12

Nu 2020 eraan komt is het tijd om terug te blikken op 2019. BOZAR is altijd ongelooflijk trots om eigen projecten in de verschillende eindejaarslijstjes te zien opduiken.

De tentoonstelling van Bernard van Orley werd ook internationaal opgemerkt en duikt op in de shortlist van ‘Exhibition of the Year’ van Apollo Magazine. De Europese correspondent van The New York Times koos onze tentoonstelling over Bernard van Orley als een van de hoogtepunten van 2019. De krant prijst BOZAR als een van de instellingen die “onderbelichte helden van de Europese kunst uit de 15de en begin 16de eeuw terug in de belangstelling plaatst” met als voorbeeld onze lentetentoonstelling die “de schilderijen, prenten en wandtapijten van het multimediamonster Bernard van Orley bovenhaalde.”
De tentoonstelling was de gelegenheid om de kunstwerken die hier ooit waren gemaakt tijdelijk terug te halen naar Brussel vanuit prestigieuze collecties zoals die van het Louvre in Parijs of het Metropolitan Museum in New York. 

Brussel en de renaissance werd gemaakt in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en deKoninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel


 • 160 aanmeldingen voor de open call Studiotopia

  Graag zouden we alle sollicitanten bedanken voor hun interesse in ons Art&Science Residency Program. Met 160 aanvragen over meer dan 20 landen, kunnen we spreken van een groot succes. We zijn bijzonder vereerd dat zoveel gekwalificeerde wetenschappers een toekomst zien in multidisciplinaire uitwisselingen. Uit de vele inzendingen zullen enkelen worden uitgenodigd voor een interview. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Sophie Kugel

  Keith Haring meest bezochte expo bij BOZAR ooit

  Keith Harings leuze “Art is for everybody” werd de voorbije maanden massaal gelezen, gefotografeerd en gedeeld. Al in de jaren 80 was Haring’s idealisme dat kunst zoveel mogelijk mensen moest bereiken, zijn drijfveer om aan het tekenen en aan het schilderen te slaan. En nu breekt zijn retrospectieve ruimschoots het record van meest bezochte expo bij BOZAR ooit! Meer dan 180 000 mensen kwamen kijken naar de tentoonstelling die van start ging op 6 december. Daarmee vervolledigt hij de top 3 van Michaël Borremans (144.000 bezoekers) en Frida Kahlo (118.000 bezoekers).

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Net als dokter is kunstenaar een essentieel beroep

  Het land brengt op deze 21 juli hulde aan al die werknemers in cruciale sectoren en essentiële diensten die het onmogelijke hebben gedaan om het dodelijke coronavirus te bedwingen en de bevolking te beschermen. “Eén groep leverde daartoe een niet te onderschatten bijdrage: de kunstenaars,” zegt Paul Dujardin CEO van BOZAR.

  lees meer
  — gepubliceerd op