17

BOZAR schaart zich achter de oproep van verschillende Europese culturele organisaties en stichtingen voor verdere samenwerking met het VK.

Het is niet de eerste keer dat Europese samenwerkingen moeilijke tijden beleven; Europa heeft in het verleden verschillende ernstige crises overleefd en diepe geschillen weten te overbruggen. Vandaag wordt de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie realiteit. Onze reactie, als stichtingen en culturele organisaties werkzaam in Europa, en als Europeanen, is om onze banden met het VK nog nauwer aan te halen. 

Brexit is geen oorzaak maar een symptoom, en legt de sociale en culturele breuklijnen in de Britse maatschappij bloot. ‘Brexit’ is bovendien een fenomeen dat in heel Europa, en zelfs de wereld, de groeiende kloof aangeeft tussen gemeenschappen, tussen burgers en hun politieke vertegenwoordigers, en tussen politieke ideeën. Wij beschouwen Brexit als een startschot dat kan zorgen voor een nieuw positief gevoel van urgentie en een vernieuwde inzet voor het creëren en versterken van een gedeelde Europese culturele ruimte, waar het VK altijd deel van zal uitmaken.

Wij zullen ons blijven inzetten, en waar mogelijk nog intenser dan voorheen, om activiteiten te organiseren en te ondersteunen die het mogelijk maken voor gemeenschappen en individuen over heel Europa om vorm te geven aan hun dromen, hun toekomst, en onze gedeelde culturele ruimte, gebaseerd op creativiteit en samenwerking. We zullen onderzoeken hoe we nieuwe initiatieven kunnen ontwikkelen die het contact tussen instellingen, tussen netwerken, en vooral tussen mensen ondersteunen en vernieuwen, met een zo groot mogelijke diversiteit in achtergronden en meningen.[…]

De volledige tekst en de lijst ondertekenaars vind je hier.


 • Bernd Lammel, 2019 © Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH

  BONN GEEFT STARTSCHOT BEETHOVEN 2020

  2020 wordt het jaar van Ludwig. De wereld viert de 250ste verjaardag van Beethoven, en zijn geboortestad Bonn was er vroeg bij met de opening van een grootse tentoonstelling op 17 december. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • KUNSTENAAR JOHAN VAN GELUWE OVERLEDEN (1929 – 2020)

  Met Johan van Geluwe verliest ons land een visionair kunstenaar.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

  Naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust wil BOZAR herinneren aan de belangrijke rol die de culturele wereld speelt, als plaats van debat en ontmoeting in het bouwen aan een samenleving waar vrede en dialoog centraal staan. BOZAR onderlijnt dat de herdenking van de bevrijding van Auschwitz ons herinnert aan de gedeelde verantwoordelijkheid van kunstenaars, politici en burgers, bij het definiëren van een tolerante en rechtvaardige samenleving, een onoverkomelijk bolwerk tegen elke vorm van barbaarsheid.  

  — gepubliceerd op