23

In de periode 2018-2020 presenteert het Paleis voor Schone Kunsten een stadsbreed project rond het werk van enkele Vlaamse Meesters zoals Theodoor van Loon, Bernard van Orley en de Vlaamse Primitieven.

Zij leefden en werkten in Brussel en hun werk was sterk ingebed in de politieke en religieuze realiteit van hun tijd.

Deze tentoonstellingen brengen de bezoeker in aanraking met het oeuvre van enkele minder gekende kunstenaars wiens werk aan een herontdekking toe is. Tegelijkertijd overlopen we 300 jaar waarin de huidige beeldcultuur is ontstaan en aan kracht won. Die beelden werden echter ook gecontesteerd, hun statuut bevraagd. De Beeldenstorm van 1566 wilde een eind stellen aan de idolatrie. Parallel aan de hoofdtentoonstellingen zal BOZAR nader ingaan op de kracht van het beeld, hoe het kan ontstaan en vernietigd worden – ook vandaag nog.

Voor dit project lanceert BOZAR LAB een eerste open call naar innovatieve bedrijven, startups, kunstenaars en onderzoekers. Zij worden uitgedaagd om met de staf van BOZAR mee na te denken over hoe nieuwe technologieën en applicaties de beleving van deze tentoonstellingen kunnen versterken. Dit moet resulteren in concrete toepassingen. Iedereen met een eerste innovatief idee kan kandideren!

Nieuwe deadline voor de oproep:  22 december 2017


 • Ichographs, a project by Yiannis Kranidiotis

  De winnaars van de eerste BOZAR Lab-oproep voor projecten zijn bekend

  BOZAR LAB lanceerde in 2017 een open call voor innovatieve bedrijven, start-ups, kunstenaars en onderzoekers om na te denken over hoe nieuwe technologieën en applicaties de beleving van de expo Theodoor van Loon kunnen versterken.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Proposal for a new european flag © Christophe Terlinden

  Ontwerpoproep voor jonge mensen

  Maak kans op prijzen en stel je werk tentoon in BOZAR tijdens het festival Next Generation, Please!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Haal alles uit de lente met de Spring Pass

  Voor maar € 25 bezoek je de tentoonstellingen Dirk BraeckmanFernand LégerSpanish Still Life en Hugo Claus wanneer je maar wil (hou er wel rekening mee dat de tentoonstellingen niet allen dezelfde einddatum hebben), tot 3 juni 2018. Interesse?

  lees meer
  — gepubliceerd op