08

BOZAR schaart zich achter de oproep van verschillende Europese culturele organisaties en stichtingen voor verdere samenwerking met het VK.

Het is niet de eerste keer dat Europese samenwerkingen moeilijke tijden beleven; Europa heeft in het verleden verschillende ernstige crises overleefd en diepe geschillen weten te overbruggen. Vandaag wordt de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie realiteit. Onze reactie, als stichtingen en culturele organisaties werkzaam in Europa, en als Europeanen, is om onze banden met het VK nog nauwer aan te halen. 

Brexit is geen oorzaak maar een symptoom, en legt de sociale en culturele breuklijnen in de Britse maatschappij bloot. ‘Brexit’ is bovendien een fenomeen dat in heel Europa, en zelfs de wereld, de groeiende kloof aangeeft tussen gemeenschappen, tussen burgers en hun politieke vertegenwoordigers, en tussen politieke ideeën. Wij beschouwen Brexit als een startschot dat kan zorgen voor een nieuw positief gevoel van urgentie en een vernieuwde inzet voor het creëren en versterken van een gedeelde Europese culturele ruimte, waar het VK altijd deel van zal uitmaken.

Wij zullen ons blijven inzetten, en waar mogelijk nog intenser dan voorheen, om activiteiten te organiseren en te ondersteunen die het mogelijk maken voor gemeenschappen en individuen over heel Europa om vorm te geven aan hun dromen, hun toekomst, en onze gedeelde culturele ruimte, gebaseerd op creativiteit en samenwerking. We zullen onderzoeken hoe we nieuwe initiatieven kunnen ontwikkelen die het contact tussen instellingen, tussen netwerken, en vooral tussen mensen ondersteunen en vernieuwen, met een zo groot mogelijke diversiteit in achtergronden en meningen.[…]

De volledige tekst en de lijst ondertekenaars vind je hier.


 • Wie is het?

  Maak kennis met dit leuke, educatieve familiespel! Aan de hand van aanwijzingen die hun verbeelding en nieuwsgierigheid prikkelen, gaan kinderen op zoek naar iconische figuren die een bijzonder parcours aflegden. Het kan gaan om sportmannen en -vrouwen, politici, kunstenaars ... stuk voor stuk markante personen die dankzij hun prestaties onze samenleving een stukje warmer en menselijker hebben gemaakt. Dit spel doorbreekt stereotypen en brengt op een speelse manier culturele diversiteit onder de aandacht. Het wordt aangeboden in samenwerking met Belgïk Mojaïk. Jong en oud zijn fan!

  — gepubliceerd op
 • © Sophie Kugel

  Keith Haring meest bezochte expo bij BOZAR ooit

  Keith Harings leuze “Art is for everybody” werd de voorbije maanden massaal gelezen, gefotografeerd en gedeeld. Al in de jaren 80 was Haring’s idealisme dat kunst zoveel mogelijk mensen moest bereiken, zijn drijfveer om aan het tekenen en aan het schilderen te slaan. En nu breekt zijn retrospectieve ruimschoots het record van meest bezochte expo bij BOZAR ooit! Meer dan 180 000 mensen kwamen kijken naar de tentoonstelling die van start ging op 6 december. Daarmee vervolledigt hij de top 3 van Michaël Borremans (144.000 bezoekers) en Frida Kahlo (118.000 bezoekers).

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Net als dokter is kunstenaar een essentieel beroep

  Het land brengt op deze 21 juli hulde aan al die werknemers in cruciale sectoren en essentiële diensten die het onmogelijke hebben gedaan om het dodelijke coronavirus te bedwingen en de bevolking te beschermen. “Eén groep leverde daartoe een niet te onderschatten bijdrage: de kunstenaars,” zegt Paul Dujardin CEO van BOZAR.

  lees meer
  — gepubliceerd op