21

De Gabriela Tudor Foundation (Boekarest) en het festival Next Generation, Please!, georganiseerd door het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) in Brussel, lanceren een oproep tot deelname aan een artistiek uitwisselingsproject. Elf jongeren uit België en Roemenië worden uitgenodigd om deel te nemen aan Emotional Europe, een project dat tussen november 2018 en mei 2019 plaatsvindt in Boekarest en Brussel.

Roemeense choreograaf Cosmin Manolescu creëerde Emotional Europe, waarmee hij inzoomt op het leven, de interesses en de politieke overtuigingen van de nieuwe generatie. Daarnaast wil hij met het project doen nadenken over ervaringen buiten de comfortzone en over nieuwe trends in de hedendaagse kunst. Daartoe introduceert hij het concept van het ‘emotionele lichaam’ en stelt hij de rol van activisme in het hedendaagse Europa in vraag. Uitgangspunt zijn vragen als: ‘Wat betekent het vandaag om emotioneel te zijn?’; ‘Wat betekent het om een Europese burger te zijn?’; ‘Wat houdt de toekomst in voor Europa en hoe kunnen we er ons steentje toe bijdragen?’

Het project wordt uitgerold tijdens twee korte programma’s in Boekarest en Brussel, bestaande uit een reeks workshops, seminaries en bijeenkomsten met activisten en politici uit België en Roemenië. De toekomst van Europa is het belangrijkste thema van de twee programma’s.

Het resultaat van de uitwisseling wordt getoond tijdens het festival Next Generation, Please!, op 9 en 10 mei 2019 bij BOZAR in Brussel.

DEELNAMEVEREISTEN

– Je hebt een open ingesteldheid en interesse om nieuwe steden en hedendaagse kunstvormen te ontdekken, net als om jou meningen te delen over wat het vandaag betekent om Europeaan te zijn.
– Je bent geboren tussen januari 1993 en januari 2000, en bent dus tussen de 18 en 25 jaar bij de start van het project. Je bent ook inwoner van Roemenië of België.
– Je spreekt vloeiend Engels of Frans en kunt reizen en deelnemen aan een uitwisselingsprogramma met twee verblijfplaatsen, van 10 tot 18 januari 2019 in Boekarest en van 1 tot 10 mei 2019 in Brussel.

- Je bent beschikbaar om deel te nemen aan de residentieprojecten (ong. 12 werkdagen, 5 tot 6 uur/dag).
– Kandidaten uit België moeten twee seminaries in Brussel kunnen bijwonen, op 22 november 2018 en op 25 april 2019.
– Ben je een kunstenaar of vlogger, dan wordt er van je verwacht dat je inhoud creëert en het hele uitwisselingsprogramma en artistieke proces met foto’s, video en tekst documenteert op een blog over het project.
– Opkomende artiesten uit verschillende disciplines mogen hun kandidatuur indienen; ervaring in hedendaagse dans is geen vereiste.

WAT WIJ BIEDEN

– De kans om deel te nemen aan een artistiek project, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe vrienden te maken en de wereld van de hedendaagse dans te ervaren.
– De kans om gratis naar Roemenië te reizen (voor deelnemers uit België) en naar België (voor deelnemers uit Roemenië) voor zo’n 7 tot 10 dagen. Alle reiskosten (vliegticket, verblijf, dagvergoeding en cultureel programma) worden gedekt door het project.
– De mogelijkheid om met een Roemeens choreograaf te werken en om andere artiesten, activisten en politici uit Roemenië en België te ontmoeten.
– Alle deelnemers ontvangen een vergoeding.

HOE INSCHRIJVEN

Wil je je kandidaat stellen, stuur dan een e-mail naar cosmin@danswanderer.ro met daarin:

– een motivatiebrief waarin je aangeeft waarom je belangstelling hebt voor het project en waarin je je persoonlijke visie op het Europa van vandaag geeft

– twee foto’s (één portretfoto) en een biografie/cv

– ben je een opkomend visuele kunstenaar of blogger, links naar je artistieke projecten, teksten of portfolio.

Kandidaturen moeten ingediend worden vóór 20 october 2018. Uit elk land worden vijf deelnemers geselecteerd.

De resultaten van de selectie worden eind september bekendgemaakt.

Voor kandidaten uit België organiseert Cosmin Manolescu een dansworkshop en bijeenkomst bij BOZAR op 10 september, van 18u00 tot 21u00.

Voor kandidaten uit Roemenië organiseert Cosmin Manolescu een bijeenkomst in Boekarest, op 15 september (datum en locatie nog te bevestigen).

Mail naar cosmin@danswanderer.ro voor meer details over het project.

Deadline: 20 october 2018.

Meer informatie: https://zonadstudio.wordpress.com/2018/07/24/emotional-europe-apel-pentru-participanti-call-for-participants/   

Beeld © Alina Usurelu


 • © ISNA MasoumeAsghari

  Projectoproep voor kunstenaars rond industrieel erfgoed en levende archieven

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • @ Caroline Lessire

  Projectoproep: Next Generation, please! ’19-’20

  Werk je samen met jongeren? Als leerkracht of begeleider in een culturele vereniging? Neem deel aan de vierde editie van Next Generation, Please!.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Afropolitan genomineerd voor EFFE audience award: stem nu

  De meest recente editie van het Afropolitanfestival (februari 2019) werd net genomineerd voor een EFFE Award, de prestigieuze Europese prijs voor festivals.

  lees meer
  — gepubliceerd op