21

Van 22 tot 26 oktober 2018 schotelt het MAAT – kunst-, architectuur- en technologiemuseum van Lissabon – ons een LAB voor in de marge van de tentoonstelling For a Brave New Brussels.

 

Het project, een initiatief van curatrice Stéphanie Pécourt, BOZAR en GLUON met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kadert binnen het bezoek van de Belgische koning en koningin aan Portugal.

Tijdens de tentoonstelling For a Brave New Brussels zullen in het MAAT maar liefst 10 installaties en 2 performances van Brusselse kunstenaars te zien zijn. Er zal ook een brede waaier aan lezingen georganiseerd worden.

De tentoongestelde kunst werpt een kritische, toekomstgerichte blik op de rol van kunstenaars in de steden van vandaag en stemt tot nadenken over de mogelijke wisselwerking tussen artistieke en industriële kringen.

Het concept “slimme steden” (smart cities) loopt als rode draad door de projecten. Steden trekken vandaag steeds meer mensen aan, met een toename van de middelen, ideeën, kansen en kennis als resultaat. De helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in de stad en tegen 2050 zou dat zelfs 70 % zijn. Hoewel digitale technologieën in de stedelijke ruimte worden toegejuicht omwille van hun positieve impact op het welzijn van de burgers, brengen verschillende onderzoeken naar de toepassing van die digitale ontwikkeling in de steden van de toekomst verschillende gemiste kansen aan het licht op psychologisch, filosofisch, ethisch, sociaal en politiek vlak.

For a Brave New Brussels opent het sociaal-politieke debat en brengt burgers en verschillende belangengroeperingen samen rond één vraag: Hoe moet een “slimme stad” eruitzien in een tijd van technologische revolutie?

Surf voor meer informatie naar www.gluon.be.


 

22 oktober
11.00 u.    Opening van de tentoonstelling
17.30 u.    Officiële opening in aanwezigheid van minister-president Rudi Vervoort
19.00 u.    Openingsperformance ‘Daisy Chain’ by Julien Maire

23 oktober
15.00-17.00 u.    LAB #1: Lezing & debat


 • © ISNA MasoumeAsghari

  Projectoproep voor kunstenaars rond industrieel erfgoed en levende archieven

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • @ Caroline Lessire

  Projectoproep: Next Generation, please! ’19-’20

  Werk je samen met jongeren? Als leerkracht of begeleider in een culturele vereniging? Neem deel aan de vierde editie van Next Generation, Please!.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Afropolitan genomineerd voor EFFE audience award: stem nu

  De meest recente editie van het Afropolitanfestival (februari 2019) werd net genomineerd voor een EFFE Award, de prestigieuze Europese prijs voor festivals.

  lees meer
  — gepubliceerd op