26

Het symposium is op zoek naar creatieve en kritische geesten die het podium willen delen en de vanzelfsprekendheden en verwachtingen in de culturele instellingen willen doorbreken.

Het wetenschappelijke comité heeft besloten de deadline van deze oproep te verlengen en heeft het bedrag van vergoeding voor bijdrage gecorrigeerd. Gelieve onderstaande informatie aandachtig te lezen. Aarzel niet om contact op te nemen in geval van vragen.

Het Symposium ‘Race, Power and Culture’ is georganiseerd door BOZAR en maakt deel uit van het Creative Europe project Dis-Othering - beyond Afropolitan & Other labels, een gezamenlijk project dat de uitdaging aangaat praktijken van othering  te deconstrueren in culturele instellingen in Oostenrijk, België en Duitsland. Als één van de grootste culturele instellingen in België, streeft BOZAR ernaar via dit Symposium te leren van de ervaring en perspectieven van Belgische activisten, academici, kunstenaars en andere culturele instellingen van het land. Tegelijkertijd erkent het de complexiteiten en valkuilen van de raciale machtsdynamieken en diversiteitsinitiatieven. ‘Race, Power and Culture’ tracht daarom een evenement te worden waar dialogen tussen deze belanghebbenden nieuwe strategieën zouden moeten voortbrengen voor de noodzakelijke deconstructie van deze dynamieken in Europese culturele instellingen. Hiervoor is het symposium op zoek naar creatieve en kritische geesten die het podium willen delen en de vanzelfsprekendheden en verwachtingen in de culturele instellingen willen doorbreken.

Bijdragen kunnen het onderwerp van ras, witheid, identiteit, othering, dis-othering, kennisproductie, het canon, moderniteit, kolonialiteit aankaarten; manieren verkennen om institutionele grenzen die uitsluiten en relaties van ondergeschiktheid in stand houden, te overtreden of ongedaan te maken; of pogen de commodificatie en coöptatie van ras en etniciteit te trotseren in het heersende culturele landschap.

We verwelkomen bijdragen in de vorm van dans, rap, poëzie, spoken word, videokunst, of andere vormen van performance. Omwille van technische beperkingen zijn uitgebreide repetities of uitgebreide installaties niet mogelijk (repetities zullen mogelijk zijn tijdens de drie dagen van het Symposium). We bieden een podium aan, een geluidsinstallatie, één of meerdere microfonen en een scherm.

 

Stuur je voorstel(len)* naar naomi.ntakiyica@bozar.be tegen 10/03/2019. Voorstellen worden aanvaard in het Nederlands, Frans en Engels en moeten het volgende bevatten:

 • voorgestelde formaat
 • titel
 • beschrijving/narratief van max. 400 woorden
 • biografie van de inzender(s) (max. 200 woorden)
 • indien beschikbaar: één afbeelding of video
 • duur (5-20 minuten)

 

Een commissie van drie academici, één kunstenaar en twee medewerkers van BOZAR zullen de meest pertinente voorstellen selecteren en hen een podium bieden. Beslissingen zullen worden genomen tegen 25 Maart 2019.

Het Symposium zal doorgaan op 22, 23 en 24 Mei in BOZAR.

BOZAR biedt toegang tot het Symposium, een podium en een bijdragevergoeding van 200 euro per persoon (BOZAR kan geen productievergoeding voorzien).


 

DIS-OTHERING - beyond Afropolitan & other labels, is een project gefinancierd door het programma Creative Europe van de Europese Unie. Projectpartners zijn BOZAR in Brussel, SAVVY Contemporary in Berlijn, Kulturen in Bewegung in Wenen, Afropean in London, Ujazdowski Castle for Contemporary Art in Warschau, en Africa Museum in Tervuren.

*Indien je verschillende voorstellen inzendt, zal de commissie één voorstel per kunstenaar/collectief kiezen.


 • Brussels Bijou

  Hét stadsjuweel voor podiumartiesten in Brussel.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Cantania 2018 © Beata Szparagowska

  Oproep aan leerkrachten: Krijg je leerlingen aan het zingen in de klas met Cantania

  Via het internationale project Cantania laat BOZAR leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen. Ben je leerkracht lager onderwijs en op zoek naar een project dat de creativiteit, de concentratie, het langetermijngeheugen en de samenwerkingszin van kinderen aanscherpt? Schrijf je dan in voor de zesde editie van Cantania en neem deel aan de vormingssessies in het Paleis voor Schone Kunsten.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Liefdadigheidsdiner in het BOZAR Restaurant

  Op 16 februari kookten 25 sterrenchefs in drie Brusselse sterrenzaken, waaronder het BOZAR Restaurant, ten voordele van het liefdadigheidsproject van de Zuid-Afrikaanse chef-kok Margot Janse. Haar organisatie Isabelo, Feeding Hungry Minds levert al tien jaar elke schooldag 1.500 maaltijden aan Zuid-Afrikaanse kinderen.

  lees meer
  — gepubliceerd op