17

Van juli tot september 2019 organiseren BOZAR, Fundació Mies van der Rohe (Barcelona) en de Federico II Universiteit (Napels) zes kunstenaarsresidenties in 20ste-eeuwse woningen in heel Europa, gebouwd of ooit bewoond door opmerkelijke culturele figuren: de Casa Vilaro in Spanje, de huizen van Olivier Strebelle en Willy Van Der Meeren in België, Giuseppe Fiorelli en Sol LeWitt in Italië, en Marcel Iancu in Roemenië.

 

Het project heeft als doel minder bekend Europees cultureel erfgoed opnieuw aan te wakkeren. Samen met verschillende Europese universiteiten, werden de residenties in 2018 en 2019 voorbereid. In de herfst van 2019, zullen de resultaten van de residenties getoond worden in de instellingen van de drie partners in de vorm van een tentoonstellingsmuur.

Van de 362 kandidaten die zich hebben aangemeld voor de open call, gingen er 64 in preselectie. Per huis was er een deskundige jury die per huis 5 finalisten koos, waarna 1 winnaar gekozen werd per huis.

 

De zes geselecteerde kunstenaars luiden als volgt:

Luke James - LeWitt House 

Jacques Ligot - Strebelle House

Susanne Mariacher & Helene Schauer – Iancu House

Elena Mazzi - Fiorelli House

Something Fantastic (Julian Schubert, Elena Schütz, Leonard Streich) met Fernanda Tellez - Van Der Meeren House

Ben Weir - Vilaró House

 

Medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie en in het kader van het European Year of Cultural Heritage 2018 (EYCH).


 • © ISNA MasoumeAsghari

  Projectoproep voor kunstenaars rond industrieel erfgoed en levende archieven

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • @ Caroline Lessire

  Projectoproep: Next Generation, please! ’19-’20

  Werk je samen met jongeren? Als leerkracht of begeleider in een culturele vereniging? Neem deel aan de vierde editie van Next Generation, Please!.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Afropolitan genomineerd voor EFFE audience award: stem nu

  De meest recente editie van het Afropolitanfestival (februari 2019) werd net genomineerd voor een EFFE Award, de prestigieuze Europese prijs voor festivals.

  lees meer
  — gepubliceerd op