23

In de periode 2018-2020 presenteert het Paleis voor Schone Kunsten een stadsbreed project rond het werk van enkele Vlaamse Meesters zoals Theodoor van Loon, Bernard van Orley en de Vlaamse Primitieven.

Zij leefden en werkten in Brussel en hun werk was sterk ingebed in de politieke en religieuze realiteit van hun tijd.

Deze tentoonstellingen brengen de bezoeker in aanraking met het oeuvre van enkele minder gekende kunstenaars wiens werk aan een herontdekking toe is. Tegelijkertijd overlopen we 300 jaar waarin de huidige beeldcultuur is ontstaan en aan kracht won. Die beelden werden echter ook gecontesteerd, hun statuut bevraagd. De Beeldenstorm van 1566 wilde een eind stellen aan de idolatrie. Parallel aan de hoofdtentoonstellingen zal BOZAR nader ingaan op de kracht van het beeld, hoe het kan ontstaan en vernietigd worden – ook vandaag nog.

Voor dit project lanceert BOZAR LAB een eerste open call naar innovatieve bedrijven, startups, kunstenaars en onderzoekers. Zij worden uitgedaagd om met de staf van BOZAR mee na te denken over hoe nieuwe technologieën en applicaties de beleving van deze tentoonstellingen kunnen versterken. Dit moet resulteren in concrete toepassingen. Iedereen met een eerste innovatief idee kan kandideren!

Nieuwe deadline voor de oproep:  22 december 2017

Met de steun van Fonds Baillet Latour & The A.G. Leventis Foundation.


 • “Herinneringen van een parallel heden”, een lezing door de kunstenares Margarita Maximova

  Ter gelegenheid van haar eerste solotentoonstelling met een reeks werken geproduceerd voor de Beursschouwburg, zal de kunstenares Margarita Maximova een lezing geven.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Download de audiogids voor de expo Theodoor van Loon via de BOZAR app.

  Duik in de beelden en geluiden van Van Loon en zijn tijd.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • BOZAR & Gluon presenteren "For A Brave New Brussels" in het MAAT in Lissabon

  Van 22 tot 26 oktober 2018 schotelt het MAAT – kunst-, architectuur- en technologiemuseum van Lissabon – ons een LAB voor in de marge van de tentoonstelling For a Brave New Brussels.  

  lees meer
  — gepubliceerd op