25

Roemenië is al eeuwenlang een land van artistieke creatie dat de culturele verbeelding van Europa mee vormgeeft. Haar kunstenaars, van Brancusi tot Tzara en Bratescu, hebben bijgedragen tot de meest avant-gardistische stromingen van ons continent.

Vandaag is Roemenië, als kruispunt tussen traditie en moderniteit, stad en platteland, een bron van inspiratie voor kunstrenaars van overal.

Van 24 tot 29 mei brengt BOZAR, samen met zijn partners het National Museum of Contemporary Art (MNAC) en het Cluj Cultural Centre, tien kunstenaars uit België en Roemenië samen in Boekarest en Cluj. Tijdens verschillende bezoeken, ontmoetingen en gesprekken zullen ze onderzoeken hoe Roemenië een laboratorium kan zijn, een open workshop voor actieve reflectie.

Het project, in het kader van het Roemeense EU-voorzitterschap wil nieuwe kritische narratieven ontwikkelen die de clichés overstijgen.

Volg de kunstenaars tijdens hun tocht door Roemenië via hun persoonlijke ervaringen en visuele inspiraties en indrukken via de Instagram van BOZAR.

Dit zijn de deelnemende kunstenaars: Carla Swerts, Arjan Vanmeenen, Nadia Guerroui, Meriton Maloku, Camille De Bonhome, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Mihai Zgondoiu, Gabriela Mateescu, Lea Rasovszky.


 • Kunstenaarsresidentie. Artists in Architecture

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Caroline Lessire

  Een Rode Duivel op bezoek bij BOZAR

  In mei kwam Rode Duivel en fervente verdediger bij Paris Saint-Germain Thomas Meunier, op bezoek bij BOZAR. Het was voor de stervoetballer de uitgelezen kans om zijn band met cultuur aan te scherpen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Project Alias, Bjørn Karmann & Tore Knudsen

  De STARTS Prize gaat naar het innovatiebureau “300.000 Km/s” en de ontwerpers Bjørn Karmann en Tore Knudsen

  STARTS staat voor Science, Technology en Arts, en is een initiatief van de Europese Commissie om samenwerking op het snijvlak tussen wetenschap, technologie en kunst te promoten. Bij het initiatief hoort de prestigieuze STARTS Prize, die jaarlijks uitgereikt wordt door Ars Electronica uit Linz, BOZAR en Waag Society.

  lees meer
  — gepubliceerd op