26

In de periode 2018-2020 presenteert het Paleis voor Schone Kunsten een stadsbreed project rond het werk van enkele Vlaamse Meesters zoals Theodoor van Loon, Bernard van Orley en de Vlaamse Primitieven.

Zij leefden en werkten in Brussel en hun werk was sterk ingebed in de politieke en religieuze realiteit van hun tijd.

Deze tentoonstellingen brengen de bezoeker in aanraking met het oeuvre van enkele minder gekende kunstenaars wiens werk aan een herontdekking toe is. Tegelijkertijd overlopen we 300 jaar waarin de huidige beeldcultuur is ontstaan en aan kracht won. Die beelden werden echter ook gecontesteerd, hun statuut bevraagd. De Beeldenstorm van 1566 wilde een eind stellen aan de idolatrie. Parallel aan de hoofdtentoonstellingen zal BOZAR nader ingaan op de kracht van het beeld, hoe het kan ontstaan en vernietigd worden – ook vandaag nog.

Voor dit project lanceert BOZAR LAB een eerste open call naar innovatieve bedrijven, startups, kunstenaars en onderzoekers. Zij worden uitgedaagd om met de staf van BOZAR mee na te denken over hoe nieuwe technologieën en applicaties de beleving van deze tentoonstellingen kunnen versterken. Dit moet resulteren in concrete toepassingen. Iedereen met een eerste innovatief idee kan kandideren!

Nieuwe deadline voor de oproep:  22 december 2017

Met de steun van Fonds Baillet Latour.


 • De finalisten van de BelgianArtPrize 2019 zijn bekend!

  Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri en het kunstenaarsduo Jos de Gruyter & Harald Thys werden geselecteerd voor de BelgianArtPrize 2019.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Cantania © Beata Szparagowska

  Cantania: Oproep voor het schooljaar 18-19

  Cantania 18-19: Straat van de Vrijheid. Via het internationale project Cantania laat BOZAR leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Projectoproep: Next Generation, Please! 18-19

  Werk je samen met jongeren? Als leerkracht of begeleider in een culturele vereniging? Ben je geïnteresseerd om een debat over Europa en burgerschap met jongeren op gang te brengen? Dan zal dit je vast interesseren!

  lees meer
  — gepubliceerd op