15

Op woensdag 14 maart vond de achtste editie plaats van de Klara's Classical Music Awards. Deze ceremonie bekroont Belgische en internationale musici die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden.

Voor deze nieuwe editie nodigde Klara de directeurs van culturele instellingen, zoals BOZAR, het Klarafestival, Flagey, De Singel en het Concertgebouw Brugge, uit om mee in de jury te zitten. De namen van de laureaten zijn intussen bekend. Velen onder hen behoren tot de trouwe genodigden van BOZAR.

Vox Luminis werd uitgeroepen tot ‘Ensemble van het jaar’. Dit Belgische ensemble onder leiding van Lionel Meunier is sinds 2013 geregeld te gast en vierde in september van vorig jaar zijn residentie in BOZAR met een debuutconcert in de Grote Zaal Henry Le Bœuf. Op het programma: het Magnificat van Bach.

Zangeres Cecile McLorin Salvant wist ons afgelopen oktober te vervoeren met haar warme stem en haar podiumprésence. Ze ontving de prijs ‘Beste internationale cd - jazz’ voor haar album Dreams and Daggers.

Anouar Brahem van zijn kant won de prijs voor ‘Beste internationale cd – world’ met Blue maqams. Aan dit album, een kruisbestuiving tussen jazz en Arabische muziek, werkten befaamde musici mee: Dave Holland, Jack DeJohnette en Django Bates. Dit droomkwartet stelt zijn bekroonde cd op 18 april officieel voor in BOZAR!

Diezelfde avond treedt Jos van Immerseel samen met bariton Thomas E. Bauer op in de Brigittinen. De Belgische klavecinist, pianofortespeler en pianist viel de prestigieuze ‘Klara carrièreprijs’ te beurt, voor zijn nu al 50 jaar lange inzet voor de historische uitvoeringspraktijk.

‘Jonge belofte van het jaar’ is jazzpianist en -componist Bram De Looze. Hij gaf al in 2016 een zondagochtendconcert bij ons, en stond afgelopen oktober op het podium met Joey Baron en Robin Verheyen naar aanleiding van ‘100 jaar Thelonious Monk’.

Andere laureaten zijn: Stéphane Denève, dirigent van het Brussels Philharmonic en uitgeroepen tot “Muziekpersoonlijkheid van het jaar”, René Jacobs, voor zijn opname van het Requiem van Mozart aan het hoofd van het Freiburger Barockorchester, die verkozen werd tot ‘Beste Belgische cd - klassiek’, en de Limburgse sopraan Ilse Eerens als ‘Solist van het jaar’. We herinneren ons haar vertolking in het Stabat Mater van Dvořák in 2015, gedirigeerd door Herreweghe.


 • © Appel Nova XX 2021

  NOVA_XX-biënnale 2021

  De NOVA_XX-biënnale is aan haar derde editie toe en vindt plaats op 8 en 10 december 2021. Stuur jouw project in vóór 28 mei.  

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bridges Industry Day presenteert 7 eerste projecten

  Op donderdag 27 mei presenteert de Bridges Industry Day een aantal nieuwe projecten uit de landen van het Oostelijk Partnerschap (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne). Zeven filmprojecten in ontwikkeling zullen worden gepresenteerd door Tamara Tatishvili, specialist in internationale coproductiemarkten en oostelijke regio's, in dialoog met de projectleiders.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Café Victor opnieuw open op 8 mei

  Vanaf zaterdag 8 mei zal Café Victor haar spreekwoordelijke deuren opnieuw openen. Enkel het terras is weer open en verwelkomt jullie graag aan tafels van maximum 4 personen, van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 19:00. Maandag blijven we naar goede gewoonte gesloten. De kaart zal zich beperken tot enkele highlights van ons menu.

  lees meer
  — gepubliceerd op