23

Roemenië is al eeuwenlang een land van artistieke creatie dat de culturele verbeelding van Europa mee vormgeeft. Haar kunstenaars, van Brancusi tot Tzara en Bratescu, hebben bijgedragen tot de meest avant-gardistische stromingen van ons continent.

Vandaag is Roemenië, als kruispunt tussen traditie en moderniteit, stad en platteland, een bron van inspiratie voor kunstrenaars van overal.

Van 24 tot 29 mei brengt BOZAR, samen met zijn partners het National Museum of Contemporary Art (MNAC) en het Cluj Cultural Centre, tien kunstenaars uit België en Roemenië samen in Boekarest en Cluj. Tijdens verschillende bezoeken, ontmoetingen en gesprekken zullen ze onderzoeken hoe Roemenië een laboratorium kan zijn, een open workshop voor actieve reflectie.

Het project, in het kader van het Roemeense EU-voorzitterschap wil nieuwe kritische narratieven ontwikkelen die de clichés overstijgen.

Volg de kunstenaars tijdens hun tocht door Roemenië via hun persoonlijke ervaringen en visuele inspiraties en indrukken via de Instagram van BOZAR.

Dit zijn de deelnemende kunstenaars: Carla Swerts, Arjan Vanmeenen, Nadia Guerroui, Meriton Maloku, Camille De Bonhome, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Mihai Zgondoiu, Gabriela Mateescu, Lea Rasovszky.


 • STARTS Prize 2020 Open Call

  Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bernd Lammel, 2019 © Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH

  BONN GEEFT STARTSCHOT BEETHOVEN 2020

  2020 wordt het jaar van Ludwig. De wereld viert de 250ste verjaardag van Beethoven, en zijn geboortestad Bonn was er vroeg bij met de opening van een grootse tentoonstelling op 17 december. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bernard van Orley in eindejaarslijstje New York Times & Apollo Magazine

  Nu 2020 eraan komt is het tijd om terug te blikken op 2019. BOZAR is altijd ongelooflijk trots om eigen projecten in de verschillende eindejaarslijstjes te zien opduiken.

  lees meer
  — gepubliceerd op