25

Heb jij nog nooit tentoongesteld in een museum, maar is dat iets waar je van droomt? Ben je tussen 12 en 100 jaar en wil je deel uitmaken van een groepsexpo? Ben jij iemand met een bijzonder talent voor beeldende kunst en vind je, om welke reden dan ook, moeilijk de weg naar de tekenacademie of naar het professionele circuit?

Stuur dan vóór 30 april 2020 (nieuwe deadline*) foto’s van drie werken – schilderijen, tekeningen of grafisch werk – met afmetingen door naar belgicart@bozar.be. Voeg ook een korte brief toe (max 200 woorden) met jouw motivatie om deel te nemen aan dit project.

De geselecteerde werken worden tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten in september 2020. Curator Sam Dillemans, bijgestaan door een jury, maakt een eerste selectie voor de groepstentoonstelling. In een tweede fase biedt BOZAR aan 15 deelnemers workshops door Sam Dillemans aan (datums te bevestigen). 

BOZAR en Sam Dillemans willen het talent van beginnende of onbekende kunstenaars zichtbaarheid en een extra duwtje in de rug geven, in het bijzonder talent dat de diversiteit in ons land weerspiegelt. De stap naar een tentoonstellingsruimte is voor vele kunstenaars groot. We willen nieuwe verhalen aan bod laten komen en uitwisselingen tussen kunstenaars stimuleren. Voor dit project doen we een beroep op het schildersoog en de begeleiding van Sam Dillemans. We focussen op schilderkunst en aanverwante disciplines. 

Belgicart maakt deel uit van Next Generation, Please!, een project van BOZAR dat tot doel heeft burgerparticipatie te creëren door middel van artistieke creatie.

 

*Door de sluiting van het Paleis voor Schone Kunsten hebben we besloten de oproep te verlengen tot en met 30 april (in plaats van 6 april). De datums van de workshops met Sam Dillemans zullen later worden bevestigd, en hangen af van de heropening van het Paleis.


 • Tijdelijk geen ticketverkoop op 25.11 vanaf 22u

  Door werkzaamheden aan onze servers is er vanavond vanaf 22u tijdelijk geen ticketverkoop mogelijk op onze website. Dit kan enkele uren duren. We danken jullie voor jullie geduld en begrip.

  — gepubliceerd op
 • Els Dietvorst, laureaat van de BelgianArtPrize 2021

  Els Dietvorst is een geëngageerde artiest en houdt zich vooral bezig met maatschappelijke vraagstukken, die ze aan de orde stelt door de verbanden tussen mensen, situaties en omgevingen bloot te leggen. Het is in deze termen dat de Jury de winnaar presenteerde, aan het einde van een proces dat oorspronkelijk 238 kunstenaars samenbracht. De BelgianArtPrize, georganiseerd sinds 1950, onderstreept de artistieke relevantie, de vernieuwende visie, de gediversifieerde artistieke praktijk en de uitgesproken beeldtaal van de kunstenaar die wordt bekroond. Het werk van Els Dietvorst, dat sculpturen en installaties, tekeningen, geschriften en visuele installaties omvat, is daar een perfect staaltje van. Om samenhang te vinden in de ontwikkeling van haar project, staat ze los van institutionele en commerciële artistieke circuits. Els Dietvorst analyseert de ‘condition humaine’ en behandelt via haar creaties thema's als leven en dood, angst, vervreemding en verlangen, en de "vreemdeling". De winnaar van de BelgianArtPrize wordt uitgenodigd om een kunstproject te creëren dat nieuw werk presenteert op een tentoonstelling die in het najaar van 2021 in het Paleis voor Schone Kunsten wordt gehouden.

  — gepubliceerd op
 • Alle evenementen geannuleerd t.e.m. 31.12

  Naar aanleiding van de maatregelen die de autoriteiten hebben genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten we helaas aankondigen dat het Paleis voor Schone Kunsten zijn deuren sluit tot en met 31 december. Alle evenementen en tentoonstellingen binnen deze periode worden geannuleerd. 

  lees meer
  — gepubliceerd op