17

Het symposium is op zoek naar creatieve en kritische geesten die het podium willen delen en de vanzelfsprekendheden en verwachtingen in de culturele instellingen willen doorbreken.

Het Symposium ‘Race, Power and Culture’ is georganiseerd door BOZAR en maakt deel uit van het Creative Europe project DIS-OTHERING - beyond Afropolitan & other labels, een gezamenlijk project dat de uitdaging aangaat praktijken van ‘othering’  te deconstrueren in culturele instellingen in Oostenrijk, België en Duitsland. Als één van de grootste culturele instellingen in België, streeft BOZAR er via dit symposium naar te leren van de ervaringen en perspectieven van Belgische activisten, academici, kunstenaars en andere culturele instellingen van het land. Tegelijkertijd erkent het de complexiteiten en valkuilen van de raciale machtsdynamieken en diversiteitsinitiatieven. ‘Race, Power and Culture’ tracht daarom een evenement te worden waar dialogen tussen deze belanghebbenden nieuwe strategieën zouden moeten voortbrengen voor de noodzakelijke deconstructie van deze dynamieken in Europese culturele instellingen. Hiervoor is het symposium op zoek naar creatieve en kritische geesten die het podium willen delen en de vanzelfsprekendheden en verwachtingen in de culturele instellingen willen doorbreken.

Bijdragen zullen het onderwerp van ras, witheid, identiteit, othering, dis-othering, kennisproductie, het canon, moderniteit, kolonialisme aankaarten; manieren verkennen om institutionele grenzen die uitsluiten en relaties van ondergeschiktheid in stand houden, te overtreden of ongedaan te maken; of pogen de commodificatie en coöptatie van ras en etniciteit te trotseren in het heersende culturele landschap.

 

We verwelkomen bijdragen in de vorm van dans, rap, spoken word, videokunst, of andere vormen van opvoering.

Stuur je voorstel(len)* naar naomi.ntakiyica@bozar.be tegen 17/02/2019. Voorstellen worden aanvaard in het Nederlands, Frans en Engels en moeten het volgende bevatten:

 • voorgestelde formaat
 • titel
 • beschrijving/narratief van 400 woorden
 • één afbeelding of video indien beschikbaar
 • biografie van de inzender(s) (200 woorden)
 • duur (5-20 minuten)

 

Een commissie van drie academici, één kunstenaar en twee medewerkers van BOZAR zullen de 10 meest pertinente voorstellen selecteren en hen een podium bieden. Beslissingen zullen worden genomen tegen 15 Maart 2019.

Het Symposium zal doorgaan op 22, 23 en 24 Mei in BOZAR.

BOZAR biedt toegang tot het Symposium, een podium en een bijdragevergoeding van 100 euro per persoon (BOZAR kan geen vergoeding van de creatie voorzien).


 

DIS-OTHERING - beyond Afropolitan & other labels, is een project gefinancierd door het programma Creative Europe van de Europese Unie. Projectpartners zijn BOZAR in Brussel, SAVVY Contemporary in Berlijn, Kulturen in Bewegung in Wenen, Afropean in London, Ujazdowski Castle for Contemporary Art in Warschau, en Africa Museum in Tervuren.

*Indien je verschillende voorstellen inzendt, zal de commissie één voorstel per kunstenaar/collectief kiezen.


 • Theodoor Van Loon op reis

  De herontdekking van de Brusselse caravaggist Theodoor van Loon gaat verder. Na de grandioze retrospectieve bij BOZAR gaat Van Loon op reis. Vanaf 15 februari is een selectie van de werken uit onze tentoonstelling te zien in het MNHA (Musée national d’histoire et d’art) in Luxemburg.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2019. Open Call

  Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • visit.brussels Awards

  Til Beyond Klimt. New horizons in Central Europe, 1914-1938 & United Music of Brussels op de troon die ze verdienen en stem mee op www.awards.brussels.

  lees meer
  — gepubliceerd op