05

Met Johan van Geluwe verliest ons land een visionair kunstenaar.

Hij behoort tot de Belgische canon, de culturele referentiepunten in een land waar belgitude de ernst krijgt van een goede grap die je met uitgestreken gezicht vertelt. Of nog: de lachwekkendheid van een wiskundige formule waar je geen speld tussen krijgt. Van Geluwe riep heel België uit tot kunst. Hij is een onecht familielid van Bruegel, Ensor, Otlet (het Mundaneum), Garcet (de toren van Eben Ezer), De Ghelderode,  Wiertz, Magritte, Broodthaers, Panamarenko, Charlier, … Al blijft een eigenzinnig kunstenaar als Van Geluwe vooral de hoofdarchivaris van zijn eigen, grenzeloze want imaginaire museum. Bij BOZAR kreeg zijn Museums of Museums terecht een prominente plek in La Belgique Visionnaire België. C’est arrivé près de chez nous, de laatste tentoonstelling die Harald Szeemann samenstelde. Het gebeurde allemaal dicht bij ons en heeft net daarom een internationale zeggingskracht. Van Geluwe was al glokalist voor de komst van internet en Ryanair. Voor BOZAR blijft Visionair België een referentiepunt. We bewaren de beste herinneringen aan het atelierbezoek in Waregem, waar Johan honderduit vertelde over kunst, musea, hofjes en oorlogsgraven. Sire, il n’y a plus de primitifs flamands…


 • Hommage aan Krzysztof Penderecki, 1933-2020

  Afgelopen zondag overleed de Poolse componist en dirigent Krzysztof Penderecki op 86-jarige leeftijd. Hij was een van de belangrijkste avant-gardestemmen van de 20ste-eeuw.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • COVID-19 - Wat met mijn bezoek aan BOZAR?

  Ten gevolge van de corona-pandemie, sluit BOZAR in samenspraak met haar partners al haar zalen voor het publiek tot minstens 19 april. Onze artistieke zelfstandigen (kunstenaars, gidsen, technici...) worden zwaar getroffen door deze gezondheidscrisis en nu willen we hen zeker bijstaan. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Oproep tot het indienen van voorstellen: artistieke projecten die kunst en welzijn verbinden

  Het project Art & Well-being (AWE) verkent de kracht van kunst om het welzijn van individuen en gemeenschappen te vergroten.

  lees meer
  — gepubliceerd op