RADAR

Roll over Beethoven

De Beethoven Pianoforte Sessions op kindermaat

BOZAR gaat in zee met Jeugd en Muziek Brussel en Les Jeunesses Musicales de Bruxelles om kinderen, ouders, grootouders, leerkrachten en geïnteresseerden een video aan te bieden die Beethovens pianofortemuziek op een andere manier toegankelijk maakt. De video laat je de muziek beleven, niet alleen met het oor, maar met de handen, het lichaam, de stem, spelenderwijs of aan de hand van de illustraties van Larissa Viaene.

Sinds december laat BOZAR je kennismaken met de muziek van Beethoven zoals die destijds moet hebben geklonken. Tijdens de Beethoven Pianoforte Sessions brengen specialisten van de pianoforte, de voorloper van de moderne piano, de muziek van de componist wiens 250e 'verjaardag' we onlangs vierden.

In deze video kunnen klein en groot de recitals van Sayuri Nagoya, Ronan Kernoa en Piet Kuijken op een leuke, interactieve manier 'beleven'. Samen met het gezin of de klasgenootjes van de basisschool maak je kennis met Beethovens muziek door mee met je handen te bewegen, door te zingen of te spelen, of via prachtige illustraties.

De handen vormen de rode draad doorheen de video. Volg de handen en laat je emoties de vrije loop! De handen van de pianisten, de handen van de illustratrice, en handen die bewegen op het ritme van de muziek. Illustratrice Larissa Viaene voorziet in de video de muziek van beelden en maakt daarbij gebruik van collages, een monotype en schaduwen. De animatoren van Les Jeunesses Musicales en Jeugd en Muziek Brussel tonen op hun beurt de bewegingen voor met hun vingers of handen.

Beleef de muziek samen met ons! We zijn erg benieuwd hoe jong en oud aan deze animatie deelnemen. Aarzel dus zeker niet foto's of video's van jezelf in actie te sturen vóór 1 april 2021 naar mathilde.schmetz@bozar.be. We zullen vervolgens een 'best of' maken en op deze pagina plaatsen.

PROGRAMME

​​​​​​Ludwig van Beethoven
Moderato e grazioso, uit Rondo en do majeur, op. 51/1
- Uitvoerder: Piet Kuijken
- Illustratie: Larissa Viaene

12 Variaties op "Ein Mädchen oder Weibchen", uit Mozarts oper Die Zoberflöte, voor pianoforte en cello, in F, op. 66
- Uitvoerders: Sayuri Nagoya (pianoforte) & Ronan Kernoa (cello)

Pianosonate nr. 8 in c, op. 13, "Pathétique"
- Uitvoerder: Sayuri Nagoya


#TOGETHERBOZAR

Dit concert werd opgenomen vóór de brand van 18 januari bij BOZAR, die schade toebracht aan de Grote Zaal Henry Le Bœuf. Je kan ons steunen met een gift.


CREDITS

Coördinatie, Concept & Creatie
Mira Dejonge - Jeugd en Muziek Brussel 
Isabelle Sainte-Rose – Jeunesses Musicales de Bruxelles 

Interacties
Isabelle Sainte-Rose & Sterre De Raedt  

Illustraties & Animaties
Larissa Viaene & Sophie Vanhomwegen 

Zie ook

 • Online Concertreeks

  BEETHOVEN PIANOFORTE SESSIONS

  Muziek van Beethoven, zoals die destijds zou moet hebben geklonken! In het kader van de tentoonstelling HOTEL BEETHOVEN kan je tijdens de Beethoven Pianoforte Sessions de subtiele klankkleur van de pianoforte ontdekken, de voorloper van de moderne piano.

  — gepubliceerd op
 • Thema 1: LAAT JE CREATIVITEIT DE VRIJE LOOP

  ONTDEK ONZE ACTIVITEITEN ROND BEETHOVEN MET HET HELE GEZIN

  Duik deze winter met het hele gezin in het muzikale universum van Beethoven. Onze gidsen Laryssa, François en Adi hebben 3 activiteitenfiches opgesteld rond de tentoonstelling Hotel Beethoven, waarvan we hier een tipje van de sluier oplichten. Verken de eerste fiche en laat je creativiteit de vrije loop!

  — gepubliceerd op
 • THEMA 2: HET PRIVILEGE VAN DE ZINTUIGEN

  ONTDEK ONZE ACTIVITEITEN ROND BEETHOVEN MET HET HELE GEZIN

  Duik deze winter met het hele gezin in het muzikale universum van Beethoven. Onze gidsen Laryssa, François en Adi hebben 3 activiteitenfiches opgesteld rond de tentoonstelling Hotel Beethoven, waarvan we hier een tipje van de sluier oplichten. Verken deze tweede fiche en ontdek de fascinerende wereld van je zintuigen!

  — gepubliceerd op
 • Tema 3: Rond de mythe van Beethoven

  ONTDEK ONZE ACTIVITEITEN ROND BEETHOVEN MET HET HELE GEZIN

  Duik deze winter met de kinderen in het muzikale universum van Beethoven. Onze gidsen Shahin, Laryssa, François en Adi hebben 3 activiteitenfiches opgesteld rond de tentoonstelling Hotel Beethoven. Verken deze derde fiche en ontdek Beethoven vanuit verrassende invalshoeken, om de mythe rond deze kunstenaar en zijn invloed op de kunst beter te begrijpen.

  — gepubliceerd op