15

In de periode 2018-2020 presenteert het Paleis voor Schone Kunsten een stadsbreed project rond het werk van enkele Vlaamse Meesters zoals Theodoor van Loon, Bernard van Orley en de Vlaamse Primitieven.

Zij leefden en werkten in Brussel en hun werk was sterk ingebed in de politieke en religieuze realiteit van hun tijd.

Deze tentoonstellingen brengen de bezoeker in aanraking met het oeuvre van enkele minder gekende kunstenaars wiens werk aan een herontdekking toe is. Tegelijkertijd overlopen we 300 jaar waarin de huidige beeldcultuur is ontstaan en aan kracht won. Die beelden werden echter ook gecontesteerd, hun statuut bevraagd. De Beeldenstorm van 1566 wilde een eind stellen aan de idolatrie. Parallel aan de hoofdtentoonstellingen zal BOZAR nader ingaan op de kracht van het beeld, hoe het kan ontstaan en vernietigd worden – ook vandaag nog.

Voor dit project lanceert BOZAR LAB een eerste open call naar innovatieve bedrijven, startups, kunstenaars en onderzoekers. Zij worden uitgedaagd om met de staf van BOZAR mee na te denken over hoe nieuwe technologieën en applicaties de beleving van deze tentoonstellingen kunnen versterken. Dit moet resulteren in concrete toepassingen. Iedereen met een eerste innovatief idee kan kandideren!

Nieuwe deadline voor de oproep:  22 december 2017

Met de steun van Fonds Baillet Latour & The A.G. Leventis Foundation.


 • Summer of Photography

  Op vertoon van je ticket RESIST! The 1960’s protests, photography and visual legacy krijg je korting op de tentoonstellingen van de partners* van de Summer of Photography en omgekeerd. Aanbod niet cumuleerbaar met andere kortingen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Salon Europa

  Het Paleis voor Schone Kunsten kiest voor een resoluut Europeesgerichte positionering. Daarom wil BOZAR de Europese hoofdstad dan ook een dynamische, inclusieve en sector overschrijdende ruimte schenken waar bezoekers, artiesten en partners terechtkunnen voor diepgaande gedachtenuitwisseling.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • La Ricarda © Richard Venlet

  Artists in Architecture

  In 2018 en 2019, zal BOZAR de huizen die in Brussel, Barcelona, Napels en andere steden grootmeesters van de architectuur hebben geherbergd opnieuw doen opleven, door er residenties van hedendaagse kunstenaars, voorstellingen en conferenties te organiseren.

  lees meer
  — gepubliceerd op