François Makanga
RADAR

ONTDEK ONZE ACTIVITEITEN ROND BEETHOVEN MET HET HELE GEZIN

Tema 3: Rond de mythe van Beethoven

Duik deze winter met de kinderen in het muzikale universum van Beethoven. Onze gidsen Shahin, Laryssa, François en Adi hebben 3 activiteitenfiches opgesteld rond de tentoonstelling Hotel Beethoven. Verken deze derde fiche en ontdek Beethoven vanuit verrassende invalshoeken, om de mythe rond deze kunstenaar en zijn invloed op de kunst beter te begrijpen.

Luister eerst naar wat onze gids Adi te vertellen heeft alvorens je onze activiteiten gaat ontdekken.

Na deze presentaties wensen wij je veel plezier met de creatieve activiteiten!

1. TEKEN JOUW BEETHOVEN

Beluister eerst deze stukjes muziek van Beethoven:

a. Een wals
b. Presto agitato uit de Mondscheinsonate
c. Adagio uit het Pianoconcerto nr. 5 “Keizersconcert”

Laat je door deze fragmenten inspireren om Beethoven te tekenen zoals jij je hem voorstelt.  

Wat voor iemand is hij? Hoe oud is hij, hoe ziet hij eruit, hoe kijkt hij, hoe zit zijn haar? En als Beethoven vandaag geboren zou worden, hoe zou jij hem dan zien?

Quel serait son genre, son âge, son origine ? Pense au regard, à l’expression, au look, à la coiffure que ton Beethoven aurait. Et si Beethoven était né aujourd’hui, comment le verrais-tu ?

Bekijk de tentoongestelde portretten die andere kunstenaars van Beethoven hebben gemaakt.

Terry Adkins, "Synapse" (from the series "Black Beethoven"), 2004
Terry Adkins, "Synapse" (from the series "Black Beethoven"), 2004

Een portret dat opvalt door zijn durf en originaliteit is dat van Terry Adkins, Synapse (2004). Dat portret is ook te zien in de video achter Adi. Terry Adkins was een Afrikaans-Amerikaanse kunstenaar. Hij toont een portret van Beethoven, dat langzaam verandert in dat van een zwarte jongeman. Zo stelt hij de vraag: “Wat als Beethoven zwart was geweest, of uit een ander continent dan Europa afkomstig was geweest?”

Ook Andy Warhol maakte een fantasierijk portret. Origineel, vind je niet? Wat valt jou op in de gebruikte kleuren?

© Sophie Van den Berghe
© Sophie Van den Berghe

Er wordt wel eens gezegd dat Beethoven zeer joviaal en gemoedelijk kon zijn. Waarom wordt hij dan zo vaak voorgesteld met een ernstige blik? Toen Beethoven op 26-jarige leeftijd de eerste tekenen van doofheid voelde – hij was toen al een bekend musicus – probeerde hij die aandoening, en de fysieke pijn die daarmee gepaard ging, te verbergen. Hij zonderde zich steeds meer af. Misschien is het dus de ernstige blik van iemand die zich moet inspannen om dingen te horen? Door zijn strenge uiterlijk zijn velen gaan geloven dat Beethoven niet van mensen hield. Dat lijkt niet terecht, want zijn muziek en zijn brieven bewijzen het tegendeel.


2. BEETHOVENPOP: DE QUIZZ 

Source: Orchestra of the Age of Enlightenment
Source: Orchestra of the Age of Enlightenment

Beethoven ouderwets? Helemaal niet! Luister naar deze liedjes en ontdek hoe artiesten uit de popmuziek, J-pop, r&b, elektro, rap, gospel en disco zijn muziek hergebruikt (“gesampled”) hebben. Herken je het oorspronkelijke werk? Klik op “antwoord” om te weten of je het juist had.

Rina Sawayama, Snakeskin (2020) / Antwoord

℃-ute, Dreamlike Climax (2020) / Antwoord

Alicia Keys, Piano & I (2011) / Aantwoord 

NAS, I Can (2002) / Aantwoord 

Joyful Joyful extrait du film Sister Act (1992) / Aantwoord 

Walter Murphy, A Fifth of Beethoven (1976) / Aantwoord 


3. DENKPISTE

Wist je dat Beethoven een geëngageerd kunstenaar was? Hij leefde aan het einde van de 18e eeuw, een periode waarin een wind van vrijheid door Europa waaide. De ideeën van de Verlichting en de humanistische idealen in de leuze van de Franse Revolutie, “Liberté, Égalité, Fraternité” (vrijheid, gelijkheid, broederschap), bereikten ook de jonge Ludwig, die op dat moment in Wenen woonde. Zijn hele verdere leven zou hij via zijn muziek uitdrukking blijven geven aan zijn ideeën.

En jij, welke ideeën verdedig jij? Waarvoor wil jij strijden? Het milieu, rassengelijkheid, mensenrechten, dierenwelzijn…? 

Denk jij, net als Beethoven en andere kunstenaars, dat kunst je kan helpen je ideeën te verdedigen?

Welke vormen van kunst gebruik jij graag om uitdrukking te geven aan je ideeën? Tekenen, schrijven, zingen, muziek, video? Tot wie richt jij je boodschap? Je vrienden, je ouders, je leerkrachten, politici, de hele wereld?

Bedacht door Adi Chesson, Laryssa Ganga, François Makanga & Shahin Mohammad 

  

Zie ook