17

Van 22 tot 26 oktober 2018 schotelt het MAAT – kunst-, architectuur- en technologiemuseum van Lissabon – ons een LAB voor in de marge van de tentoonstelling For a Brave New Brussels.

 

Het project, een initiatief van curatrice Stéphanie Pécourt, BOZAR en GLUON met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kadert binnen het bezoek van de Belgische koning en koningin aan Portugal.

Tijdens de tentoonstelling For a Brave New Brussels zullen in het MAAT maar liefst 10 installaties en 2 performances van Brusselse kunstenaars te zien zijn. Er zal ook een brede waaier aan lezingen georganiseerd worden.

De tentoongestelde kunst werpt een kritische, toekomstgerichte blik op de rol van kunstenaars in de steden van vandaag en stemt tot nadenken over de mogelijke wisselwerking tussen artistieke en industriële kringen.

Het concept “slimme steden” (smart cities) loopt als rode draad door de projecten. Steden trekken vandaag steeds meer mensen aan, met een toename van de middelen, ideeën, kansen en kennis als resultaat. De helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in de stad en tegen 2050 zou dat zelfs 70 % zijn. Hoewel digitale technologieën in de stedelijke ruimte worden toegejuicht omwille van hun positieve impact op het welzijn van de burgers, brengen verschillende onderzoeken naar de toepassing van die digitale ontwikkeling in de steden van de toekomst verschillende gemiste kansen aan het licht op psychologisch, filosofisch, ethisch, sociaal en politiek vlak.

For a Brave New Brussels opent het sociaal-politieke debat en brengt burgers en verschillende belangengroeperingen samen rond één vraag: Hoe moet een “slimme stad” eruitzien in een tijd van technologische revolutie?

Surf voor meer informatie naar www.gluon.be.


 

22 oktober
11.00 u.    Opening van de tentoonstelling
17.30 u.    Officiële opening in aanwezigheid van minister-president Rudi Vervoort
19.00 u.    Openingsperformance ‘Daisy Chain’ by Julien Maire

23 oktober
15.00-17.00 u.    LAB #1: Lezing & debat


 • Theodoor Van Loon op reis

  De herontdekking van de Brusselse caravaggist Theodoor van Loon gaat verder. Na de grandioze retrospectieve bij BOZAR gaat Van Loon op reis. Vanaf 15 februari is een selectie van de werken uit onze tentoonstelling te zien in het MNHA (Musée national d’histoire et d’art) in Luxemburg.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2019. Open Call

  Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • visit.brussels Awards

  Til Beyond Klimt. New horizons in Central Europe, 1914-1938 & United Music of Brussels op de troon die ze verdienen en stem mee op www.awards.brussels.

  lees meer
  — gepubliceerd op