18

Gisterenavond werd in het drukbezochte Paleis voor Schone Kunsten de langverwachte Young Belgian Art Prize uitgereikt, de belangrijkste onderscheiding voor jong artistiek talent in België.

De hoofdprijs gaat naar de Brusselse Emmanuelle Quertain. Ze overtuigde de jury met haar intimistische schilderijen, die een tegengewicht vormen voor de overdonderende beeldenstroom van de hedendaagse massamedia. Ze betrekt de omgeving bij haar werk en speelt subtiel met de grenzen van schilderkunst.

De BOZAR Prize gaat naar Hana Miletić, die tijdens de duur van de expo elke dag live lezingen organiseerde van stukken uit haar dichtbundel en een plaat opnam met La Frénétick – een collectief van jonge, Brusselse rapper. Het werk van Miletić trekt de energie van de rap- en hiphopscene in het Paleis voor Schone Kunsten.

Emmanuel Van der Auwera ontving de Langui Prize voor zijn indringende videoinstallatie met YouTube-beelden van jongeren die snuff-movies bekijken. De vragen die hij stelt over onze huidige beeldcultuur, internetdeontologie en de kracht van beelden zijn zeer relevant.

Floris Vanhoof werd door het publiek ruimschoots verkozen als winnaar van de ING Public Prize. Zijn multimediale, zintuiglijke installaties verkennen het grensgebied tussen beeld (film of dia’s) en licht (projectie).


 • © Appel Nova XX 2021

  NOVA_XX-biënnale 2021

  De NOVA_XX-biënnale is aan haar derde editie toe en vindt plaats op 8 en 10 december 2021. Stuur jouw project in vóór 28 mei.  

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bridges Industry Day presenteert 7 eerste projecten

  Op donderdag 27 mei presenteert de Bridges Industry Day een aantal nieuwe projecten uit de landen van het Oostelijk Partnerschap (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne). Zeven filmprojecten in ontwikkeling zullen worden gepresenteerd door Tamara Tatishvili, specialist in internationale coproductiemarkten en oostelijke regio's, in dialoog met de projectleiders.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Café Victor opnieuw open op 8 mei

  Vanaf zaterdag 8 mei zal Café Victor haar spreekwoordelijke deuren opnieuw openen. Enkel het terras is weer open en verwelkomt jullie graag aan tafels van maximum 4 personen, van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 19:00. Maandag blijven we naar goede gewoonte gesloten. De kaart zal zich beperken tot enkele highlights van ons menu.

  lees meer
  — gepubliceerd op