19

Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts

De Europese Commissie heeft Ars Electronica, BOZAR en Waag Society aangesteld om een prijs uit te reiken voor de meest baanbrekende samenwerkingen en resultaten op het gebied van creativiteit en innovatie, daar waar wetenschap, technologie en kunst elkaar ontmoeten. Dit vloeit voort uit een nieuwe activiteit in de Europese Commissie, genaamd STARTS (Science, Technology and ARTS): innovatie op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst.

Het raakvlak tussen wetenschap, technologie en kunst (=STARTS) biedt een bijzonder groot potentieel voor creatieve innovatie. En laat die innovatie nu precies de vereiste zijn om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa de komende jaren voor zal staan. De kunstenaar speelt dus niet langer alleen een rol in de verspreiding van wetenschappelijke en technologische kennis bij het grote publiek, maar treedt voortaan veeleer op als een soort katalysator voor de creatie en stimulatie van innovatieve processen. De artistieke praktijk van creatieve exploratie en experimentele toe-eigening van nieuwe technologieën kan in grote mate bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe producten en nieuwe economische, sociale en bedrijfsmodellen. De STARTS Prize richt zich dan ook op artistieke werken die de manier waarop we naar technologie kijken beïnvloeden of veranderen, en op innovatieve samenwerkingsvormen tussen de ICT-sector en de wereld van kunst en cultuur.

 

Twee prijzen, elk met een waarde van € 20.000, worden uitgereikt om innovatieve projecten op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst te belonen:

Grand Prize — Artistic Exploration
Uitgereikt voor artistieke exploratie en kunstwerken waarbij artistieke toe-eigening in grote mate het gebruik, de toepassing of de perceptie van technologie kan beïnvloeden of veranderen.

Grand Prize — Innovative Collaboration
Uitgereikt voor innovatieve samenwerking tussen industrie of technologie en kunst, die nieuwe wegen voor innovatie opent.

 

Het indieningsplatform is toegankelijk tussen 10 januari en 1 maart 2019Meer informatie.


 • © Caroline Lessire

  Een Rode Duivel op bezoek bij BOZAR

  In mei kwam Rode Duivel en fervente verdediger bij Paris Saint-Germain Thomas Meunier, op bezoek bij BOZAR. Het was voor de stervoetballer de uitgelezen kans om zijn band met cultuur aan te scherpen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Project Alias, Bjørn Karmann & Tore Knudsen

  De STARTS Prize gaat naar het innovatiebureau “300.000 Km/s” en de ontwerpers Bjørn Karmann en Tore Knudsen

  STARTS staat voor Science, Technology en Arts, en is een initiatief van de Europese Commissie om samenwerking op het snijvlak tussen wetenschap, technologie en kunst te promoten. Bij het initiatief hoort de prestigieuze STARTS Prize, die jaarlijks uitgereikt wordt door Ars Electronica uit Linz, BOZAR en Waag Society.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Werken Ravensteinstraat

  De Ravensteinstraat krijgt een nieuwe asfaltlaag. Daarom zal de hele straat, van Brussel-Centraal tot het Koningsplein, afgesloten worden voor het verkeer.

  lees meer
  — gepubliceerd op