23

Hoofdprijs van de Europese Commissie voor innovatie in technologie, industrie en samenleving, ondersteund door de kunsten

De Europese Commissie heeft Ars Electronica, BOZAR en Waag Society aangesteld om een prijs uit te reiken voor de meest baanbrekende samenwerkingen en resultaten op het gebied van creativiteit en innovatie, daar waar wetenschap, technologie en kunst elkaar ontmoeten. Dit vloeit voort uit een nieuwe activiteit in de Europese Commissie, genaamd STARTS (Science, Technology and ARTS): innovatie op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst.

Het raakvlak tussen wetenschap, technologie en kunst (=STARTS) biedt een bijzonder groot potentieel voor creatieve innovatie. En laat die innovatie nu precies de vereiste zijn om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa de komende jaren voor zal staan. De kunstenaar speelt dus niet langer alleen een rol in de verspreiding van wetenschappelijke en technologische kennis bij het grote publiek, maar treedt voortaan veeleer op als een soort katalysator voor de creatie en stimulatie van innovatieve processen. De artistieke praktijk van creatieve exploratie en experimentele toe-eigening van nieuwe technologieën kan in grote mate bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe producten en nieuwe economische, sociale en bedrijfsmodellen. De STARTS Prize richt zich dan ook op artistieke werken die de manier waarop we naar technologie kijken beïnvloeden of veranderen, en op innovatieve samenwerkingsvormen tussen de ICT-sector en de wereld van kunst en cultuur.

Twee prijzen, elk met een waarde van € 20.000, worden uitgereikt om innovatieve projecten op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst te belonen:

Grand Prize — Artistic Exploration

Uitgereikt voor artistieke exploratie en kunstwerken waarbij artistieke toe-eigening in grote mate het gebruik, de toepassing of de perceptie van technologie kan beïnvloeden of veranderen.

Grand Prize — Innovative Collaboration

Uitgereikt voor innovatieve samenwerking tussen industrie of technologie en kunst, die nieuwe wegen voor innovatie opent.

Projecten kunnen tot 2 maart 2018 worden ingediend!

Meer informatie: https://starts-prize.aec.at/en/

 


 • Proposal for a new european flag © Christophe Terlinden

  Ontwerp het campagnebeeld voor Next Generation, Please!, een uniek Europees jongerenfestival in BOZAR

  Verras ons met een inspirerend beeld dat in het oog springt en waar de eigenzinnige, rebelse jeugdigheid van afstraalt. De eerste 10 geselecteerde projecten zullen getoond worden in een tentoonstelling in BOZAR, en er zijn nog andere prijzen te winnen.. YOU(TH) CAN DO IT!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • visit.brussels Awards

  Til Brussel is een Plaizier, BOZAR NIGHT en THE BIGGEST POOL op de troon die ze verdienen en stem mee op visit.brussels.awards.be.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Spanje aan halve prijs!

  De Spaanse cultuur is een van de rijkste van Europa. Dankzij ons speciale aanbod kan je genieten van de zwoele klanken van de flamenco en tegelijk kennismaken met de passionerende geschiedenis van Spaanse stillevens, en dat voor een wel heel voordelige prijs.

  lees meer
  — gepubliceerd op