met orgelwerk van Joseph Jongen, trakteert Cindy Castillo ons op een exclusief fragment uit haar programma. Bij de inhuldiging van het orgel speelde Jongen dit stuk zelf. Zijn Sonata Eroïca is beïnvloed door de muziek van Franz Liszt en opgedragen aan organist Joseph Bonnet.

In 2017 kon BOZAR eindelijk weer de talloze klankkleuren van zijn orgel ontdekken, 50 jaar nadat een brand het instrument het zwijgen had opgelegd. En nu ziet het ernaar uit dat de brand van 18 januari het orgel opnieuw doet verstommen. De Sonata Eroïca van Jongen heeft een grote symbolische betekenis en nodigt ons uit om de moed niet op te geven en ook deze beproeving te boven te komen in de moeilijke context van de pandemie.

Om je stimulerende, prikkelende en troostende grootschalige artistieke projecten te kunnen blijven aanbieden, hebben wij jouw hulp nodig. Doe een donatie om ons te steunen.

Biografie
Organiste Cindy Castillo heeft recitals gegeven in verschillende Europese landen, maar ook in Tokyo, New York en Lumumbashi. Ze doceert orgel aan IMEP (Namen) en is titularis van het orgel van de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Brussel. Cindy Castillo munt uit op de orgelscène met programma’s die de kruisingen verkennen tussen het orgel en andere expressievormen zoals de dans, de video of de elektronische muziek. Ze werkt op regelmatige basis samen met talrijke hedendaagse componisten, als Claude Ledoux, Jean-Pierre Deleuze en Maxime Denuc.

Zie ook

  • Een bewogen geschiedenis

    Zal het orgel opnieuw moeten zwijgen?

    Maandag 18 januari 2021, er breekt brand uit op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten. Het vuur richt geen al te grote schade aan, maar het water waarmee de brand geblust wordt wel. Het orgel – de muzikale en architecturale parel van de Grote Zaal Henry Le Bœuf – is het zwaarst getroffen. Een nieuwe mokerslag voor dit instrument. Zijn bewogen geschiedenis en de verschillende herrijzenissen bieden meer dan genoeg stof voor een tv-serie. In 1967 werd het door brand beschadigd en daarna bleef het een halve eeuw stil. Tot het in 2017 weer volledig gerestaureerd was. Een terugblik op de spannende geschiedenis van dit belangrijke instrument van ons muzikaal erfgoed.

    — gepubliceerd op