19

Het Paleis voor Schone Kunsten herschikt de parterre van de Grote Zaal Henry Le Boeuf door de huidige stoelen te vervangen door mobiele exemplaren.

De bedoeling? Een moduleerbare ruimte creëren voor de artiesten, die voortaan een deel of de hele parterre kunnen gebruiken voor hun voorstellingen, en het publiek tijdens concerten, dj-sets en grote voorstellingen een intensievere ervaring bieden.  

De Grote Zaal Henry Le Boeuf is aan de vierde generatie stoelen toe sinds de officiële opening in 1929.

In 1999 werden de stoelen van 1976 vervangen door een model gebaseerd op de stoelen die Victor Horta in 1929 tekende.

Nu, bijna 20 jaar later, besliste het Paleis voor Schone Kunsten om de stoelen van de parterre te renoveren, met de steun van Beliris en onze voogdijminister, de heer Didier Reynders.

De werken werden toevertrouwd aan de onderneming Fibrocit, die ook de stoelen van de zaal in de jaren 20 en de modellen van 1999 gemaakt had.

Het hout en het fluweel zullen gerestaureerd worden, maar dat is niet alles. De stoelen ondergaan ook een belangrijke aanpassing om de Grote Zaal Henry Le Boeuf in nieuwe configuraties te kunnen gebruiken. Ze worden uitgerust met een mobiel systeem waardoor we de hele parterre of een deel ervan kunnen vrijmaken. Dankzij het innovatieve gebruik van de ruimte kunnen onze artistieke programmeurs voortaan onverwachte en verrassende concertomstandigheden creëren. De zaal kan dus worden aangepast aan de diversiteit van de muzikale evenementen (klassiek, jazz, elektro, wereldmuziek of hiphop) bij BOZAR, en meer in het bijzonder voor feestjes en dansconcerten.

De renovatie, bedoeld voor het verkleinen van de kloof tussen artiesten en publiek, gaat in november 2017 van start en loopt tot mei 2018. De stoelen zullen rij per rij worden vervangen. Het is dus mogelijk dat onze trouwe bezoekers in de komende maanden op een tijdelijke stoel moeten plaatsnemen. We willen ons alvast verontschuldigen voor het eventuele ongemak dat deze werken kunnen veroorzaken en danken jullie voor het begrip.

We hopen dat jullie de vernieuwde zitjes van de Grote Zaal Henry Le Boeuf snel kunnen appreciëren!


 • La création du monde © Millicent Hodson

  Uitzonderlijk aanbod Fernand Léger & Ballets Suédois

  Gratis toegang voor de lezing Fernand Léger & Ballets Suédois van Millicent Hodson en Kenneth Archer (dinsdag 20.02 om 19u) op vertoon van je ticket voor de expo Fernand Léger. Schoonheid alom!

  — gepubliceerd op
 • visit.brussels Awards

  Til Brussel is een Plaizier, BOZAR NIGHT en THE BIGGEST POOL op de troon die ze verdienen en stem mee op visit.brussels.awards.be.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2018 - Open Call

  Hoofdprijs van de Europese Commissie voor innovatie in technologie, industrie en samenleving, ondersteund door de kunsten

  lees meer
  — gepubliceerd op