17

Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts

De Europese Commissie heeft Ars Electronica, BOZAR en Waag Society aangesteld om een prijs uit te reiken voor de meest baanbrekende samenwerkingen en resultaten op het gebied van creativiteit en innovatie, daar waar wetenschap, technologie en kunst elkaar ontmoeten. Dit vloeit voort uit een nieuwe activiteit in de Europese Commissie, genaamd STARTS (Science, Technology and ARTS): innovatie op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst.

Het raakvlak tussen wetenschap, technologie en kunst (=STARTS) biedt een bijzonder groot potentieel voor creatieve innovatie. En laat die innovatie nu precies de vereiste zijn om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa de komende jaren voor zal staan. De kunstenaar speelt dus niet langer alleen een rol in de verspreiding van wetenschappelijke en technologische kennis bij het grote publiek, maar treedt voortaan veeleer op als een soort katalysator voor de creatie en stimulatie van innovatieve processen. De artistieke praktijk van creatieve exploratie en experimentele toe-eigening van nieuwe technologieën kan in grote mate bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe producten en nieuwe economische, sociale en bedrijfsmodellen. De STARTS Prize richt zich dan ook op artistieke werken die de manier waarop we naar technologie kijken beïnvloeden of veranderen, en op innovatieve samenwerkingsvormen tussen de ICT-sector en de wereld van kunst en cultuur.

 

Twee prijzen, elk met een waarde van € 20.000, worden uitgereikt om innovatieve projecten op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst te belonen:

Grand Prize — Artistic Exploration
Uitgereikt voor artistieke exploratie en kunstwerken waarbij artistieke toe-eigening in grote mate het gebruik, de toepassing of de perceptie van technologie kan beïnvloeden of veranderen.

Grand Prize — Innovative Collaboration
Uitgereikt voor innovatieve samenwerking tussen industrie of technologie en kunst, die nieuwe wegen voor innovatie opent.

 

Het indieningsplatform is toegankelijk tussen 10 januari en 1 maart 2019Meer informatie.


 • Theodoor Van Loon op reis

  De herontdekking van de Brusselse caravaggist Theodoor van Loon gaat verder. Na de grandioze retrospectieve bij BOZAR gaat Van Loon op reis. Vanaf 15 februari is een selectie van de werken uit onze tentoonstelling te zien in het MNHA (Musée national d’histoire et d’art) in Luxemburg.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • visit.brussels Awards

  Til Beyond Klimt. New horizons in Central Europe, 1914-1938 & United Music of Brussels op de troon die ze verdienen en stem mee op www.awards.brussels.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Alexey Klyukov

  Oproep voor creatieve bijdragen Symposium ‘Race, Power and Culture: Een Kritische Blik op Belgische Culturele Instellingen’

  Het symposium is op zoek naar creatieve en kritische geesten die het podium willen delen en de vanzelfsprekendheden en verwachtingen in de culturele instellingen willen doorbreken.

  lees meer
  — gepubliceerd op