19

Grand prize of the European Commission honoring Innovation in Technology, Industry and Society stimulated by the Arts. 

De Europese Commissie heeft Ars Electronica, BOZAR en Waag Society aangesteld om een prijs uit te reiken voor de meest baanbrekende samenwerkingen en resultaten op het gebied van creativiteit en innovatie, daar waar wetenschap, technologie en kunst elkaar ontmoeten. Dit vloeit voort uit een nieuwe activiteit in de Europese Commissie, genaamd STARTS (Science, Technology and ARTS): innovatie op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst. 

Het raakvlak tussen wetenschap, technologie en kunst (=STARTS) biedt een bijzonder groot potentieel voor creatieve innovatie. En laat die innovatie nu precies de vereiste zijn om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa de komende jaren voor zal staan. De kunstenaar speelt dus niet langer alleen een rol in de verspreiding van wetenschappelijke en technologische kennis bij het grote publiek, maar treedt voortaan veeleer op als een soort katalysator voor de creatie en stimulatie van innovatieve processen. De artistieke praktijk van creatieve exploratie en experimentele toe-eigening van nieuwe technologieën kan in grote mate bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe producten en nieuwe economische, sociale en bedrijfsmodellen. De STARTS Prize richt zich dan ook op artistieke werken die de manier waarop we naar technologie kijken beïnvloeden of veranderen, en op innovatieve samenwerkingsvormen tussen de ICT-sector en de wereld van kunst en cultuur.

Twee prijzen, elk met een waarde van € 20.000, worden uitgereikt om innovatieve projecten op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst te belonen:

Grand Prize — Artistic Exploration

Uitgereikt voor artistieke exploratie en kunstwerken waarbij artistieke toe-eigening in grote mate het gebruik, de toepassing of de perceptie van technologie kan beïnvloeden of veranderen.

Grand Prize — Innovative Collaboration

Uitgereikt voor innovatieve samenwerking tussen industrie of technologie en kunst, die nieuwe wegen voor innovatie opent.

 

Het indieningsplatform is toegankelijk tussen 10 januari en 2 maart 2020. 

Meer informatie: https://starts-prize.aec.at/en/open-call/


 • Bernd Lammel, 2019 © Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH

  BONN GEEFT STARTSCHOT BEETHOVEN 2020

  2020 wordt het jaar van Ludwig. De wereld viert de 250ste verjaardag van Beethoven, en zijn geboortestad Bonn was er vroeg bij met de opening van een grootse tentoonstelling op 17 december. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Bernard van Orley in eindejaarslijstje New York Times & Apollo Magazine

  Nu 2020 eraan komt is het tijd om terug te blikken op 2019. BOZAR is altijd ongelooflijk trots om eigen projecten in de verschillende eindejaarslijstjes te zien opduiken.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Reactie op de besparingen in de Vlaamse kunstensector

  BOZAR sluit zich aan bij de brede protestbeweging die ontstond na de aankondiging van de verlaging van de cultuursubsidies. Tegelijk roept BOZAR de Vlaamse Regering op om de kunstenaars en organisaties voor wie deze projectsubsidies de zuurstof voor vernieuwende artistieke producties zijn, te ontzien in deze besparingsronde.

  lees meer
  — gepubliceerd op