18

Miet Warlop, een jonge, talentvolle beeldende kunstenares uit België, sluit de Yves Klein-tentoonstelling in BOZAR af met een performance waar we lang naar hebben uitgekeken: Mystery Magnet.

Tijdens de opening van de tentoonstelling Yves Klein, Theatre of the Void zagen we haar al op een paard door het Paleis voor Schone Kunsten galopperen met de performance Horse. A man, a woman, a desire for adventure. Tijdens de finissage van Pol Bury. Time in Motion nam ze de tentoonstellingszalen over met The Board.
Het is geen toeval dat BOZAR de Yves Klein-tentoonstelling heeft omkaderd met een uitgebreide reeks performances. Tijdens zijn korte maar verbluffende carrière heeft Klein de kunstwereld versteld doen staan met zijn performances, van judodemonstraties tot de beroemde (en beruchte) Anthromopetries, waarvoor hij menselijke lichamen als penseel gebruikte en ze met zijn opvallende IKB liet insmeren.

Het performanceprogramma brengt zowel Belgische als internationale kunstenaars, nu eens geworteld in de theaterwereld, dan weer met een voornamelijk visueel karakter. Toch slopen ze stuk voor stuk de barrières tussen kunstdisciplines. Bij BOZAR voelen ze zich perfect thuis: vanaf zijn ontstaan is het Paleis steeds een plek geweest waar verschillende kunstvormen elkaar konden ontmoeten: muziek, visuele kunst, performances, film, architectuur. En in een tijd waarin white cubes steeds vaker black boxes worden, en vice versa, is het van cruciaal belang om kunst op een meer grensoverschrijdende manier te brengen.

BOZAR heeft een lange traditie op het vlak van happenings en spitse performances. Het Paleis stelt zijn heilige ruimtes open voor artistieke statements en zelfs voor verstorende ideeën. Van de jaren 1970, toen Marcel Broodthaers een levende kameel uit de Antwerpse Zoo meebracht voor een wandeling door het gebouw, tot de recente performances van Sadaharu Horio (tijdens de tentoonstelling over Japanse kunst) en die van Tino Sehgal en Boris Charmatz (tijdens de retrospectieve over Daniel Buren), blijft BOZAR grenzen opzoeken en wordt de scheidslijn tussen de ruimte voor tentoonstellingen en die voor performances almaar vager.

Alle performances tijdens de tentoonstelling Yves Klein. Theater van de leegte werden gefilmd en kunnen in de tentoonstellingszalen bekeken worden. Zo treden we in de voetsporen van Klein zelf, die verschillende van zijn performances opnam en zo de vergankelijkheid van die performances vereeuwigde. De opnames werden kunstwerken en worden tentoongesteld als werken die evenwaardig zijn aan Kleins schilderijen en sculpturen.

Miet Warlop (°1978) woont en werkt in Gent, Berlijn en Brussel. In haar performance Mystery Magnet neemt ze ons mee naar een wereld van broze verbeelding en laat ze allerlei schepsels, sculpturen en tableaux vivants los in de Hortahal van het Paleis voor Schone Kunsten.

Geen betere manier om Yves Klein te eren en de laatste dagen van zijn tentoonstelling in BOZAR stijlvol in te zetten.


 • visit.brussels Awards

  Til Brussel is een Plaizier, BOZAR NIGHT en THE BIGGEST POOL op de troon die ze verdienen en stem mee op visit.brussels.awards.be.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2018 - Open Call

  Hoofdprijs van de Europese Commissie voor innovatie in technologie, industrie en samenleving, ondersteund door de kunsten

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Spanje aan halve prijs!

  De Spaanse cultuur is een van de rijkste van Europa. Dankzij ons speciale aanbod kan je genieten van de zwoele klanken van de flamenco en tegelijk kennismaken met de passionerende geschiedenis van Spaanse stillevens, en dat voor een wel heel voordelige prijs.

  lees meer
  — gepubliceerd op