18

Ter gelegenheid van haar eerste solotentoonstelling met een reeks werken geproduceerd voor de Beursschouwburg, zal de kunstenares Margarita Maximova een lezing geven.

De Belgisch-Russische kunstenares graaft door een veelheid aan diagnoses, woorden en definities. Ze analyseert psychologisch-emotionele concepten en onderzoekt hoe de grens tussen persoonlijk en publiek vervaagt en constant onderhevig is aan een herdefiniëring.

Maximova's video-installatie handelt over de vervlakking van emoties die zij als ‘digital native’ dagelijks ervaart. Het internet en de sociale media maken vandaag de dag zodanig fundamenteel deel uit van het leven van haar generatie, waardoor ze in principe even – of zelfs meer - identiteitsbepalend worden dan de klassieke vormende structuren zoals familiebanden, onderwijs, sociaal (verenigings)leven en dies meer. Gevolg hiervan is dat de wil om zichzelf oprecht emotief uit te drukken voor een groot deel moreel gestuurd en bepaald wordt door de vervlakkende, eufemistische, überpositieve en dikwijls naïef-individualistische emotionele discours die de gebruikers van deze digitale media – Maximova’s eigen generatiegenoten – voortdurend voeren. Dit resulteert in een oppervlakkige over-emotionaliteit die als oprechte  waarheid voor het voelen wordt aangenomen, en onherroepelijk doorsijpelt in het echte, ‘analoge’ leven. Dit ‘over-uitdrukken van ‘échte’ emoties’ leidt paradoxaal tot de overbanalisering ervan, waardoor de meeste mensen van deze generatie achterblijven met een gevoelsmatige diagnose van zichzelf die elk gevoel voor realisme kwijt is.Thibaut Verhoeven

De kunstenares zal het hebben over de werken die in de tentoonstelling getoond worden en uitdiepen hoe ze tot stand kwamen.

Margarita behaalde in 2013 een master in Beeldende Kunst aan Sint-Lucas Gent en stelde sindsdien o.a. tentoon in het Gentse S.M.A.K, 019 en Dr. Guislainmuseum, bij Super Dakota in Brussel en tijdens Bâtard Festival.

Zaterdag 10 november, 2018
16:00 – 17:30
In de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel


 • Haal alles uit de herfst met de Fall Pass!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Afrofeminism & digitale kunst, alsof je er zelf bij bent

  Geen tickets kunnen kopen voor dit evenement? Kijk dan zeker naar de live-uitzending van het debat over digitale artistieke uitdrukkingsvormen en culturen ontwikkeld door jonge vrouwelijke kunstenaars en activisten in heel Afrika.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • BOZAR wint boekenprijs – bedankt voor je stem!

  Het TV-programma Van Gils & gasten maakte bekend dat Hugo Claus, con amore, het boek bij de gelijknamige tentoonstelling van BOZAR (feb-jul 2018), bekroond wordt met de prijs LangZullenWeLezen in de categorie ‘Kunst en Cultuur’.

  lees meer
  — gepubliceerd op