26

Het masker behoort toe aan het Regionaal Museum van Dundo van Angola en ging verloren tijdens de burgeroorlog (1975-2002).

Het verhaal van de zoektocht naar het gestolen masker begon 2 jaar geleden, en kent vandaag een mooie afloop: het masker zal worden teruggegeven worden aan de Angolese autoriteiten. Voor de terugreis naar Angola is het te zien in de tentoonstelling IncarNations.

De tentoonstelling bevat een zaal over het lopende restitutieproject rond het Regionaal Museum van Dundo, waar reeds een recent teruggevonden vliegenmepper tentoongesteld wordt. In deze zaal krijgt nu ook het masker een plek, waar het tot het einde van de tentoonstelling (6 oktober) te bezichtigen is voor het grote publiek.

Het gaat om een ‘Chihongo’ masker, van de Chokwe uit Angola. Dit soort maskers wordt traditioneel gelinkt aan mukanda initiatieceremoniën.


 • © Filip Dujardin

  ​​​​​​​Dierendonckblancke op de XIIe Internationale Architectuur Biënnale van São Paulo

  De tentoonstelling Dierendonckblancke Praxis werd geselecteerd uit meer dan 740 internationale voorstellen om deel uit te maken van de tentoonstelling Architectures of the Everyday in het kader van de prestigieuze XIIe Internationale Architectuur Biënnale van São Paulo. De expo loopt tussen september en december in het CCSP in São Paulo en de opening vindt plaats van 10 tot 13 september.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Met grote droefheid vernemen we het plotse overlijden van Binta Sagna in Brussel op 6 augustus.

  Binta Sagna werkte jarenlang geregeld samen met het Paleis voor Schone Kunsten, met name met de Afrikadesk en het departement Communicatie. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • OPROEP VOOR DEELNEMERS: Sustainable Transformations

  Op donderdag 17 oktober organiseert BOZAR, in samenwerking met de Aalto-universiteit, een dagseminarie ‘Sustainable Transformations’. Het thema is Sustainable Transformations: Exploring the Arts and Creativity in Stimulating Innovations and Technologies with a Human Touch’

  lees meer
  — gepubliceerd op