24

Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts

De Europese Commissie heeft Ars Electronica, BOZAR en Waag Society aangesteld om een prijs uit te reiken voor de meest baanbrekende samenwerkingen en resultaten op het gebied van creativiteit en innovatie, daar waar wetenschap, technologie en kunst elkaar ontmoeten. Dit vloeit voort uit een nieuwe activiteit in de Europese Commissie, genaamd STARTS (Science, Technology and ARTS): innovatie op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst.

Het raakvlak tussen wetenschap, technologie en kunst (=STARTS) biedt een bijzonder groot potentieel voor creatieve innovatie. En laat die innovatie nu precies de vereiste zijn om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa de komende jaren voor zal staan. De kunstenaar speelt dus niet langer alleen een rol in de verspreiding van wetenschappelijke en technologische kennis bij het grote publiek, maar treedt voortaan veeleer op als een soort katalysator voor de creatie en stimulatie van innovatieve processen. De artistieke praktijk van creatieve exploratie en experimentele toe-eigening van nieuwe technologieën kan in grote mate bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe producten en nieuwe economische, sociale en bedrijfsmodellen. De STARTS Prize richt zich dan ook op artistieke werken die de manier waarop we naar technologie kijken beïnvloeden of veranderen, en op innovatieve samenwerkingsvormen tussen de ICT-sector en de wereld van kunst en cultuur.

 

Twee prijzen, elk met een waarde van € 20.000, worden uitgereikt om innovatieve projecten op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst te belonen:

Grand Prize — Artistic Exploration
Uitgereikt voor artistieke exploratie en kunstwerken waarbij artistieke toe-eigening in grote mate het gebruik, de toepassing of de perceptie van technologie kan beïnvloeden of veranderen.

Grand Prize — Innovative Collaboration
Uitgereikt voor innovatieve samenwerking tussen industrie of technologie en kunst, die nieuwe wegen voor innovatie opent.

 

Het indieningsplatform is toegankelijk tussen 10 januari en 1 maart 2019Meer informatie.


 • Brussels Bijou

  Hét stadsjuweel voor podiumartiesten in Brussel.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Cantania 2018 © Beata Szparagowska

  Oproep aan leerkrachten: Krijg je leerlingen aan het zingen in de klas met Cantania

  Via het internationale project Cantania laat BOZAR leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen. Ben je leerkracht lager onderwijs en op zoek naar een project dat de creativiteit, de concentratie, het langetermijngeheugen en de samenwerkingszin van kinderen aanscherpt? Schrijf je dan in voor de zesde editie van Cantania en neem deel aan de vormingssessies in het Paleis voor Schone Kunsten.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Liefdadigheidsdiner in het BOZAR Restaurant

  Op 16 februari kookten 25 sterrenchefs in drie Brusselse sterrenzaken, waaronder het BOZAR Restaurant, ten voordele van het liefdadigheidsproject van de Zuid-Afrikaanse chef-kok Margot Janse. Haar organisatie Isabelo, Feeding Hungry Minds levert al tien jaar elke schooldag 1.500 maaltijden aan Zuid-Afrikaanse kinderen.

  lees meer
  — gepubliceerd op