24

Gisterenavond werd in het drukbezochte Paleis voor Schone Kunsten de langverwachte Young Belgian Art Prize uitgereikt, de belangrijkste onderscheiding voor jong artistiek talent in België.

De hoofdprijs gaat naar de Brusselse Emmanuelle Quertain. Ze overtuigde de jury met haar intimistische schilderijen, die een tegengewicht vormen voor de overdonderende beeldenstroom van de hedendaagse massamedia. Ze betrekt de omgeving bij haar werk en speelt subtiel met de grenzen van schilderkunst.

De BOZAR Prize gaat naar Hana Miletić, die tijdens de duur van de expo elke dag live lezingen organiseerde van stukken uit haar dichtbundel en een plaat opnam met La Frénétick – een collectief van jonge, Brusselse rapper. Het werk van Miletić trekt de energie van de rap- en hiphopscene in het Paleis voor Schone Kunsten.

Emmanuel Van der Auwera ontving de Langui Prize voor zijn indringende videoinstallatie met YouTube-beelden van jongeren die snuff-movies bekijken. De vragen die hij stelt over onze huidige beeldcultuur, internetdeontologie en de kracht van beelden zijn zeer relevant.

Floris Vanhoof werd door het publiek ruimschoots verkozen als winnaar van de ING Public Prize. Zijn multimediale, zintuiglijke installaties verkennen het grensgebied tussen beeld (film of dia’s) en licht (projectie).


 • Els Dietvorst, laureaat van de BelgianArtPrize 2021

  Els Dietvorst is een geëngageerde artiest en houdt zich vooral bezig met maatschappelijke vraagstukken, die ze aan de orde stelt door de verbanden tussen mensen, situaties en omgevingen bloot te leggen. Het is in deze termen dat de Jury de winnaar presenteerde, aan het einde van een proces dat oorspronkelijk 238 kunstenaars samenbracht. De BelgianArtPrize, georganiseerd sinds 1950, onderstreept de artistieke relevantie, de vernieuwende visie, de gediversifieerde artistieke praktijk en de uitgesproken beeldtaal van de kunstenaar die wordt bekroond. Het werk van Els Dietvorst, dat sculpturen en installaties, tekeningen, geschriften en visuele installaties omvat, is daar een perfect staaltje van. Om samenhang te vinden in de ontwikkeling van haar project, staat ze los van institutionele en commerciële artistieke circuits. Els Dietvorst analyseert de ‘condition humaine’ en behandelt via haar creaties thema's als leven en dood, angst, vervreemding en verlangen, en de "vreemdeling". De winnaar van de BelgianArtPrize wordt uitgenodigd om een kunstproject te creëren dat nieuw werk presenteert op een tentoonstelling die in het najaar van 2021 in het Paleis voor Schone Kunsten wordt gehouden.

  — gepubliceerd op
 • Alle evenementen geannuleerd t.e.m. 31.12

  Naar aanleiding van de maatregelen die de autoriteiten hebben genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten we helaas aankondigen dat het Paleis voor Schone Kunsten zijn deuren sluit tot en met 31 december. Alle evenementen en tentoonstellingen binnen deze periode worden geannuleerd. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Casse-croûte is terug!

  Ondanks de sluiting van de restaurantzaal, kan je dankzij onze ‘Casse-Croûte’-formule blijven genieten van de creaties van onze chef. Plaats je bestelling, haal je door onze chef bereide gerecht af en … aan tafel! Raadpleeg hier de menukaart. Een bestelling plaatsen kan per e-mail naar karen.torosyan@bozarrestaurant.be of telefonisch op de nummers 02/274 15 64 of 0496 700 527. Afhalen kan uitsluitend op afspraak in de restaurantboetiek, Baron Hortastraat 3. Betalen kan via Bancontact of Payconiq. Eet smakelijk!

  — gepubliceerd op