19

In het kader van de heropening van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika op 9 december 2018 zal BOZAR evenementen organiseren rond de renovatie, de nieuwe visie en het vraagstuk van het koloniale geheugen van ons land, een onderwerp dat onmiskenbaar verbonden is met het Museum, dat in 1910 door Leopold II werd opgericht. In documentaires en debatten zal specifiek worden ingegaan op de complexiteit van het renovatieproces, de rol van dit nieuwe museum in België en voor de wereld, en de kans die deze heropening biedt voor de Belgische instellingen en burgers om hun relatie met Afrika te herbekijken en de praktijken en geesten te dekoloniseren. Deze collectieve verantwoordelijkheid wordt immers gedragen door al onze instellingen, van onderwijs, justitie, werkgelegenheid en cultuur tot buitenlandse zaken. Na verloop van tijd en in een sfeer van dialoog en openheid kunnen er dingen veranderen.


 • © Alexey Klyukov

  Oproep voor creatieve bijdragen Symposium ‘Race, Power and Culture: Een Kritische Blik op Belgische Culturele Instellingen’

  Het symposium is op zoek naar creatieve en kritische geesten die het podium willen delen en de vanzelfsprekendheden en verwachtingen in de culturele instellingen willen doorbreken.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Theodoor Van Loon op reis

  De herontdekking van de Brusselse caravaggist Theodoor van Loon gaat verder. Na de grandioze retrospectieve bij BOZAR gaat Van Loon op reis. Vanaf 15 februari is een selectie van de werken uit onze tentoonstelling te zien in het MNHA (Musée national d’histoire et d’art) in Luxemburg.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2019. Open Call

  Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts

  lees meer
  — gepubliceerd op