06

De belangrijkste onderscheiding voor hedendaagse kunst in België sinds 1950 gaat dit jaar naar Otobong Nkanga. Ze wist de internationale jury te overtuigen met haar delicaat werk rond transformatieprocessen, een reflectie op de veranderingen die de maatschappij doormaakt. Naast de BelgianArtPrize in Brussel is het werk van Otobong Nkanga momenteel ook te zien tijdens Contour in Mechelen en Documenta 14 in Kassel en Athene. 

Maarten Vanden Eynde kreeg de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee de ING Public Prize. 

 

Tijdens de officiële prijsuitreiking op 19 april in het Paleis voor Schone Kunsten werd Otobong Nkanga bekendgemaakt als de winnaar van de BelgianArtPrize 2017. De tweejaarlijkse prijs wil een toonaangevende mid-career kunstenaar uit België aanmoedigen in de uitbouw van diens internationale artistieke carrière. De prijs ligt daarbij in de lijn van andere Europese prijzen als de Turner Prize in het Verenigd Koninkrijk, de Prix Marcel Duchamp in Frankrijk en de Prix de Rome in Nederland.

De winnaar werd gekozen uit de vier finalisten (Edith Dekyndt, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde), geselecteerd door een internationale jury: Beatrix Ruf (directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (artistiek directeur van de Serpentine Galleries in Londen) en Dieter Roelstraete (cocurator van Documenta 14), Mimi Dusselier (kunstverzamelaar en al 30 jaar begaan met de beeldende kunsten) en Estelle Francès Lasserre (directrice Fondation d’Entreprise Francès). 

De internationale jury besloot om de BelgianArtPrize 2017 aan Otobong Nkanga toe te kennen. Als kunstenaar is Nkanga gevoelig aan de sociale en topografische veranderingen in haar omgeving. Ze observeert de inherente complexiteit ervan en belicht bronnen en grondstoffen, en hoe hun potentiele waarde afhangt van regionale en culturele parameters. De jury oordeelde dat Otobong Nkanga met haar installaties een vitale bijdrage levert aan het artistieke discours en de internationale kunstscene.
De jury loofde ook de toewijding van de vier kunstenaars en de kwaliteit van hun uiteenlopende artistieke praktijk. De finalisten wisten zowel lokale als internationale cultuurgeschiedenissen te vertalen in sterke werken die getuigen van hun sociale en politieke betrokkenheid. Het poëtische en enigmatische karakter van elk kunstwerk reflecteert over de complexiteit en uitdagingen van de hedendaagse maatschappij.


 • Wie is het?

  Maak kennis met dit leuke, educatieve familiespel! Aan de hand van aanwijzingen die hun verbeelding en nieuwsgierigheid prikkelen, gaan kinderen op zoek naar iconische figuren die een bijzonder parcours aflegden. Het kan gaan om sportmannen en -vrouwen, politici, kunstenaars ... stuk voor stuk markante personen die dankzij hun prestaties onze samenleving een stukje warmer en menselijker hebben gemaakt. Dit spel doorbreekt stereotypen en brengt op een speelse manier culturele diversiteit onder de aandacht. Het wordt aangeboden in samenwerking met Belgïk Mojaïk. Jong en oud zijn fan!

  — gepubliceerd op
 • © Sophie Kugel

  Keith Haring meest bezochte expo bij BOZAR ooit

  Keith Harings leuze “Art is for everybody” werd de voorbije maanden massaal gelezen, gefotografeerd en gedeeld. Al in de jaren 80 was Haring’s idealisme dat kunst zoveel mogelijk mensen moest bereiken, zijn drijfveer om aan het tekenen en aan het schilderen te slaan. En nu breekt zijn retrospectieve ruimschoots het record van meest bezochte expo bij BOZAR ooit! Meer dan 180 000 mensen kwamen kijken naar de tentoonstelling die van start ging op 6 december. Daarmee vervolledigt hij de top 3 van Michaël Borremans (144.000 bezoekers) en Frida Kahlo (118.000 bezoekers).

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Net als dokter is kunstenaar een essentieel beroep

  Het land brengt op deze 21 juli hulde aan al die werknemers in cruciale sectoren en essentiële diensten die het onmogelijke hebben gedaan om het dodelijke coronavirus te bedwingen en de bevolking te beschermen. “Eén groep leverde daartoe een niet te onderschatten bijdrage: de kunstenaars,” zegt Paul Dujardin CEO van BOZAR.

  lees meer
  — gepubliceerd op