24

Van juli tot september 2019 organiseren BOZAR, Fundació Mies van der Rohe (Barcelona) en de Federico II Universiteit (Napels) zes kunstenaarsresidenties in 20ste-eeuwse woningen in heel Europa, gebouwd of ooit bewoond door opmerkelijke culturele figuren: de Casa Vilaro in Spanje, de huizen van Olivier Strebelle en Willy Van Der Meeren in België, Giuseppe Fiorelli en Sol LeWitt in Italië, en Marcel Iancu in Roemenië.

Het project heeft als doel minder bekend Europees cultureel erfgoed opnieuw aan te wakkeren. Samen met verschillende Europese universiteiten, werden de residenties in 2018 en 2019 voorbereid. In de herfst van 2019, zullen de resultaten van de residenties getoond worden in de instellingen van de drie partners in de vorm van een tentoonstellingsmuur.

Van de 362 kandidaten die zich hebben aangemeld voor de open call, gingen er 64 in preselectie. Per huis was er een deskundige jury die per huis 5 finalisten koos, waarna 1 winnaar gekozen werd per huis.

De zes geselecteerde kunstenaars luiden als volgt:

 • Luke James - LeWitt House 
 • Jacques Ligot - Strebelle House
 • Susanne Mariacher & Helene Schauer – Iancu House
 • Elena Mazzi - Fiorelli House
 • Something Fantastic (Julian Schubert, Elena Schütz, Leonard Streich) met Fernanda Tellez - Van Der Meeren House
 • Ben Weir - Vilaró House

Medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie en in het kader van het European Year of Cultural Heritage 2018 (EYCH).


 • © Caroline Lessire

  ONTWERP HET CAMPAGNEBEELD VOOR DE NEXT GENERATION, PLEASE! TENTOONSTELLING

  Verras ons met een inspirerend beeld dat in het oog springt en waar de eigenzinnige, rebelse jeugdigheid van afstraalt. De eerste tien geselecteerde projecten zullen getoond worden op een tentoonstelling bij BOZAR, en er zijn nog andere prijzen te winnen... You(th) can do it!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • STARTS Prize 2020 Open Call

  Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bernd Lammel, 2019 © Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH

  BONN GEEFT STARTSCHOT BEETHOVEN 2020

  2020 wordt het jaar van Ludwig. De wereld viert de 250ste verjaardag van Beethoven, en zijn geboortestad Bonn was er vroeg bij met de opening van een grootse tentoonstelling op 17 december. 

  lees meer
  — gepubliceerd op