16

Roemenië is al eeuwenlang een land van artistieke creatie dat de culturele verbeelding van Europa mee vormgeeft. Haar kunstenaars, van Brancusi tot Tzara en Bratescu, hebben bijgedragen tot de meest avant-gardistische stromingen van ons continent.

Vandaag is Roemenië, als kruispunt tussen traditie en moderniteit, stad en platteland, een bron van inspiratie voor kunstrenaars van overal.

Van 24 tot 29 mei brengt BOZAR, samen met zijn partners het National Museum of Contemporary Art (MNAC) en het Cluj Cultural Centre, tien kunstenaars uit België en Roemenië samen in Boekarest en Cluj. Tijdens verschillende bezoeken, ontmoetingen en gesprekken zullen ze onderzoeken hoe Roemenië een laboratorium kan zijn, een open workshop voor actieve reflectie.

Het project, in het kader van het Roemeense EU-voorzitterschap wil nieuwe kritische narratieven ontwikkelen die de clichés overstijgen.

Volg de kunstenaars tijdens hun tocht door Roemenië via hun persoonlijke ervaringen en visuele inspiraties en indrukken via de Instagram van BOZAR.

Dit zijn de deelnemende kunstenaars: Carla Swerts, Arjan Vanmeenen, Nadia Guerroui, Meriton Maloku, Camille De Bonhome, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Mihai Zgondoiu, Gabriela Mateescu, Lea Rasovszky.


 • Gratis naar incarNations op 15 september

  Naar aanleiding van Open Monumentendagen Brussel zal de tentoonstelling incarNations op 15 september uitzonderlijk gratis toegankelijk zijn. Je hoeft dus geen ticket te kopen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Tips and tricks for educators

  Met welke uitdagingen krijg je te maken wanneer je met je school deelneemt aan een artistiek project? Hoe stellen we jongeren in staat om hun zeggenschap op te nemen zodat ze integraal kunnen deelnemen aan artistieke projecten? Hoe transformeert een project als dit de betrokken instellingen?

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Filip Dujardin

  ​​​​​​​Dierendonckblancke op de XIIe Internationale Architectuur Biënnale van São Paulo

  De tentoonstelling Dierendonckblancke Praxis werd geselecteerd uit meer dan 740 internationale voorstellen om deel uit te maken van de tentoonstelling Architectures of the Everyday in het kader van de prestigieuze XIIe Internationale Architectuur Biënnale van São Paulo. De expo loopt tussen september en december in het CCSP in São Paulo en de opening vindt plaats van 10 tot 13 september.

  lees meer
  — gepubliceerd op