News

 • De drie federale culturele instellingen zetten hun samenwerking kracht bij

  Om de uitdagingen van de Covid-19-pandemie het hoofd te kunnen bieden, besloten het Belgian National Orchestra, BOZAR en de Munt om de samenwerking die ze vier jaar geleden zijn aangegaan nog verder op te schroeven. Samen willen ze het gebruik van de beschikbare middelen optimaliseren, een hoogwaardig artistiek programma blijven bieden en hun banden met de mensen aanhalen. De drie instellingen werken ook samen aan een coherente toepassing van de voorzorgsmaatregelen die de overheid voorschrijft. Het welzijn en comfort van publiek en medewerkers is voor elk van de instellingen immers de allergrootste prioriteit.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Casse-croûte: een culinaire BOZAR RESTAURANT ervaring aan jouw eettafel!

  Toen de COVID-19-crisis losbrak, maakte onze chef-kok Karen Torosyan zich de nieuwe realiteit eigen in no time. Op 24 maart lanceerde hij zijn nieuwe culinaire dienst, Casse-croûte. Nu de klassieke restaurantervaring geen optie meer is, besloot hij deze beleving naar jouw keuken te brengen. Je krijgt alle verwarmingsinstructies die je nodig hebt om de verschillende gerechten te serveren. Op die manier zal de chef jou en je tafelgenoten – zelfs vanop afstand – naar de essentie van zijn kookkunsten leiden. Met zijn uitgebreid assortiment van gerechten bezorgt chef Karen Torosyan jou toch de gehoopte culinaire ervaring.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Hoe ervaar jij de lockdown?

  Het staat al lang vast dat kunst bijdraagt tot ons welzijn, maar hoe zit dat in tijden van afzondering? Vul enkele vragen in en draag zo je steentje bij aan het Europese onderzoek naar de impact van kunst op de gezondheid tijdens de lockdown.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Oproep aan leerkrachten: Cantania

  Via het internationale project Cantania laat BOZAR leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen. Ben je op zoek naar een project dat de creativiteit, de concentratie, het langetermijngeheugen en de samenwerkingszin van kinderen aanscherpt? Schrijf je dan in voor Cantania!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Jouw bezoek aan onze expo’s

  Sinds 19 mei hebben de tentoonstellingen van BOZAR opnieuw hun deuren geopend. Keith Haring, MONDO CANE, Vjenceslav Richter en Jacqueline Mesmaeker zijn toegankelijk voor het publiek.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Christian Kieckens (1951-2020)

  Architect Christian Kieckens is niet meer. Architectuur was voor hem niet zomaar een discipline maar een allesomvattende manier om de wereld te begrijpen, vorm en betekenis te geven. Humanisme en Renaissance waren nooit ver weg. Bij BOZAR voelde hij zich thuis in de synergie van muziek, dans, theater, literatuur, beeldende kunst en architectuur. Niet alleen als bezoeker maar ook als bedenker.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Paul Dujardin © Jean-Michel Clajot

  Wij moeten onze grote zalen openen voor ‘dakloze’ artiesten

  Het SARS-CoV-2-virus is nog niet getemd maar de selectieve lockdown heeft de verspreiding ervan fors vertraagd. Het economische leven herneemt stilaan en ook de musea gaan misschien weldra opnieuw open. Maar wat met de podiumkunsten? De grote cultuurhuizen moeten nu hun solidariteit betonen en hun grote zalen delen met de artiesten die nog niet in kleinere zalen terechtkunnen, zegt Paul Dujardin van BOZAR. Maar zonder steun van Europa kan de creatieve sector niet overeind krabbelen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Boslabs

  Projectoproep: Next Generation, Please! ’20-’21

  Werk je samen met jongeren? Als leerkracht of begeleider in een culturele vereniging? Neem deel aan de vijfde editie van Next Generation, Please!.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Projectoproep Afropolitan Forum

  Net zoals het jaarlijkse Afropolitan festival in BOZAR wil het project Afropolitan Forum fungeren als platform voor artistieke en culturele expressie van, onderzoek naar en overleg over het gedachtegoed van Afropeanen in België en Europa. Op termijn kan Afropolitan Forum bijdragen tot de totstandbrenging van nieuwe, meer inclusieve en duurzame relaties tussen zijn partners en de Belgische culturele instellingen. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Open call, verlenging kunstenaars: Verwelkomen wetenschappers in hun ateliers

  Ben jij de wetenschapper die wij zoeken? Met STUDIOTOPIA roepen we wetenschappers op om deze speculatieve reis met kunstenaars aan te vatten en samen, op gelijke voet, op zoek te gaan naar oplossingen voor de uitdagingen in de wereld. 

  lees meer
  — gepubliceerd op