08

Via het internationale project Cantania laat BOZAR leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen. Ben je leerkracht lager onderwijs en op zoek naar een project dat de creativiteit, de concentratie, het langetermijngeheugen en de samenwerkingszin van kinderen aanscherpt?

Schrijf je dan in voor de zesde editie van Cantania en neem deel aan de vormingssessies in het Paleis voor Schone Kunsten.

Vier dagen lang word je als leerkracht ondergedompeld in de unieke muzikale compositie en krijg je tips and tricks hoe op een kwalitatieve en ludieke manier te zingen met je leerlingen. Ook stemtechniek krijgt zijn plaats via het werken op ademhaling, plaatsing van de stem en klankkleur. Ondertussen ga je in de klas aan de slag met een muziekstuk dat de componist Jean-Philippe Collard Neven speciaal componeerde voor Cantania. Dit muziekstuk vertelt de dag van Theo die op een stakingsdag niet thuisblijft, maar door de stad slentert om te voelen wat er leeft. Tijdens zijn tocht maakt hij kennis met de geluiden van de stad, de angst voor het onbekende, en geniet hij van nieuwe, onverwachte ontmoetingen die zijn leven verrijken.

Op zaterdag 6 juni 2020 komen alle leerlingen en leerkrachten van Brussel samen in de grote Henry Le Bœufzaal van BOZAR voor het feestelijk slotconcert onder begeleiding van het Belgian National Orchestra. Een leuk en leerrijk muziekavontuur voor leerkrachten én leerlingen!

De sterke punten van Cantania
- Versterkt de cohesie tussen leerlingen onderling en ook met hun leraar (een jaartraject)
- Biedt (groeps)plezier en vergroot het welzijn op school
- Versterkt het zelfvertrouwen van de kinderen
- Leert kinderen luisteren naar elkaar
- Stimuleert respect en openheid naar anderen
- Een professionele coaching en nieuwe tools voor leerkrachten
- Een feestelijk slotconcert te BOZAR in een professionele context, gratis toegankelijk voor de ouders

Aanvraagformulier
Deadline : 15 juni 2019
Meer informatie over de oproep pdf

 

“Soms zijn kinderen zwak in rekenen of taal maar kunnen ze erg mooi zingen of doen ze hun best tijdens de zanglessen. Wanneer ze hiervoor geprezen worden, ervaren ze zo het succes dat voor andere leerlingen soms vanzelfsprekend is. Dit verhoogt hun welzijn op school.”

“Je moet er als leerkracht voluit voor gaan, alle schroom overboord gooien. Je doet even gek als de kinderen. Dit stimuleert de motivatie van de kinderen en de kinderen stimuleren elkaar ook nog. Ik begeleidde vaak op piano en bleef de lat hoog leggen.”