17

Met Johan van Geluwe verliest ons land een visionair kunstenaar.

Hij behoort tot de Belgische canon, de culturele referentiepunten in een land waar belgitude de ernst krijgt van een goede grap die je met uitgestreken gezicht vertelt. Of nog: de lachwekkendheid van een wiskundige formule waar je geen speld tussen krijgt. Van Geluwe riep heel België uit tot kunst. Hij is een onecht familielid van Bruegel, Ensor, Otlet (het Mundaneum), Garcet (de toren van Eben Ezer), De Ghelderode,  Wiertz, Magritte, Broodthaers, Panamarenko, Charlier, … Al blijft een eigenzinnig kunstenaar als Van Geluwe vooral de hoofdarchivaris van zijn eigen, grenzeloze want imaginaire museum. Bij BOZAR kreeg zijn Museums of Museums terecht een prominente plek in La Belgique Visionnaire België. C’est arrivé près de chez nous, de laatste tentoonstelling die Harald Szeemann samenstelde. Het gebeurde allemaal dicht bij ons en heeft net daarom een internationale zeggingskracht. Van Geluwe was al glokalist voor de komst van internet en Ryanair. Voor BOZAR blijft Visionair België een referentiepunt. We bewaren de beste herinneringen aan het atelierbezoek in Waregem, waar Johan honderduit vertelde over kunst, musea, hofjes en oorlogsgraven. Sire, il n’y a plus de primitifs flamands…


 • Bernd Lammel, 2019 © Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH

  BONN GEEFT STARTSCHOT BEETHOVEN 2020

  2020 wordt het jaar van Ludwig. De wereld viert de 250ste verjaardag van Beethoven, en zijn geboortestad Bonn was er vroeg bij met de opening van een grootse tentoonstelling op 17 december. 

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Brexit and a cultural way forward, together

  BOZAR schaart zich achter de oproep van verschillende Europese culturele organisaties en stichtingen voor verdere samenwerking met het VK.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

  Naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust wil BOZAR herinneren aan de belangrijke rol die de culturele wereld speelt, als plaats van debat en ontmoeting in het bouwen aan een samenleving waar vrede en dialoog centraal staan. BOZAR onderlijnt dat de herdenking van de bevrijding van Auschwitz ons herinnert aan de gedeelde verantwoordelijkheid van kunstenaars, politici en burgers, bij het definiëren van een tolerante en rechtvaardige samenleving, een onoverkomelijk bolwerk tegen elke vorm van barbaarsheid.  

  — gepubliceerd op