01

Van 22 tot 26 oktober 2018 schotelt het MAAT – kunst-, architectuur- en technologiemuseum van Lissabon – ons een LAB voor in de marge van de tentoonstelling For a Brave New Brussels.

 

Het project, een initiatief van curatrice Stéphanie Pécourt, BOZAR en GLUON met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kadert binnen het bezoek van de Belgische koning en koningin aan Portugal.

Tijdens de tentoonstelling For a Brave New Brussels zullen in het MAAT maar liefst 10 installaties en 2 performances van Brusselse kunstenaars te zien zijn. Er zal ook een brede waaier aan lezingen georganiseerd worden.

De tentoongestelde kunst werpt een kritische, toekomstgerichte blik op de rol van kunstenaars in de steden van vandaag en stemt tot nadenken over de mogelijke wisselwerking tussen artistieke en industriële kringen.

Het concept “slimme steden” (smart cities) loopt als rode draad door de projecten. Steden trekken vandaag steeds meer mensen aan, met een toename van de middelen, ideeën, kansen en kennis als resultaat. De helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in de stad en tegen 2050 zou dat zelfs 70 % zijn. Hoewel digitale technologieën in de stedelijke ruimte worden toegejuicht omwille van hun positieve impact op het welzijn van de burgers, brengen verschillende onderzoeken naar de toepassing van die digitale ontwikkeling in de steden van de toekomst verschillende gemiste kansen aan het licht op psychologisch, filosofisch, ethisch, sociaal en politiek vlak.

For a Brave New Brussels opent het sociaal-politieke debat en brengt burgers en verschillende belangengroeperingen samen rond één vraag: Hoe moet een “slimme stad” eruitzien in een tijd van technologische revolutie?

Surf voor meer informatie naar www.gluon.be.


 

22 oktober
11.00 u.    Opening van de tentoonstelling
17.30 u.    Officiële opening in aanwezigheid van minister-president Rudi Vervoort
19.00 u.    Openingsperformance ‘Daisy Chain’ by Julien Maire

23 oktober
15.00-17.00 u.    LAB #1: Lezing & debat


 • De drie federale culturele instellingen zetten hun samenwerking kracht bij

  Om de uitdagingen van de Covid-19-pandemie het hoofd te kunnen bieden, besloten het Belgian National Orchestra, BOZAR en de Munt om de samenwerking die ze vier jaar geleden zijn aangegaan nog verder op te schroeven. Samen willen ze het gebruik van de beschikbare middelen optimaliseren, een hoogwaardig artistiek programma blijven bieden en hun banden met de mensen aanhalen. De drie instellingen werken ook samen aan een coherente toepassing van de voorzorgsmaatregelen die de overheid voorschrijft. Het welzijn en comfort van publiek en medewerkers is voor elk van de instellingen immers de allergrootste prioriteit.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Casse-croûte: een culinaire BOZAR RESTAURANT ervaring aan jouw eettafel!

  Toen de COVID-19-crisis losbrak, maakte onze chef-kok Karen Torosyan zich de nieuwe realiteit eigen in no time. Op 24 maart lanceerde hij zijn nieuwe culinaire dienst, Casse-croûte. Nu de klassieke restaurantervaring geen optie meer is, besloot hij deze beleving naar jouw keuken te brengen. Je krijgt alle verwarmingsinstructies die je nodig hebt om de verschillende gerechten te serveren. Op die manier zal de chef jou en je tafelgenoten – zelfs vanop afstand – naar de essentie van zijn kookkunsten leiden. Met zijn uitgebreid assortiment van gerechten bezorgt chef Karen Torosyan jou toch de gehoopte culinaire ervaring.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Hoe ervaar jij de lockdown?

  Het staat al lang vast dat kunst bijdraagt tot ons welzijn, maar hoe zit dat in tijden van afzondering? Vul enkele vragen in en draag zo je steentje bij aan het Europese onderzoek naar de impact van kunst op de gezondheid tijdens de lockdown.

  lees meer
  — gepubliceerd op