24

Op 6 maart opende in Moskou de tentoonstelling "Facing the Future. Art in Europe 1945-1968", een co-productie van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten Poesjkin en ZKM Karlsruhe. De tentoonstelling werd geloofd door The Art Newspaper Rusland, als een "zeer belangrijk internationaal project" dat de "traditionele ideologische verdeeldheid tussen het vrije Westen en het communistische Oosten" overwint.

De tentoonstelling wordt begeleid door een uitgebreid educatief programma georganiseerd in samenwerking met de Tretyakov Gallery en het Museum van Moskou. Dit programma bestaat uit ronde tafels, filmvoorstellingen en concerten en resulteert in een finale ronde tafel op 20 mei die Russische en Europese kunstenaars, kunsthistorici en curatoren en samenbrengt. Zij zullen debatteren over de versterking van de culturele samenwerking tussen Russische en Europese musea, de inspanningen die gedaan werden na de Koude Oorlog om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog te herdenken in de kunstgeschiedenis en de erfenis van de naoorlogse modernismen die ontstond in de kunst tussen de jaren 1970 en 1990.

De internationale tentoonstelling komt weldra tot zijn eind. Toch zullen BOZAR en zijn partners - Fondazione Pistoletto, kim? Contemporary Art Center, Bunkier Sztuki Galerie van Hedendaagse Kunst, Universiteit van Jyväskylä, de ZKM Karlsruhe en het Pushkin Museum - de dialoog over de culturele betrekkingen tussen Oost- en West- Europa sinds de naoorlogse periode tot vandaag voortzetten. Een ronde tafel zal in het najaar van 2017 in Brussel nog plaats vinden. Kunstenaars en onderzoekers uit heel Europa werden geselecteerd om deel te nemen aan twee workshops en een residentie om een onderzoek te voeren rond de thematieken van de tentoonstelling. De resultaten van deze workshops zullen te zien zijn een hedendaagse tentoonstelling die in 2018 zal reizen tussen Riga, Brussel en Krakau.

De ronde tafels en de workshop in Moskou worden mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Vladimir Potanin Foundation en hun programma "Cultural Symphony". Deze initiatieven maken deel uit van het Europese project "Trauma & Revival", ondersteund door het Creatief Europa programma van de Europese Unie.


 • Inzameling blaasinstrumenten

    Op 26 september, 1 en 10 oktober 2020 organiseert Music Fund, een Belgische organisatie die muziekscholen en sociaal-artistieke projecten ondersteunt, samen met BOZAR een grote inzamelactie. We zijn op zoek naar blaasinstrumenten die zullen verdeeld worden onder fanfares en muziekscholen met wie Music Fund samenwerkt in de Democratische Republiek Congo en in Haïti.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Philippe Degobert

  Raadpleeg onze bezoekersgidsen voortaan in onze app

  De najaarstentoonstellingen openen binnenkort hun deuren. De bijhorende bezoekersgidsen zullen digitaal beschikbaar zijn.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Open Call artistieke residentie

  Woorden zijn belangrijk. Woorden reflecteren hoe onze wereld in elkaar zit, maar kunnen die wereld ook sturen. Taal kan uitnodigen maar ook uitsluiten. BOZAR werkt mee aan Smashing Wor(l)ds: Cultural Practices for re/Imagining & un/Learning Vocabularies, een ambitieus Europees project dat woordenschat, taal en narratieven van verzet en bevrijding wil onderzoeken, om nieuwe vormen van expressie uit te bouwen.

  lees meer
  — gepubliceerd op