28

Op 6 maart opende in Moskou de tentoonstelling "Facing the Future. Art in Europe 1945-1968", een co-productie van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten Poesjkin en ZKM Karlsruhe. De tentoonstelling werd geloofd door The Art Newspaper Rusland, als een "zeer belangrijk internationaal project" dat de "traditionele ideologische verdeeldheid tussen het vrije Westen en het communistische Oosten" overwint.

De tentoonstelling wordt begeleid door een uitgebreid educatief programma georganiseerd in samenwerking met de Tretyakov Gallery en het Museum van Moskou. Dit programma bestaat uit ronde tafels, filmvoorstellingen en concerten en resulteert in een finale ronde tafel op 20 mei die Russische en Europese kunstenaars, kunsthistorici en curatoren en samenbrengt. Zij zullen debatteren over de versterking van de culturele samenwerking tussen Russische en Europese musea, de inspanningen die gedaan werden na de Koude Oorlog om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog te herdenken in de kunstgeschiedenis en de erfenis van de naoorlogse modernismen die ontstond in de kunst tussen de jaren 1970 en 1990.

De internationale tentoonstelling komt weldra tot zijn eind. Toch zullen BOZAR en zijn partners - Fondazione Pistoletto, kim? Contemporary Art Center, Bunkier Sztuki Galerie van Hedendaagse Kunst, Universiteit van Jyväskylä, de ZKM Karlsruhe en het Pushkin Museum - de dialoog over de culturele betrekkingen tussen Oost- en West- Europa sinds de naoorlogse periode tot vandaag voortzetten. Een ronde tafel zal in het najaar van 2017 in Brussel nog plaats vinden. Kunstenaars en onderzoekers uit heel Europa werden geselecteerd om deel te nemen aan twee workshops en een residentie om een onderzoek te voeren rond de thematieken van de tentoonstelling. De resultaten van deze workshops zullen te zien zijn een hedendaagse tentoonstelling die in 2018 zal reizen tussen Riga, Brussel en Krakau.

De ronde tafels en de workshop in Moskou worden mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Vladimir Potanin Foundation en hun programma "Cultural Symphony". Deze initiatieven maken deel uit van het Europese project "Trauma & Revival", ondersteund door het Creatief Europa programma van de Europese Unie.


 • Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

  Naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust wil BOZAR herinneren aan de belangrijke rol die de culturele wereld speelt, als plaats van debat en ontmoeting in het bouwen aan een samenleving waar vrede en dialoog centraal staan. BOZAR onderlijnt dat de herdenking van de bevrijding van Auschwitz ons herinnert aan de gedeelde verantwoordelijkheid van kunstenaars, politici en burgers, bij het definiëren van een tolerante en rechtvaardige samenleving, een onoverkomelijk bolwerk tegen elke vorm van barbaarsheid.  

  — gepubliceerd op
 • © Caroline Lessire

  ONTWERP HET CAMPAGNEBEELD VOOR DE NEXT GENERATION, PLEASE! TENTOONSTELLING

  Verras ons met een inspirerend beeld dat in het oog springt en waar de eigenzinnige, rebelse jeugdigheid van afstraalt. De eerste tien geselecteerde projecten zullen getoond worden op een tentoonstelling bij BOZAR, en er zijn nog andere prijzen te winnen... You(th) can do it!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2020 Open Call

  Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts. 

  lees meer
  — gepubliceerd op