18

De belangrijkste onderscheiding voor hedendaagse kunst in België sinds 1950 gaat dit jaar naar Otobong Nkanga. Ze wist de internationale jury te overtuigen met haar delicaat werk rond transformatieprocessen, een reflectie op de veranderingen die de maatschappij doormaakt. Naast de BelgianArtPrize in Brussel is het werk van Otobong Nkanga momenteel ook te zien tijdens Contour in Mechelen en Documenta 14 in Kassel en Athene. 

Maarten Vanden Eynde kreeg de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee de ING Public Prize. 

 

Tijdens de officiële prijsuitreiking op 19 april in het Paleis voor Schone Kunsten werd Otobong Nkanga bekendgemaakt als de winnaar van de BelgianArtPrize 2017. De tweejaarlijkse prijs wil een toonaangevende mid-career kunstenaar uit België aanmoedigen in de uitbouw van diens internationale artistieke carrière. De prijs ligt daarbij in de lijn van andere Europese prijzen als de Turner Prize in het Verenigd Koninkrijk, de Prix Marcel Duchamp in Frankrijk en de Prix de Rome in Nederland.

De winnaar werd gekozen uit de vier finalisten (Edith Dekyndt, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde), geselecteerd door een internationale jury: Beatrix Ruf (directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (artistiek directeur van de Serpentine Galleries in Londen) en Dieter Roelstraete (cocurator van Documenta 14), Mimi Dusselier (kunstverzamelaar en al 30 jaar begaan met de beeldende kunsten) en Estelle Francès Lasserre (directrice Fondation d’Entreprise Francès). 

De internationale jury besloot om de BelgianArtPrize 2017 aan Otobong Nkanga toe te kennen. Als kunstenaar is Nkanga gevoelig aan de sociale en topografische veranderingen in haar omgeving. Ze observeert de inherente complexiteit ervan en belicht bronnen en grondstoffen, en hoe hun potentiele waarde afhangt van regionale en culturele parameters. De jury oordeelde dat Otobong Nkanga met haar installaties een vitale bijdrage levert aan het artistieke discours en de internationale kunstscene.
De jury loofde ook de toewijding van de vier kunstenaars en de kwaliteit van hun uiteenlopende artistieke praktijk. De finalisten wisten zowel lokale als internationale cultuurgeschiedenissen te vertalen in sterke werken die getuigen van hun sociale en politieke betrokkenheid. Het poëtische en enigmatische karakter van elk kunstwerk reflecteert over de complexiteit en uitdagingen van de hedendaagse maatschappij.


 • Design by Decay, Decay by Design / Andrea Ling (CA) Credit: tom mesic

  Neem deel aan de STARTS Prize 2021

  De prestigieuze STARTS Prize lanceerde recent een nieuwe oproep in het kader van de wedstrijd van 2021. Inzendingen moeten voor 3 maart 2021 worden ingediend. BOZAR wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de winnaars.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Geniet nog langer van je MuseumPassMusées abonnement!

  Alle abonnementen van de MuseumPassMusées werden vanaf 1 november op pauze gezet. Daardoor verlies je dus geen dag van je abonnement, dat terug geactiveerd wordt van zodra je de museumpas weer gebruikt.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • HAPPY REBIRTH DAY 2020

  Dit jaar vieren we Rebirth Day helaas zonder evenement in het Paleis. Toch laten we deze bijzonder dag niet graag onopgemerkt voorbij gaan. Graag blikken we met jullie terug op de afgelopen edities bij BOZAR in een compilatievideo.

  lees meer
  — gepubliceerd op