© Nathalie Gabay
RADAR

Quatuor Tana

Online concert

Als gevolg van een grote muzikale nieuwsgierigheid brengt Quatuor Tana een origineel geluid en verkennen ze steeds opnieuw de veelzijdige rijkdom aan stijlen en muziek van hedendaagse componisten. Hun concert op 6 februari combineert het oude (Beethoven en Debussy) en het nieuwe (Pärt, Shaw en Dessy) en belooft je zo een grote diversiteit aan tonen.

Het Quatuor Tana is al jaren een vaste waarde in het strijklandschap, en staat bekend voor zijn gewaagde programma’s met bekend en minder bekend repertoire. Deze muzikale tijdreis steekt van wal met het melancholische Molto adagio uit het Vijftiende Strijkkwartet van Ludwig van Beethoven, van wie we in 2020 nog zijn 250ste verjaardag vierden. Met een ingetogenheid drukt Beethoven zijn dankbaarheid uit na een plotse verbetering van zijn gezondheid in 1925. Deze beweging draagt dan ook de ondertitel Heiliger Dankgesang eines Genesenden an die Gottheit, in der lydischen Tonart. Hierna wordt met het expressieve Andantino uit Claude Debussy’s opus 10 kleur en charme toegevoegd aan het programma. Dit kwartet, geschreven tussen 1892 en 1893, was het eerste grote instrumentale werk van de componist. Knap aan dit werk is dat Debussy aan een klassieke opbouw de vernieuwingen van César Franck, namelijk de cyclische vorm, weet te koppelen.

Daarna zetten we onze blik naar het strijkkwartet van nu met de meditatieve bewegingen in Psalom en de meer indringende klanken van Fratres, beide gecomponeerd door Arvo Pärt. Ook de rijke texturen van Caroline Shaws Entr'acte, waarin massieve akkoorden, dissonanten en stiltes elkaar afwisselen, geven een modernistische toets.  Het programma kleurt ten slotte nog een beetje Belgisch met het Tuor Qua Tuor van Jean-Paul Dessy, speciaal geschreven voor het viertal.

Quatuor Tana
Antoine Maisonhaute, viool
Ivan Lebrun, viool
Julie Michael, altviool
Jeanne Maisonhaute, cello

PROGRAMMA
Ludwig van Beethoven 1770-1827
"Molto adagio", uit het Strijkkwartet in a, nr. 15, op. 132 (1823-5)

Claude Debussy 1862-1918
"Andantino, doucement expressif", uit het Strijkkwartet in g (1893)

Arvo Pärt °1935
Fratres (1977)
Psalom (1985/1995)

Caroline Shaw °1982
Entr'acte (2011)

Jean-Paul Dessy 1963
Tuor Qua Tuor (2008)

BIOGRAFIE
Wat is de klank van het strijkkwartet van morgen? Het is om een antwoord op deze vraag te krijgen dat het Quatuor Tana in 2004 werd opgericht. Bijna obsessief verkent het viertal nieuwe klankwerelden, vaak dankzij technische en technologische innovaties – maar steeds met groot respect en kennis van het rijke verleden van het genre. Quatuor Tana is regelmatig te gast in grote concerthuizen en op prestigieuze festivals als Aix-en-Provence, Musica in Strasbourg, La folle journée, Darmstadt, Wigmore Hall, Conway Hall... Quatuor Tana heeft de integrale strijkkwartetten opgenomen van de Franse componist Jacques Lenot, van Steve Reich en van Philip Glass.

Zie ook